Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής ΑΤΑ και τις επαφές που έχει η κυβέρνηση διά του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο την ανανέωση της συμφωνίας που έληξε το τέλος του 2021. Οι συναντήσεις του Κυριάκου Κούσιου θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα με στόχο μέχρι τα Χριστούγεννα να μπορέσει να παρουσιάσει στις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις μια συμβιβαστική λύση που θα μπορούσαν να την αποδεχτούν και οι δυο πλευρές.

Τι είναι όμως η ΑΤΑ και ποιοι εργαζόμενοι την λαμβάνουν σήμερα; Η ΑΤΑ, δηλαδή η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, είναι ο μηχανισμός που αναπληρώνει στους μισθούς, την ετήσια απώλεια αγοραστικής δύναμης (ως αποζημίωση) που δέχονται λόγω των γενικών αυξήσεων των τιμών, δηλαδή του πληθωρισμού.
Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος λαμβάνει μισθό 1000 ευρώ και με αυτόν αγοράζει 500 κουτιά γάλα προς 2 ευρώ το ένα, με την πάροδο των ετών και την αύξηση της τιμής πχ σε 2.20 ευρώ, σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει λιγότερα κουτιά γάλα. Άρα για να αναπληρώσει την προηγούμενη κατανάλωση και να έχει το ίδιο βιοτικό επίπεδο, θα πρέπει ο μισθός του να αυξηθεί.

Όπως ενημερωθήκαμε από τις συντεχνίες, από το σύνολο των εργαζομένων, ΑΤΑ λαμβάνουν σήμερα κάπως λιγότεροι από 200.000. Συγκεκριμένα, ΑΤΑ παίρνουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ημικρατικοί οργανισμοί), καθώς και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης παίρνουν οι εργαζόμενοι στους δύο μεγάλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή στον ξενοδοχειακό και κατασκευαστικό κλάδο όπου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, στις τράπεζες, οι εργαζόμενοι σε αεροδρόμια, λιμάνια και λεωφορεία, καθώς και σε ορισμένες μεγάλες βιομηχανίες.

Η τελευταία συμφωνία για την ΑΤΑ είχε προκύψει το 2017 και συνυπογράφηκε από τους κοινωνικούς εταίρους υπό τη σκιά του αιτήματος της Τρόικας για κατάργηση του θεσμού. Η συμφωνία πλαίσιο που είχε υπογραφεί ήταν τριετής και αφορούσε τα έτη 2018, 2019 και 2020. Στη συνέχεια πήρε παράταση για ακόμα ένα χρόνο, το 2021 και τώρα εν έτη 2022 οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται εκ νέου να συναποφασίσουν για το μέλλον του θεσμού. Σύμφωνα με την τότε συμφωνία, ΑΤΑ παραχωρείται μια φορά το χρόνο και όχι δύο, όπως ίσχυε παλιά και αυτή στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και όχι στο 100%, εφόσον το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους καταγράφονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.