Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, έστειλε επιστολή και στα 32 διαγωνιζόμενα έθνη στο Παγκόσμιο Κύπελλο αυτού του μήνα, καλώντας τα να «αφήσουν το ποδόσφαιρο να βγει στη σκηνή» στο Κατάρ.
Μια μάλλον ασυνήθιστη έκκληση τόσο προς τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες όσο και προς τους παίκτες να βάλουν στο πλάι τις πολιτικές ανησυχίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια του τουρνουά, έκανε ο πρόεδρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τζιάνι Ινφαντίνο μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ του Κατάρ.
Στην επιστολή του, ο επικεφαλής της FIFA επιχειρεί να εκτονώσει τις ανησυχίες για τη διεξαγωγή του τουρνουά στο Κατάρ υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές προκλήσεις και δυσκολίες πολιτικής φύσης σε όλο τον κόσμο», αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε από το ποδόσφαιρο να έχει απάντηση σε όλες.
Όσον αφορά τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ταξιδιωτών στη χώρα, επανέλαβε μια υπόσχεση ότι «όλοι είναι ευπρόσδεκτοι ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή εθνικότητας», μια πιο λεπτομερής δέσμευση από αυτή που έχουν αναλάβει επί του παρόντος οι οικοδεσπότες.
Ο Ινφαντίνο, ο οποίος είναι πρόεδρος της FIFA από το 2016, δεν προήδρευσε της απόφασης να απονεμηθεί το φετινό τουρνουά στο κράτος του Κόλπου και επέβλεψε μια σειρά πρωτοβουλιών που συνέβαλαν στη συμβολή στις μεταρρυθμίσεις – συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του συστήματος απασχόλησης kafala – στο Κατάρ.
Αλλά μοίρασε επίσης επαίνους για τη διοργάνωση και τους οικοδεσπότες της, ισχυριζόμενος συχνά ότι η χώρα θα προσφέρει το «καλύτερο» Παγκόσμιο Κύπελλο», καθώς και υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του πιο δημοφιλούς αθλητικού γεγονότος στον κόσμο θα βοηθήσει να επιφέρει μόνιμη αλλαγή στη χώρα.
Ωστόσο, ορισμένα έθνη περιμένουν ακόμη τη FIFA να ανταποκριθεί σε διάφορες εκκλήσεις που σχετίζονται με το τουρνουά, συμπεριλαμβανομένης της παροχής κεφαλαίων για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν οι μετανάστες εργάτες κατά την κατασκευή των γηπέδων.
Μια δέσμευση από τη FIFA δεν έχει ακόμη υπάρξει για ένα τέτοιο πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από την Ουαλική, την Αγγλική και την Ολλανδική Ομοσπονδία, καθώς και από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ.