Η ώρα για τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πλησιάζει και το sport-fm.gr σας βάζει στο κλίμα με 50 ξεχωριστές ιστορίες από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.

Το Μουντιάλ του 2014 περιλάμβανε μερικά… κοσμοϊστορικά γεγονότα. Όπως, για παράδειγμα, τον διασυρμό της Βραζιλίας από τη Γερμανία, με το εκκωφαντικό 7-1 μέσα στο «Μαρακανά»!

Ή, ακόμα, την αλλαγή σκυτάλης σε ό,τι αφορά στον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κοινός παρονομαστής και στις δύο περιπτώσεις, ο Μίροσλαβ Κλόζε

Με τον αντί-σταρ και σαφώς υποτιμημένο Γερμανό επιθετικό να περνάει στον πάνθεο της ποδοσφαιρικής ιστορίας, φτάνοντας τα 16 γκολ και αφήνοντας πίσω του τον τεράστιο Ρονάλντο, που είχε την πρωτιά έως τότε με 15 και τον συμπατριώτη του θρύλο Γκερντ Μίλερ, ο οποίος μετρούσε 14.

Κάνοντας τη χαρακτηριστική του… εναέρια κωλοτούμπα, στους πανηγυρισμούς, ο αγαπημένος «Μίρο» όλων των υποστηρικτών των «πάντσερ» ανάγκασε τότε πολλούς «ουδέτερους» να αναγνωρίσουν, αν μη τι άλλο, τη συνέπειά και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στο υψηλότερο επίπεδο.


Το πήγαινε για… ξυλουργός

Ξετυλίγοντας το κουβάρι και πηγαίνοντας πίσω την ιστορία, ο Μίροσλαβ Γιόζεφ Κλόζε γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 1978, στο Οπόλε της Πολωνίας. Περιοχής που άνηκε στην Σιλεσία και κατ’ επέκταση στη Γερμανία, μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρότι, λοιπόν, γραφόταν και θεωρούνταν κατά κόρον ως «Πολωνός», εντούτοις ο ίδιος ήταν βασικά ένας Aussiedler. Ελληνιστί, ένας μετανάστης. Όπως και η οικογένειά του φυσικά.

Πιθανώς, όταν ο πατέρας του Γιόζεφ πήρε την απόφαση με την μητέρα του Μπάρμπαρα -αμφότεροι αθλητές, ποδοσφαιριστής και παίκτρια χάντμπολ, αντίστοιχα- να επιστρέψουν στα… πάτρια εδάφη, να μην είχαν κατά νου τι θα επακολουθούσε…

Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μικρός Μίροσλαβ για πολλά χρόνια μετά το σχολείο μάθαινε τα… μυστικά της… ξυλουργικής;

Ο αστικός μύθος λέει ότι λάτρευε να περνάει αμέτρητες ώρες στο εργαστήριο ή στο γκαράζ του σπιτιού του, να κόβει ξύλα, να τα ξεχωρίζει και μετά να τα τοποθετεί στις στέγες των σπιτιών στο Μπλάουμπαχ.

Τελικά, στη συνέχεια, ήταν το ποδόσφαιρο εκείνο που τον κέρδισε, προς όφελος όλων. Και από το χωριό των… 250 κατοίκων στο Παλατινάτο του Ρήνου, έφτασε να κάνει μια καριέρα γεμάτη με επιτυχίες, προσωπικές και συλλογικές.

«Εργάτης» του ποδοσφαίρου και της Γερμανίας

Καριέρα η οποία περιλάμβανε δύο Πρωταθλήματα Γερμανίας, ισάριθμα Κύπελλα, από ένα Λιγκ Καπ, Σούπερ Καπ και Κύπελλο Ιταλίας. Καθώς επίσης και 213 γκολ σε 529 παιχνίδια!

Με παρουσία σε ομάδες όπως η Καϊζερσλάουτερν, η Βέρντερ Βρέμης, η Μπάγερν Μονάχου και η Λάτσιο και… κερασάκι στην προσωπική του τούρτα το Μουντιάλ που έγινε στην Βραζιλία, πριν από οκτώ χρόνια.

