Με γραπτή ανακοίνωση και προς απάντηση δημοσιευμάτων αναφορικά με την απόρριψη του αιτήματος διαμονής του πρώην ποδοσφαιριστή και της οικογένειας του στην Κύπρο, το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για «προκλητική παραγνώριση και η εκμετάλλευση της ανοχής των αρχών».
Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ: 
Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνέχεια δημοσιεύματος αναφορικά με την απόρριψη αιτήματος διαμονής στη Δημοκρατία πρώην ποδοσφαιριστή και της οικογένειας του, με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη οικογένεια απασχολεί τις αρχές για πέραν της δεκαετίας.
Πιο συγκεκριμένα παρά το ότι διέμεναν παράτυπα στη Δημοκρατία για 9 ολόκληρα χρόνια και επανειλημμένα απασχόλησαν την Αστυνομία, το Υπουργείο Εσωτερικών σε έξι (6) διαφορετικές περιπτώσεις ενημέρωσε εγγράφως τον αλλοδαπό ότι θα πρέπει είτε να προβεί στις δέουσες ενέργειες για νομιμοποίηση της παραμονής του, είτε να επαναπατριστεί, αυτός προκλητικά αγνόησε τις αρχές.  
Παρά την παραγνώριση των αρχών από τον αλλοδαπό, στις 25  Φεβρουαρίου του 2021 το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε εγγράφως τον δικηγόρο των αιτητών, ότι δόθηκε έγκριση για υποβολή αιτήματος για εξασφάλιση άδειας επισκεπτών κάτι όμως που και πάλι δεν έπραξαν. 
Η τελευταία γραπτή ενημέρωση, τους δόθηκε στις 5 Αυγούστου 2022 με προθεσμία αναχώρησης την 31η Αυγούστου, περίοδο κατά την οποία τα σχολεία είναι κλειστά ώστε να δοθεί χρόνος μετακίνησης τους χωρίς να προκληθεί πρόβλημα στην φοίτηση των παιδιών. 

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα γεγονότα, είναι φανερό ότι το κράτος όχι μόνο δεν «πετά στο δρόμο οικογένεια πρώην ποδοσφαιριστή» όπως η εφημερίδα γράφει, αλλά έδωσε πολύ περισσότερες, από όσες επιτρεπόταν, ευκαιρίες νομιμοποίησης πλην όμως από την πλευρά των αλλοδαπών το μόνο που παρατηρήθηκε ήταν η προκλητική παραγνώριση και η εκμετάλλευση της ανοχής των αρχών.
Την υπόθεση ανέδειξε η ιστοσελίδα dialogos.cy η οποία ανέφερε ότι ο ποδοσφαιριστής έκανε καριέρα σε ομάδες πρώτης κατηγορίας στην Κύπρο, στην οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του καριέρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Αφρικανός πρώην ποδοσφαιριστής ήρθε στο νησί μας για πρώτη φορά το 2002 για λογαριασμό του Ολυμπιακού Λευκωσίας και τελικά κατέληξε στη Νέα Σαλαμίνα. Από εκεί, η πορεία του τον οδήγησε σε αρκετές άλλες ομάδες, μεταξύ των οποίων ο Ολυμπιακός και η Δόξα. Μέχρι το 2007 διέμενε στην Κύπρο με βίζα εργαζομένου, αλλά έκτοτε το στάτους του μετατράπηκε σε στάτους επισκέπτη, στη βάση του οποίου εξασφάλισε σε αρκετές περιπτώσεις ανανέωση βίζας.
H ιστοσελίδα λέει πως το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης έχει τελεσίδικα αποφασίσει την απέλαση του 41χρονου σήμερα Kamara ειδοποιώντας τον να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει απορρίψει την τελευταία αίτηση του πρώην ποδοσφαιριστή για εξασφάλιση άδειας προσωρινής διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους αγνοώντας όλες τις συνθήκες που τεκμηριώνουν αυτούς τους ανθρωπιστικούς λόγους.Στο σχετικό άρθρο γίνεται λόγος πως ο Mohamed Kamara βρίσκεται στην Κύπρο για 20 συναπτά έτη και έχει δημιουργήσει εδώ οικογένεια με τρία παιδιά. Με τη σύζυγό του έχουν αποκτήσει τρεις κόρες, 14, 11 και 5 ετών, στις οποίες μάλιστα έχουν δώσει ελληνικά ονόματα. Η Σεβαστιανή φοιτά στο Γυμνάσιο Βεργίνας στη Λάρνακα και διαπρέπει και στον αθλητισμό, αφού είναι αθλήτρια του βόλεϊ, ενώ η Μαρία – Αργυρώ και η Διονυσία Καμαρά φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Καμάρων.
Ο dialogos.cy επισημαίνει πως παρόλα αυτά, το Υπουργείο Εσωτερικών, εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου, με ανάλγητο και σκληρό τρόπο, ξεσπιτώνει την οικογένεια με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος έκρινε ότι ο 41χρονος δεν ικανοποιεί τις βασικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας διαμονής ή άλλης άδειας. Η περίπτωση αυτή όμως είναι καθαρά ανθρωπιστική, όπως επανειλημμένως έχει τεθεί ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών με διάφορα διαβήματα τα οποία αγνοούνται. Απελπισμένος, ο πρώην ποδοσφαιριστής ήρθε σε επαφή με την εφημερίδα μας και επεσήμανε ότι η απόφαση του κράτους θα σημάνει μια τραγωδία για την οικογένειά του, αφού δεν έχει πού να πάει κυριολεκτικά λόγω του ότι δεν υπάρχουν δεσμοί με τη χώρα του.
Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής είπε στην εφημερίδα πως «είμαι στην Κύπρο σχεδόν σε όλη μου την ενήλικη ζωή. Ποτέ δεν είχα προβλήματα με τις Αρχές. Απλώς προσπαθώ να ζήσω μια κανονική ζωή με την οικογένειά μου. Αν με απελάσουν, δεν έχω πού να πάρω την οικογένειά μου. Δεν έχω τίποτε στη Σιέρα Λεόνε, ούτε σπίτι ούτε οικογένεια».