Ένα από τα αιώνια διλλήματα στο ποδόσφαιρο, είναι αν ένας καλός ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει φυσικά προσόντα, ή αρκεί απλώς το ταλέντο και το μυαλό. Η καριέρα του Κέβιν Ντε Μπρόινε είναι σίγουρα ένα επιχείρημα για το δεύτερο σκέλος του διλλήματος. Μπορεί να μην είναι υπερφυσικά γρήγορος, σωματώδης ή εκρηκτικός, ωστόσο με το τρομερό ποδοσφαιρικό IQ του έχει καταφέρει να λογίζεται εδώ και χρόνια ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες του «βασιλιά των σπορ». Για να φτάσει όμως σε αυτό το σημείο, ο Βέλγος με το κατάξανθο μαλλί χρειάστηκε να επιβιώσει μέσα από μεγάλη αμφισβήτηση.
Τα πρώτα χρόνια και η… ξενιτιά
Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε γεννήθηκε το 1991 στο Ντρόνχεν, μια μικρή πόλη της Γάνδης, στο τμήμα του Βελγίου όπου ομιλούνται τα Ολλανδικά. Από πολύ μικρός έδειξε μια κλίση προς το ποδόσφαιρο, παίζοντας συνεχώς στην πίσω αυλή του σπιτιού του. Σε ηλικία μόλις έξι ετών, οι γονείς του αποφάσισαν να τον γράψουν στην τοπική ομάδα της πόλης, την Ντρόνχεν, ωστόσο γρήγορα μεταπήδησε στις ακαδημίες της Γάνδης, μιας από της μεγαλύτερες ομάδες του Βελγίου.

Ντε Μπρόινε: Ένας υπολογιστής που ψάχνει την... αναβάθμιση

Στη Γάνδη πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας, ωστόσο η σημαντικότερη αλλαγή στη ζωή του ήρθε το 2005, όταν αποφάσισε να μεταπηδήσει στην Γκενκ, ενώ ήταν μόλις δεκατεσσάρων. Η πόλη της νέας του ομάδας ήταν πρακτικά στην άλλη άκρη του Βελγίου, που σημαίνει ότι στα εφηβικά του χρόνια ο Κέβιν έφυγε μόνος του από το σπίτι. Μια τόσο μεγάλου βεληνεκούς αλλαγή σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία σίγουρα τον επηρέασε αρνητικά, καθώς κατά τα πρώτα χρόνια παραμονής του στη Γκενκ είχε αρκετά προβλήματα με τον χαρακτήρα του. Επρόκειτο άλλωστε για ένα παιδί, που ποτέ όμως δεν είχε υπάρξει τέτοιο, μπαίνοντας από μικρός στην πίεση των συνεχών προπονήσεων.

Ντε Μπρόινε: Ένας υπολογιστής που ψάχνει την... αναβάθμιση

Η σκληρή του δουλειά πάντως ανταμείφθηκε, καθώς μόλις στα 17 του έκανε το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα της Γκενκ. Εκεί παρέμεινε για τέσσερα χρόνια, μετρώντας 113 εμφανίσεις με 17 γκολ και 36 ασίστ. Αυτά τα νούμερα δεν πέρασαν απαρατήρητα, και έφεραν την πρώτη μεγάλη πρόταση.

H αμφισβήτηση
Η Τσέλσι είχε διακρίνει κάτι στον Ντε Μπρόινε, και αποφάσισε να δαπανήσει τον Γενάρη του 2012 οκτώ εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει! Αυτό που τότε έμοιαζε με την απόλυτη δικαίωση για τον Βέλγο, γρήγορα μετατράπηκε σε εφιάλτη. Οι Λονδρέζοι τον έδωσαν αμέσως δανεικό στη Βέρντερ Βρέμης, όπου έκανε μια εξαιρετική σεζόν με 10 γκολ και 10 ασίστ σε 34 παιχνίδια. Επιστρέφοντας στους «μπλε» για τη σεζόν 2013-14, ο Ζοζέ Μουρίνιο τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει ρόλο στην ομάδα. Ο «Special One» όμως ποτέ δεν διέκρινε κάτι «σπέσιαλ» στον Ντε Μπρόινε, χρησιμοποιώντας τον μόλις σε 9 παιχνίδια όλη τη σεζόν!

