Ηταν μια πολύ ζεστή καλοκαιρινή μέρα στα τέλη του Αυγούστου, πριν από δύο χρόνια, όταν ο πατήρ Αντώνιος από την «Κιβωτό» πέρασε την είσοδο του νέου σπιτιού της δομής στην Καλαμάτα, δωρεά της Ασημίνας Καρέλια και της κόρης της Ιωάννας.

Karelia-2

Θα περίμενε κανείς ότι τη συγκεκριμένη μέρα, η χήρα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καρέλια θα ήταν παρούσα στην εκδήλωση, αφού εκτός από τη δωρεά είχε καταβάλει και όλα τα έξοδα για την ανακατασκευή του οικήματος, ώστε να είναι κατάλληλο για τα παιδιά που θα φιλοξενούνταν. Δεν εμφανίστηκε ποτέ όμως, έχοντας μάλλον αρχίσει να αμφιβάλλει όχι για την κίνησή της να δωρίσει τις δύο κατοικίες, αλλά για τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, τους οποίους δεν μπορούσε να βρει στο τηλέφωνο επί μήνες μετά τη δωρεά.

Ο ιερωμένος, φορώντας καπέλο για να προστατευτεί από τον ήλιο και συνοδευόμενος από επτά αγόρια, βιντεοσκοπήθηκε να περνάει την είσοδο της νέας δομής στην Καλαμάτα, σε μια ιδιότυπη τελετή στην οποία δεν υπήρχαν προσκεκλημένοι. Τον υποδέχτηκαν τα πρώτα παιδιά και στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Θεό και τη χάρη Του για το νέο σπίτι, αλλά όχι την Ασημίνα Καρέλια και την κόρη της που το πρόσφεραν στην «Κιβωτό».

Οχι ότι η χήρα του Κωνσταντίνου Καρέλια είχε ανάγκη τις ευχαριστίες του ανθρώπου που βρίσκεται στο επίκεντρο, τις τελευταίες ημέρες, με όσα αποκαλύπτονται για τις δομές και τη συμπεριφορά του ιδίου και των «παιδαγωγών», απέναντι σε μικρές και απροστάτευτες ψυχές. Είχε ήδη αποστασιοποιηθεί από τον ιδρυτή της «Κιβωτού» και την πρεσβυτέρα μήνες πριν, η οποία στη μοναδική επικοινωνία που είχαν της ζήτησε να φτιάξει ένα αρχαίο θέατρο για τα παιδιά μέσα στην έκταση που υπήρχε το ακίνητο! Οταν η κυρία Καρέλια της είπε ότι υπάρχει πνευματικό κέντρο στην πόλη καθώς και το κάστρο, η πρεσβυτέρα τής έκλεισε το τηλέφωνο χωρίς καν να την χαιρετήσει.

«Εγώ νόμισα ότι κόπηκε η γραμμή και ξαναπήρα, αλλά απάντησε ο οδηγός τους και μου είπε ότι δεν μπορούσε να μου μιλήσει επειδή ήταν απασχολημένη», τόνισε στην μοναδική συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στο iefimerida. Τότε ήταν που σκέφτηκε να πάρει πίσω το ακίνητο, αλλά, επειδή δεν είχε βάλει τέτοιο όρο στη δωρεά, δεν το έκανε. Παρά τη συμπεριφορά του ζεύγους, η ίδια έδωσε τόπο στην οργή και συνέχισε να στηρίζει το έργο της «Κιβωτού» και με άλλες δωρεές. Πέρυσι τα Χριστούγεννα δώρισε 10.000 ευρώ για να αγοραστούν ρούχα και παπούτσια για τα παιδιά των δομών, αφού πρώτα ρώτησε και έμαθε τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται. Εξεπλάγη όταν της ζήτησαν Νο 45 για παιδικά παπούτσια και όταν ρώτησε, της είπαν ότι φιλοξενούν και μεγάλα παιδιά, ενώ μετά τα αποκαλυπτήρια των καταγγελιών ξεκαθάρισε ότι θέλει το σπίτι που δώρισε να παραμείνει τη δομή, αλλά υπό κρατική εποπτεία.

Αυτοί που τη γνωρίζουν θεωρούσαν βέβαιη τη συγκεκριμένη τοποθέτηση από την κυρία Καρέλια, η οποία μίλησε δημόσια για πρώτη φορά, επειδή ήταν ένα θέμα που πήρε τεράστια διάσταση.