Με την αγαπημένη του εθνική ομάδα να έχει επίσης περίοπτη θέση στην σταδιοδρομία του Κλόζε στα γήπεδα, από τις 24 Φεβρουαρίου του 2001 όταν έκανε το ντεμπούτο του με τα «πάντσερ».

Μάλιστα, για… χάρη της Γερμανίας, τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, απάντησε αρνητικά στην προσέγγιση του Γέρζι Ένγκελ που του πρότεινε να αγωνιστεί για λογαριασμό της εθνικής Πολωνίας.

Τελικά, μέχρι το 2014 και την απόσυρσή του από τη «νατσιονάλμανσαφτ» σημείωσε συνολικά 71 γκολ σε 137 ματς, κερδίζοντας μαζί της το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και την δεύτερη θέση σε παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2002 και το 2008 αντίστοιχα!


Ο οιωνός για το σπάσιμο του ρεκόρ…

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, τώρα, αξίζει να «φωτίσουμε» και μια λεπτομέρεια από αυτές, που όπως λένε κάνουν την διαφορά. Στην προκειμένη περίπτωση, δε, σίγουρα έδειξε τον δρόμο για το τι θα επακολουθούσε…

Πριν την έναρξη του τουρνουά, ο Κλόζε είχε προαναγγείλει ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του διοργάνωση, κάνοντας μια ακόμα προσπάθεια για να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ».

Μουντιάλ 2014: Όταν ο Μίροσλαβ Κλόζε έγινε πρώτος σκόρερ

Στις 6 Ιουνίου του 2014, στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, απέναντι στην Αρμενία, πέτυχε το 69ο διεθνές γκολ του. «Σπάζοντας» έτσι το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ και ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών με την εθνική!

…και η θέση στο πάνθεο της ιστορίας του ποδοσφαίρου

Με το Μουντιάλ να βρίσκεται ήδη σε δράση ο 44χρονος σήμερα «πρωταγωνιστής» μας πέτυχε με… ένα σμπάρο τρία τρυγόνια, στις 21 Ιουνίου του 2014.

Όταν μπήκε στο παιχνίδι με την Γκάνα στο 69’, αντί του Μάριο Γκέτσε, ο οποίος είχε σημειώσει το πρώτο γκολ της Γερμανίας, που έχανε εκείνη την ώρα με 2-1.

Τελικά, κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Ντάουντα στο 71ο λεπτό, διαμόρφωσε το τελικό 2-2, «έπιασε» τον Ρονάλντο στα 15 γκολ και παράλληλα έγινε ο τρίτος μόλις ποδοσφαιριστής στην ιστορία που σκοράρει σε τέσσερα διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα!

Η μεγαλύτερη στιγμή του, όμως, ήρθε στις 8 Ιούλη και την εποποιΐα των «πάντσερ» με την Βραζιλία, στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Με το ρολόι στο «Μακαρανά» να σημαδεύει το 23ο λεπτό, ο Κλόζε πέτυχε το 2-0 για την χώρα του απέναντι στους διοργανωτές, στον… δρόμο για το απίστευτο 7-1 υπέρ της Γερμανίας…

Έτσι, όχι μόνο έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που συμμετέχει σε παιχνίδι ημιτελικής φάσης του εν λόγω τουρνουά για τέταρτη διαδοχική φορά, αλλά προσπέρασε και τον Ρονάλντο, όντας πλέον στα 16 τέρματα!

 

Το «αντίο» που του άξιζε!

Για την ιστορία, ο Μίροσλαβ Γιόζεφ Κλόζε ήταν βασικός στον τελικό της διοργάνωσης απέναντι στην Αργεντινή, αγωνιζόμενος έως το 88’, όταν και έδωσε τη θέση του στον Γκέτσε με τα… γνωστά αποτελέσματα.

Καθώς εκείνος σημείωσε στην παράταση και το 113’ το γκολ που έμελλε να είναι το νικητήριο, χαρίζοντας παράλληλα το τέταρτο τρόπαιο στη Γερμανία και την δυνατότητα στον Κλόζε να αποσυρθεί, ένα μήνα μετά, με τον τίτλο του Παγκόσμιου πρωταθλητή!