Παύση στην Premier League, πρόωρο τέλος στην 16η αγωνιστική της σεζόν, με την Άρσεναλ στην κορυφή της βαθμολογίας, τη Μάντσεστερ Σίτι να ακολουθεί και τη Νιούκαστλ με την Τότεναμ να συμπληρώνουν την τετράδα. Το ερώτημα όμως του England365 είναι ένα. Αξίζουν οι «κανονιέρηδες» να βρίσκονται στην κορυφή και εν γένει, αντικατοπτρίζει η βαθμολογία όσα έχουμε παρακολουθήσει μέχρι τώρα; Η απάντηση είναι… ναι! Και οι λόγοι είναι πέντε.
Όταν πριν από τρεις μήνες και… κάτι, ξεκινούσε το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, πολλοί λίγοι φαντάζονταν πως θα φτάσουμε στην διακοπή, με την Άρσεναλ να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Πιθανώς ελάχιστοι.
Πιθανώς μόνο… ένας, αν αναλογιστεί κανείς την είδηση που προέκυψε πριν από μερικές ώρες πως ένας φίλος των «κανονιέρηδων» πόνταρε 20 λίρες στο να είναι η Άρσεναλ πρώτη μετά από 16 αγωνιστικές και πολλαπλασίασε κατά πολύ το κέρδος του.
Και είναι απολύτως λογικό να μην το πιστεύουν οι περισσότεροι. Διότι ναι μεν προέβη σε στοχευμένες μεταγραφικές κινήσεις το καλοκαίρι, ναι μεν απέδειξε στην προετοιμασία πως βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά οι 12 νίκες σε 14 αναμετρήσεις, τοποθετούν σε άλλη βάση την συζήτηση.
Είναι μία πορεία πρωταθλητισμού. Το αποδεικνύουν οι 5 βαθμοί διαφορά από τη Μάντσεστερ Σίτι, το αποδεικνύει και η ίδια η ιστορία, καθώς καμία ομάδα με τέτοια βαθμολογική συγκομιδή μετά από 14 αναμετρήσεις, δεν έχασε τον τίτλο.
Έχουμε λοιπόν ως δεδομένο πως η Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα έχει καταρρίψει κάθε ατομικό της ρεκόρ. Είναι το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας της, ποτέ δεν έχει πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο στα 135 χρόνια που υφίσταται ως σύλλογος και επιβραβεύεται με τη διαφορά που «έχτισε» κόντρα στους δεύτερους «πολίτες».
Το ερώτημα όλων φυσικά είναι ένα και εμείς το θέτουμε ως προβληματισμό. Είναι δίκαιη η βαθμολογία που έχει διαμορφωθεί ως στιγμής στην Premier League ή είναι πλασματική; Ξεφεύγοντας από τα… κλισέ, πως το ποδόσφαιρο επιβραβεύει όσους προσπάθησαν για κάτι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, πως η Άρσεναλ απλώς παίρνει αυτό που της αξίζει.
Έχασε μόνο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έμεινε στο 1-1 με τη Σαουθάμπτον και επικράτησε έναντι σε ομάδες που άλλοι σύλλογοι του Big 6 στραβοπάτησαν.
Στην πρεμιέρα, κέρδισε την Κρίσταλ Πάλας. Πέρυσι, είχε ηττηθεί από αυτήν. Εν συνεχεία κέρδισε τη Λέστερ με 4-2, πιο εύκολα από ό,τι αναδεικνύει το τελικό σκορ και ξεπέρασε τα εμπόδια ομάδων, όπως της Μπρέντφορντ, που νίκησε τη Μάντσεστερ Σίτι, της Λιντς, που κέρδισε τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ», της Γουλβς που παραδοσιακά την δυσκολεύει, παρά την βαθμολογική της θέση, παίρνοντας φυσικά και τρεις βαθμούς από την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ και την Τότεναμ!
Ακόμη και η νίκη με ανατροπή επί της Φούλαμ ή αυτή με την Άστον Βίλα στην 4η και την 5η αγωνιστική στο «Έμιρεϊτς», δεν ήταν απλή υπόθεση. Είδαμε πόσο δυσκολεύτηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κερδίσει την ομάδα του Μάρκο Σίλβα, είδαμε επίσης πόσο άλλαξε η Άστον Βίλα με τον Ουνάι Έμερι στον πάγκο μέσα σε δύο εβδομάδες.
Συνεπώς, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα που φαντάζει λογικό. Η Άρσεναλ είναι δίκαια πρώτη. Οι λόγοι;
Γιατί το «Έμιρεϊτς» αποτελεί τη μοναδική έδρα του πρωταθλήματος, που δεν έχει «δει» απώλεια βαθμών.
Γιατί η Άρσεναλ είναι η μοναδική ομάδα που έχει βρει δίχτυα σε όλες της τις αναμετρήσεις.
Γιατί διαθέτει το καλύτερο ποσοστό xG, αν θέλουμε να μιλήσουμε με ρεαλιστικούς αριθμούς, πράγμα που δείχνει πόσο δημιουργεί. Παράλληλα, είναι και η ομάδα που έχει βρεθεί λιγότερο από άπαντες στην ισοπαλία στις αναμετρήσεις, παρά σε φάση να προηγείται.
Γιατί μετρά τις λιγότερες ήττες και τις περισσότερες νίκες στο πρωτάθλημα. Μόνο η Νιούκαστλ έχει ηττηθεί εξίσου μία φορά, από τη Λίβερπουλ, σε «νεκρό» χρόνο στο «Άνφιλντ».
Γιατί έχει κερδίσει ομάδες που πέρυσι την «πλήγωσαν». Την Μπρέντφορντ και την Κρίσταλ Πάλας ας πούμε. Και έχει πάρει τρία από τα τέσσερα ντέρμπι που έχει δώσει, επικρατώντας στο Λονδίνο της Τσέλσι, για 3η σερί σεζόν, για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα!