Ο Αθλητικός Σύλλογος Ισχύς Λύσης (ΑΣΙΛ), γιορτάζει φέτος τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του (1932-2022) και συνεχίζει τον αγώνα του για επιβίωση, παρά τις πολλές δυσκολίες που συναντά στην πορεία του. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια του ιστορικού σωματείου, ο ΑΣΙΛ Λύσης παραχώρησε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στο προσωρινό οίκημα του σωματείου στη Λάρνακα διάσκεψη τύπου, όπου παρουσίασε το βιβλίο «ΑΣΙΛ-90 χρόνια ζωής».

Στο βιβλίο γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση και την πορεία του ΑΣΙΛ, στις εκδηλώσεις που έγιναν, αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές, αλλά και σε ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία στο σωματείο της Λύσης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα οκτώ χρόνια παρουσίας του ΑΣΙΛ στην Α’ κατηγορία (πέντε από τα οποία ήταν στη Λύση και τρία στην προσφυγιά), σε παράθεση στατιστικών στοιχείων, φωτογραφιών και δημοσιευμάτων που μας παραπέμπουν νοσταλγικά σε όμορφες στιγμές της κατεχόμενης Λύσης.

Στο εντυπωσιακό αυτό βιβλίο, γίνεται επίσης ξεχωριστή αναφορά στην τελευταία ποδοσφαιρική χρονιά που έγινε στη Λύση, όπου ο ΑΣΙΛ πήρε με εντυπωσιακό τρόπο το πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας και επέστρεψε στους μεγάλους του ποδοσφαίρου, αλλά δυστυχώς στην προσφυγιά.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, γνωστός δημοσιογράφος Άκης Κυριάκου, που έζησε από κοντά πολλά από τα γεγονότα και την πορεία του ΑΣΙΛ, έκανε αναφορά και στα νυκτερινά τουρνουά, το Ασλανίδειο και το Αλεξάνδρειο, καθώς και τα σεβεν-α-σάιτ που άφησαν εποχή και πρόσφεραν όμορφες καλοκαιρινές βραδιές στο φίλαθλο κοινό της Κύπρου. Ο ΑΣΙΛ ήταν πάντα πρωτοπόρος, αφού ήταν το πρώτο επαρχιακό σωματείο που ανήλθε στην Α’ κατηγορία, η πρώτη ομάδα που απέκτησε ιδιόκτητο γήπεδο, το πρώτο σωματείο που χορτοφύτευσε αλλά και ηλεκτροφώτισε το γήπεδό του.

Στο βιβλίο για τα 90 χρόνια, γίνεται τέλος αναφορά και σε ιστορικές στιγμές και πρόσωπα καθώς και διάφορες εκδηλώσεις του συλλόγου, πέραν των αθλητικών. Εκδηλώσεις και για τη Λύση, αφού μετά το 1974, ο ρόλος του Συλλόγου διαφοροποιείται μια και οφείλει να κρατεί ζωντανή τη μνήμη και τη θύμηση της κατεχόμενης Λύσης και να γαλουχεί τους νεότερους, κρατώντας ζωντανό τον πόθο για επιστροφή.

Φανερά συγκινημένος, ο συγγραφέας του βιβλίου, Άκης Κυριάκου, ανέφερε πως κάθε σελίδα που έγραφε, τον ταξίδευε νοερά στο κατεχόμενο χωριό του. «Η μεγάλη ιστορία του συλλόγου, έγινε επειδή σε αυτό το σωματείο υπήρχαν άτομα με όνειρα, ικανότητες και όραμα και καθοδηγούσαν τη νέα γενιά» σημείωσε, προσθέτοντας πως «ο ΑΣΙΛ, έμελλε να συνεχίσει μπροστά με βήματα σταθερά, αλλά και πάντα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους για πρόοδο και διάδοση του αθλητισμού και του πολιτισμού μέσα από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις». Ανέφερε ακόμη πως το γήπεδο «Γρηγόρη Αυξεντίου» στην κατεχόμενη Λύση, μέσω των τουρνουά που διοργανώνονταν, έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Το πρώτο βιβλίο για την ιστορία του ΑΣΙΛ θα δοθεί, τιμής ένεκεν σε ένα μαχητή της ζωής, τον Μάριο Χριστοδουλίδη.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης μίλησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΑΣΙΛ, Γιώργος Καΐλης,  το μέλος του Δ.Σ Λούκας Γρηγοράς, εκ μέρους των παλαιών παραγόντων του ιστορικού σωματείο ο Καλλής Τέκκης και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Κώστας Μιτής.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων για τα ενενηντάχρονα του προσφυγικού σωματείου, θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου, με gala dinner στο Radisson Beach Resort στις 20:00, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρουσίασε το βιβλίο για τα 90 χρόνια ζωής του ο ΑΣΙΛ Λύσης