Διανύοντας πλέον την όγδοη δεκαετία της ζωή της, η Ασημίνα Σπυροπούλου-Καρέλια παραμένει μια βαθιά εσωστρεφής γυναίκα, που δεν ανοίγεται σχεδόν καθόλου κοινωνικά και αν κάτι συνηγορεί σε αυτό είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία της δημοσιευμένη. Ακόμα και όταν το πράττει, όμως, αυτό γίνεται χωρίς να διαρρέει τίποτα προς τα έξω εδώ και δεκαετίες, τόσο όταν κατοικούσε στην Καλαμάτα μαζί με τον αείμνηστο σύζυγό της, όσο και την περίοδο των τελευταίων ετών που κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα.

Η μοναδική φορά που ίσως να μη δυσαρεστήθηκε για διαρροή ήταν όταν το 2013 έγινε γνωστό ότι βρίσκεται μαζί με την κόρη της (οι δύο γυναίκες κατέχουν το 45,351% των μετοχών της εισηγμένης) απέναντι από την ισχυρή τριάδα που διοικεί την καπνοβιομηχανία Καρέλια. Ο εξοβελισμός της μοναχοκόρης της από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου μέσα σε μια οικογένεια που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται «στεγανοποιημένη» και μακριά από τη δημοσιότητα. Εκτοτε οι σχέσεις με τη συννυφάδα της Βικτωρία Καρέλια και τους δύο γιους της Στάθη και Ανδρέα, που διαθέτουν την πλειοψηφία των μετοχών και ως εκ τούτου «αποφασίζουν και διατάζουν», βρίσκονται στην κατάψυξη.

Οπως επισημαίνουν μάλιστα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά την υπόθεση, το χάσμα είναι τέτοιο που οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν θα «αποψυχθούν» ποτέ.

Karelia-mak1

Η μοναχική διαδρομή και η απώλεια

Για την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας, η Ασημίνα Καρέλια είναι μια κυρία την οποία σπάνια βλέπουν πια, αφού επισκέπτεται την πόλη τους πολύ αραιά τα τελευταία δέκα χρόνια. Κάποιες κυρίες θυμούνται τα καλέσματα που έκανε στο σπίτι της, αφού τα παιδιά τους ήταν συμμαθητές με τη μικρή τότε Ιωάννα, καρπό του γάμου της με τον Κωνσταντίνο Καρέλια, αντιπροέδρου της κραταιάς καπνοβιομηχανίας. Ηταν οι εποχές όπου ο σύζυγος της μαζί με τον αδερφό του Γιώργο Καρέλια, πρόεδρο της εταιρείας, κρατούσαν γερά το τιμόνι της επιχείρησης, οδηγώντας τη σε ένα success story με σταθερά βήματα. Το ζευγάρι έδινε πάντα το «παρών» στις εκδηλώσεις της εταιρείας τις γιορτές και τα καλοκαίρια απολάμβαναν διακοπές στη θαλαμηγό τους «Ιωάννα» μαζί με την κόρη τους και κάποιους πολύ δικούς τους ανθρώπους.
Και ήταν σε αυτή τη θαλαμηγό που τα Χριστούγεννα του 2009 γράφτηκε η προσωπική τραγωδία που σφράγισε ανεξίτηλα τη ζωή της Ασημίνας Καρέλια.

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Δεκεμβρίου όταν ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Καρέλιας, που αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα και συνήθιζε να περνάει πολλές ώρες στο σκάφος του, λιποθύμησε ξαφνικά όταν βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο του σκάφους και βρέθηκε στην παγωμένη θάλασσα. Ηταν Τρίτη βράδυ, στη μαρίνα επικρατούσε ερημιά και δεν κυκλοφορούσε ψυχή όταν το σώμα του 65χρονου επιχειρηματία κατέληξε στα σκοτεινά νερά.

Ξημέρωνε η προπαραμονή των Χριστουγέννων όταν εργάτες που δούλευαν στη μαρίνα εντόπισαν το πτώμα του επιχειρηματία να επιπλέει στο νερό και ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο. Η κηδεία του έγινε σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο και η απώλειά του έμελλε μετά από τέσσερα χρόνια να σημαδέψει μια οικογένεια η οποία έχει μάθει να πορεύεται όχι απλά σιωπηλά, αλλά εντελώς αθόρυβα.

Μητέρα και κόρη κληρονομούν 45,351% των μετοχών της εισηγμένης και η Ιωάννα Καρέλια γίνεται μέλος του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο όμως αποφασίζουν η θεία της Βικτώρια Καρέλια και οι γιοι της Ανδρέας και Στάθης.

Karelia-3

Ο εξοβελισμός και η διαμάχη

Τον Ιούνιο του 2013, με μια απόφαση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, η Ιωάννα Καρέλια εξοβελίζεται από το Δ.Σ. της εταιρείας, στο οποίο είχε πάρει τη θέση του πατέρα της στη διοικητική εκπροσώπηση. Οι συνθήκες και το παρασκήνιο για τη συγκεκριμένη αιφνιδιαστική κίνηση δεν έγιναν γνωστές, αλλά, σύμφωνα με ανθρώπους από το στενό επαγγελματικό περιβάλλον της οικογένειας, φέρεται ότι οδηγούν κατευθείαν στην ισχυρή τριάδα μητέρας και γιων.
Οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν θα είναι πλέον ποτέ ξανά αρμονικές, το αντίθετο μάλιστα, αφού το 2016 οι Ασημίνα και Ιωάννα Καρέλια στη γενική συνέλευση των μετόχων καταψηφίζουν όλα τα θέματα που είχαν τεθεί προς συζήτηση.

Μάννα και κόρη δεν ζουν πλέον στην Καλαμάτα, την οποία επισκέπτονται μόνο το καλοκαίρι για λίγες ημέρες, προκειμένου να συναντήσουν γνωστούς και φίλους, αλλά όχι και τους συγκεκριμένους συγγενείς.

Η μητέρα ζει στην Αθήνα -οι πληροφορίες τη θέλουν να κατοικεί σε μια μεζονέτα στη Φιλοθέη- και η κόρη στο Λονδίνο, ενώ την Τρίτη 19 Ιουλίου του 2017 κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με τον σκληρό πυρήνα της εταιρείας. Μέσω των δικηγόρων τους θέτουν ερωτήματα και «απειλούν» με διαχειριστικό έλεγχο, βγάζοντας προς τα έξω μια σκληρή πλέον ενδοοικογενειακή διαμάχη. Κίνηση εντυπωσιασμού για διανομή περισσότερων κερδών στους μετόχους ή μια επιδίωξη να προστατεύσουν τα κεκτημένα τους και τα συμφέροντα της εταιρείας; Οποια και αν ήταν η επιδίωξή τους, ο θόρυβος που προέκυψε ήταν μεγάλος και αρνητικός για την οικογένεια Καρέλια, που έχει υιοθετήσει το αρχαίο «τα εν οίκω μη εν δήμω» επί δεκαετίες.

Η «αγία τριάδα» φέρεται να διέρρευσε την επομένη ότι δεν ανησυχούσε για τις εξελίξεις, ενώ εμφανιζόταν σίγουρη ότι η επίθεση της Ασημίνας Καρέλια και της κόρης της δεν θα επηρέαζε τη χρυσοφόρα πορεία της εταιρείας.

Karelia-4

Ο πόλεμος με την Ινώ

Ο θόρυβος των δημοσιευμάτων καταλάγιασε σύντομα και η διαμάχη έληξε σχετικά αθόρυβα, αφού τα κέρδη της καπνοβιομηχανίας αυξάνονται κάθε χρόνο, όπως και τα παχυλά μερίσματα που μοιράζονται οι μέτοχοι της Καρέλια, αυτά που ενίοτε βάζουν στην άκρη σκληρές οικογενειακές διαμάχες…

Ωστόσο, η συγκεκριμένη διαμάχη, δεν ήταν η μοναδική για την Ασημίνα Καρέλια και την κόρη της, αφού βρέθηκαν απέναντι και στην Ινώ Καρέλια, κόρη του Ιωάννη Καρέλια, εκ των ιδρυτών της ιστορικής καπνοβιομηχανίας.

Η Ινώ ήταν αδερφή του Κωνσταντίνου Καρέλια κατά του οποίου κατέθεσε αγωγή ζητώντας να προσβληθεί η διαθήκη σύμφωνα με την οποία κληρονομούσε τις μετοχές της εταιρείας. Η διαμάχη ήταν σφοδρή και δεν τη σταμάτησε ούτε ο πνιγμός του αδερφού της τον Δεκέμβριο του 2009, αφού συνεχίστηκε με τις κληρονόμους του, τη χήρα πλέον Ασημίνα Καρέλια και την κόρη του Ιωάννα. Οταν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας απέρριψε την αγωγή της, η Ινώ Καρέλια άσκησε έφεση στο Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας που επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου, απορρίπτοντας την έφεση.