Ντε Μπρόινε: Ένας υπολογιστής που ψάχνει την... αναβάθμιση

Ο ίδιος ο Κέβιν ήταν πολύ απογοητευμένος καθώς ένιωθε πως είχε χάσει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του στο κορυφαίο επίπεδο. Η κατάσταση δεν άλλαξε, και τον Γενάρη του 2014 η Τσέλσι τον πούλησε στη Βόλφσμπουργκ για 22 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που τότε ίσως φαινόταν στον Βέλγο σαν πτώση επιπέδου, ήταν η καλύτερη συγκυρία της καριέρας του.

Η καταξίωση
Η σεζόν 2014-15 στη Βόλφσμπουργκ, απέδειξε άμεσα στην Τσέλσι πόσο μεγάλο λάθος είχε κάνει. Ο Ντίτερ Χέκινγκ, προπονητής των «Λύκων», μετακίνησε τον Ντε Μπρόινε από εξτρέμ στη θέση «10», ξεκλειδώνοντας το απίστευτο δημιουργικό του ταλέντο. Ο Βέλγος ολοκλήρωσε τη χρονιά με 21 ασίστ στην Bundesliga, επίδοση που παραμένει ρεκόρ όλων των εποχών στη Γερμανία. Συνολικά, σκόραρε 16 γκολ και δημιούργησε άλλα 27, οδηγώντας τη Βόλφσμπουργκ στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και στην κατάκτηση του Κυπέλλου, όπου σκόραρε μάλιστα στον τελικό.

Αυτές οι επιδόσεις οδήγησαν την Μάντσεστερ Σίτι να δαπανήσει 75 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει, ποσό που τότε ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τα υπόλοιπα, όπως λέμε, είναι ιστορία. Ο Βέλγος ως «Πολίτης» έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να εκμεταλλεύεται το ατόφιο δημιουργικό του ταλέντο, γύρω από το οποίο οικοδόμησε μια από τις καλύτερες ομάδες που έχουμε δει ποτέ στο γήπεδο! Με τη φανέλα της Σίτι μετράει 326 εμφανίσεις, με 89 γκολ και 134 ασίστ, έχοντας κερδίσει 4 πρωταθλήματα, 5 League Cup κι ένα FA Cup.

Ντε Μπρόινε: Ένας υπολογιστής που ψάχνει την... αναβάθμιση

Το κεφάλαιο εθνική
Μέσα σε όλη αυτή την σπουδαία καριέρα, δεν έλειψε φυσικά και η εθνική Βελγίου, παίκτης της οποίας είναι από το 2010, όταν βρισκόταν ακόμα στην Γκενκ. Ο Ντε Μπρόινε είχε την τύχη να είναι μέλος της ίσως κορυφαίας γενιάς του βέλγικου ποδοσφαίρου, με υπερπαίκτες όπως ο Αζάρ, ο Λουκάκου, ο Μέρτενς και πολλοί άλλοι να στελεχώνουν την εθνική.

Ντε Μπρόινε: Ένας υπολογιστής που ψάχνει την... αναβάθμιση

Ωστόσο, θα μπορούσε να πει κανείς πως η «χρυσή γενιά» αυτή του Βελγίου, δεν κατάφερε όσα θα μπορούσε, έχοντας να επιδείξει μόνο την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο του 2018. Και με τους παίκτες που την αποτελούν σιγά σιγά να μεγαλώνουν, οι ευκαιρίες λιγοστεύουν για μια μεγάλη διάκριση.

Ο Ντε Μπρόινε, επομένως, ταξιδεύει στο Κατάρ για το Παγκόσμιο του 2022, ως ηγέτης της εθνικής, θέλοντας να πετύχει μια τελευταία αναβάθμιση στο ήδη… τερματισμένο λογισμικό του. Να οδηγήσει δηλαδή το Βέλγιο στην κατάκτηση ενός μεγάλου τίτλου, και να δικαιώσει όσες προσδοκίες τοποθετήθηκαν πάνω στην σπουδαία αυτή φουρνιά παικτών. Και αν κρίνουμε από την ικανότητα του να ξεπερνάει δυσκολίες, καθόλου περίεργο δε θα μας φανεί να τα καταφέρει.