Βρισκόμαστε σε εβδομάδα Μουντιάλ! Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ κάνει σέντρα την ερχόμενη Κυριακή, και όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στη μεγάλη διοργάνωση.

Πέρα από πρόσωπα, ομάδες και στατιστικά όμως, υπάρχουν κάποιες νέες καινοτομίες. Καταστάσεις που θα δούμε για πρώτη φορά να συμβαίνουν στην κορυφαία διοργάνωση!

Το ημι-αυτόματο οφσάιντ!

Από τον περασμένο Ιούλιο η FIFA έχει εισάγει στο χώρο του ποδοσφαίρου το ημι-αυτόματο οφσάιντ. Μια νέα τεχνολογία η οποία με τη χρήση καμερών και ενός σένσορα στη μπάλα θα βοηθάει το παιχνίδι.

Οι αποφάσεις θα παίρνονται πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ταχύτητα, ενώ οι φάσεις θα προβάλλονται με εικόνα 3D στις οθόνες τόσο του τηλεοπτικού κοινού όσο και των γηπέδων.

 

Πέντε αλλαγές και μεγαλύτερα ρόστερ!

Στο Μουντιάλ του Κατάρ οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν 26 ποδοσφαιριστές. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 3 παίκτες μεγαλύτερος σε σχέση με το Παγκόσμιο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό έγινε εξαιτίας της εποχής που διεξάγεται το τουρνουά, αλλά και λόγω των περασμένων σεζόν της πανδημίας, που κούρασαν αφάνταστα τους αθλητές.

Η μεγαλύτερη όμως αλλαγή σε σχέση με πριν είναι το δικαίωμα των 5 αλλαγών. Μια κατάσταση που συνηθίσαμε στην “COVID εποχή» αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί και στο Κατάρ.

Επιπλέον, όπως συνέβαινε και στους αγώνες των συλλόγων, αν κάποιο ματς οδηγηθεί στην παράταση, τότε δίνεται δικαίωμα ακόμη μιας αλλαγής, με τον τελικό αριθμό να φτάνει τις 6!

Οι «γυναικείες» σφυριχτές!

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου θα δούμε γυναίκες διαιτητές. Τρεις γυναίκες από τρεις διαφορετικές χώρες βρίσκονται ανάμεσα στους 36 επιλαχόντες διαιτητές.

Με αυτή την επιλογή της η FIFA θέλει να καταστήσει σαφές πως όλοι είναι ίσοι και υπάρχουν γυναίκες που σφυρίζουν καλύτερα από άνδρες.

 

Μουντιάλ με…κουβέρτα!

Για το τέλος αφήσαμε το…αυτονόητο. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά το ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται χειμώνα για 1η φορά στην ιστορία.

Κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστεί κανείς τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο Κατάρ το καλοκαίρι. Για όλα υπάρχει πρώτη φορά και έτσι θα έχουμε την «ευκαιρία» να δούμε Μουντιάλ πίνοντας ζέστη σοκολάτα παρέα με μια κουβέρτα…