Η κληρονόμος κατέφυγε στον Αρειο Πάγο ζητώντας αναίρεση της απόφασης που δικαίωνε μητέρα και κόρη και το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας με την υπ’ αριθμόν 455/2021 απόφαση απέρριψε την αίτησή της. Ετσι μπήκε οριστικό τέλος σε αυτή την ενδοοικογενειακή διαμάχη ανάμεσα στους κληρονόμους μιας επιχειρηματικής δυναστείας που δεν επιθυμούσε τίποτε από αυτές τις υποθέσεις να δημοσιοποιηθεί για ευνόητους λόγους.

Απάντηση από την Ινώ Καρέλια

Από την κυρία Ινώ Καρέλια λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:

«Δεν θα έπρεπε να μεταδίδετε ανακριβείς ειδήσεις, και να αναφέρεστε στο πρόσωπό μου και σε δεδομένα, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα την οποία αποσιωπάτε, παρόλο που είναι δημοσιευμένη και γνωστή σε αυτούς που ασχολούνται με ρεπορτάζ ΚΑΡΕΛΙΑ. Όσον αφορά την Ασημίνα Σπυρπούλου, χήρα Καρέλια, εσφαλμένα υποθέτετε ότι διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωή της, ότι είναι απέναντι από την ισχυρή τριάδα που διοικεί την καπνοβιομηχανία Καρέλια και ότι εξοβελίσθηκε η μοναχοκόρη της από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Είναι σημαντικό δε, σε σχέση με τον ΠΑΤΕΡ ΑΝΤΩΝΙΟ, ότι, σκέφτηκε το 2018, την περίοδο που εκκρεμούσε δικαστική απόφαση επί συγκληρονομιαίων περιουσιακών στοιχείων , να δωρίσει στην οργάνωση της Κιβωτού και τον πατέρα Αντώνιο επίδικο της κληρονομιάς του πατέρα μου Ιωάννη Καρέλια.

Η μεταβίβαση του επίδικου ακινήτου υπογράφηκε με την ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΗ, χωρίς όρους έχοντας «μαντέψει» το αποτέλεσμα της εκκρεμούς δικαστικής απόφασης !!.

Οι δωρεές, χορηγίες και φιλανθρωπίες πρέπει να είναι γνήσιες και να μην γίνονται όταν πρέπει να δεσμεύονται πρόσωπα , πράγματα και καταστάσεις για να τους οφείλονται «εκπτώσεις και χάρες» επί άλλων θεμάτων των.

Η βούλησή της να ξαναπάρει πίσω το ακίνητο εκδηλώθηκε με ένα κλείσιμο τηλεφώνου από την πρεσβυτέρα.

Στενοχωρημένη επειδή της έκλεισε το τηλέφωνο η πρεσβύτερα του, μίλησε με τον δικηγόρο της και ζήτησαν το ακίνητο πίσω.

Εκεί κατάλαβαν ότι θα έπρεπε να βάλουν όρους επιστροφής του ακινήτου , ενώ , όταν εκκρεμούσαν τα δικαστικά ζητήματα το είχαν διαγράψει , δωρίζοντάς το κατά κυριότητα , «ζυγίζοντας» πρόσωπα και πράγματα, χωρίς να τους ενδιαφέρει για το τι θα γινόταν με το επίδικο ακίνητο μετά την αρνητική για την χήρα έκβαση της δικαστικής εξέλιξης ή τι θα γινόταν αν έπαυε η οργάνωση.

Όταν αντελήφθησαν ότι δεν μπορεί να πάρει το ακίνητο πίσω γιατί «λησμόνησαν» να βάλουν όρους στο συμβόλαιο της δωρεάς, ανέφερε ότι επιθυμεί το επίδικο να παραμείνει στη δομή με κρατική εποπτεία, φερόμενη και πάλι φιλάνθρωπος.

Είχε την ευαισθησία να ενημερώσει το κοινό για τα παπούτσια που δώριζε στην Κιβωτό και τα θέατρα, δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία να απαντήσει για το θέμα της πλαστογραφημένης/άκυρης διαθήκης από την οποία αντλεί την δύναμη των δωρεών και της πάσης φύσεως χορηγιών, με ότι συνεπάγεται από αυτές.

Με τιμή

ΙΝΩ ΚΑΡΕΛΙΑ