Σε μια χρονιά που η γειτονική της Ισπανία έμεινε μόνο με μια ομάδα στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, η Πορτογαλία συνεχίζει με την Πόρτο και την Μπενφίκα, οι οποίες μάλιστα κατάφεραν να προκριθούν παίρνοντας τις πρωτιές στους ομίλους τους.
Βάζοντας κάτω τα οικονομικά στοιχεία είναι προφανές πως το πορτογαλικό πρωτάθλημα δεν γίνεται να συγκριθεί με τα πέντε μεγαλύτερα της Ευρώπης. Αρκεί να δει κάποιος ότι κατά την προηγούμενη θερινή μεταγραφική περίοδο δόθηκαν μόλις… 180 εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν μεταγραφές στην μεγάλη κατηγορία της Πορτογαλίας.
Σε μια περίοδο που οι μεταγραφές στην Αγγλία ξεπέρασαν τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, στην Ιταλία έφτασαν τα 756 εκατομμύρια ευρώ, στη Γαλλία τα 565 εκατομμύρια ευρώ, στην Ισπανία τα 515 εκατομμύρια ευρώ, στη Γερμανία 485 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα και οι Ολλανδοί έδωσαν ένα εκατομμύριο περισσότερο (181) από τους Πορτογάλους.
Είναι ένα πρωτάθλημα, του οποίου οι ομάδες περισσότερο… εξάγουν παρά εισάγουν ποδοσφαιριστές. Ο Ντάργουιν Νούνιες πουλήθηκε από την Μπενφίκα στη Λίβερπουλ έναντι 80 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αποχώρησαν επίσης οι Βιτίνια (41,5) και οι Φάμπιο Βιέιρα (35) από την Πόρτο, οι Ματέους Νούνιες (45), Νούνο Μέντες (38) και Παλίνια (20) από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.
Συνολικά οι πορτογαλικοί σύλλογοι έβαλαν στα ταμεία από πωλήσεις παικτών το περασμένο καλοκαίρι ποσό που έφτασε τα 447 εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποδυναμώθηκαν, αλλά κάτι τέτοιο δεν φάνηκε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κάθε άλλο…
Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι Πορτογάλοι θα μπορούσαν να έχουν τρεις ομάδες τους στη φάση των «16» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Τελικά τα κατάφεραν η Πόρτο και η Μπενφίκα, ενώ η Σπόρτινγκ το πάλεψε μέχρι την τελευταία αγωνιστική και ήταν «ζωντανή», αλλά τελικά έμεινε στην τρίτη θέση του ομίλου της.
Ειδικά η Μπενφίκα ήταν εντυπωσιακή κι ας βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Γιουβέντους. Κατάφερε να τερματίσει πρώτη και καλύτερη, αφήνοντας δεύτερους ακόμα και τους Γάλλους με τους σούπερ σταρ στο ρόστερ τους. Πήρε 14 βαθμούς, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για την ομάδα, αφού ξεπέρασε τους 12 της περιόδου 2011-12 υπό τις οδηγίες του Γκαμπριέλ Ζεσούς. Η άφιξη του Ρότζερ Σμιντ στον πάγκο έδωσε ώθηση στην ομάδα, που διαθέτει εξαιρετικά ποιουτικούς παίκτες όπως ο Ράφα Σίλβα και ο Γκριμάλντο.
Από την άλλη, η Πόρτο ήταν σίγουρα σε πιο βατό όμιλο, κόντρα σε Μπριζ, Λεβερκούζεν και Ατλέτικο Μαδρίτης και κατόρθωσε, επίσης, να πάρει την πρωτιά παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε έχοντας δύο ήττες στις δύο πρώτες αγωνιστικές. Ο Ταρεμί, ο Ουρίμπε, ο Ντιόγκο Κόστα έδωσαν τις… απαντήσεις τους στις επόμενες τέσσερις αγωνιστικές και κατέκτησαν δίκαια την πρώτη θέση.
Η Σπόρτινγκ ήταν «ζωντανή» ως το τέλος σε έναν τρελό όμιλο με Τότεναμ, Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Λεβερκούζεν, όπου όλα κρίθηκαν την έκτη αγωνιστική. Οι Πορτογάλοι ηττήθηκαν στη Λισαβόνα από τους Γερμανούς και έμειναν στην τρίτη θέση μένοντας στην Ευρώπη, αλλά όχι στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.
Έτσι, σε μια σεζόν που… ολόκληρη Ισπανία μένει στους «16» μόνο με μια ομάδα, από τις τέσσερις που έχουν εξασφαλισμένη τη συμμετοχή τους στους ομίλους, οι Πορτογάλοι τα πήγαν περίφημα και μπορούν να ονειρεύονται ακόμη καλύτερη συνέχεια αν τους… χαμογελάσει και λίγο η κληρωτίδα.