Η στιγμή που είχαν σημειώσει στο ημερολόγιό τους οι φίλοι του Ολυμπιακού έφτασε. Το απόγευμα της Κυριακής (16/10) ο Βασίλης Σπανούλης επιστρέφει στο ΣΕΦ ως αντίπαλος με το Περιστέρι (19:15, ΕΡΤ3) και αναμένεται να γνωρίσει την αποθέωση.
Ήταν 30 Ιουνίου όταν ο Βασίλης Σπανούλης παρουσιάστηκε ως προπονητής του Περιστερίου σε συνέντευξη Τύπου. “Πρώτος στόχο να γεμίσει το Περιστέρι το γήπεδο παίζοντας ελκυστικό μπάσκετ” δήλωσε. Το μυαλό όλων όμως ήδη έτρεχε.
Έπειτα από έναν χρόνο που δοκίμασε τα νερά της προπονητικής στο “Adidas Next Generation Tournament” της EuroLeague, ο Βασίλης Σπανούλης ανέλαβε το Περιστέρι. Εισήλθε στον κόσμο της Basket League βάζοντας φωτια΄στο πρωτάθλημα. Και η σκέψη όλων ήταν ίδια: Πότε θα βρεθεί στο ΣΕΦ ως αντίπαλος του Ολυμπιακού; Η απάντηση ήρθε μερικές εβδομάδες αργότερα: Στις 16 Οκτωβρίου 2022, μόλις στην 2η αγωνιστική της Basket League. Η 16η Οκτωβρίου έφτασε. Και οι αναμνήσεις θα γεμίσουν το παρκέ του ΣΕΦ στο σημερινό παιχνίδι (19:15, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) , όπου αναμένεται να βρεθούν τουλάχιστον 8.000 φίλοι της ομάδας.
Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού
Όταν ο Βασίλης Σπανούλης ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τα παρκέ το μεσημέρι της 26ης Ιουνίου 2021, έριξε τίτλους τέλους σε μία σπουδαία καριέρα. Μία καριέρα που είχε 7 ζωές όπως είναι αναφέρει σε ένα σπουδαίο κείμενο ο Γιάννης Ζωιτός. Ο Βασίλης Σπανούλης έζησε τα πάντα.
Πήρε τίτλους σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και δευτεραθλητής κόσμου με την Εθνική Ανδρών, ήταν ο ηγέτης της Ελλάδας στο τελευταίο μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση (στο EuroBasket 2009). Κατέκτησε την EuroLeague με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Αναδείχθηκε MVP του Final Four με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Πάνω από όλα όμως άλλαξε την πορεία των “ερυθρόλευκων”, αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ με την απόφασή του να μετακομίσει στον Πειραιά από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2010.
Ο Σπανούλης ήθελε να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο. Ήταν εύκολο να μείνει στους “πράσινους”. Επέλεξε να πάει στον Ολυμπιακό και να γίνει ο ηγέτης του, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην Ευρώπη. Και χρειάστηκε να βρεθεί μόλις στην δεύτερη σεζόν του με τα “ερυθρόλευκα” (2011/12) για να γίνει αυτό σαφές, όταν ήταν αυτός που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση της EuroLeague, επαναλαμβάνοντας τον ίδιο άθλο και την επόμενη σεζόν.
Η τελευταία ομάδα που είχε καταφέρει να κατακτήσει δύο σερί EuroLeague ήταν η Μακάμπι την διετία 2004-2005. Η επόμενη που τα κατάφερε ήταν η Αναντολού Εφές την τελευταία διετία (2021-2022). Κάτι τέτοιο γίνεται σχεδόν κάθε 10 χρόνια πλέον και ο Ολυμπιακός με μπροστάρη τον Σπανούλη είναι μία από τις ομάδες που το έχουν αυτό για παράσημο.
Το παλμαρέ του δεν λέει όλη την αλήθεια
Ο Σπανούλης βρέθηκε στον Ολυμπιακό από το 2010 έως το 2021. Σε αυτό το διάστημα κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, 2 EuroLeague, ένα Κύπελλο Ελλάδας και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο. Εφτά τίτλοι για τον παίκτη με το Νο7 στην φανέλα, έναν αριθμό πέρα για πέρα συμβολικό για την ομάδα που τον αγκάλιασε.
Ο Σπανούλης κατέκτησε εφτά τίτλους με τον Ολυμπιακό, ωστόσο η επιρροή του ήταν σαφώς μεγαλύτερη από το παλμαρέ του. Με τον Λαρισαίο γκαρντ σε θέση ηγέτη ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην ελίτ, έγινε φόβητρο. Ο Σπανούλης κουβάλησε επιθετικά και δημιουργικά την ομάδα για χρόνια, με τον Ολυμπιακό να στήνει όλο το πλάνο πάνω του. Υπάρχουν παίκτες που έβγαλαν εκατομμύρια χάρη στις συνεργασίες τους με αυτόν (Χάινς, Ντάνστον, Χάντερ, Μπερτς). Και υπάρχουν εκατομμύρια φίλαθλοι που απλώς χάρηκαν βλέποντας αυτές τις στιγμές.
Σήμερα το απόγευμα ο Σπανούλης επιστρέφει στο ΣΕΦ ως αντίπαλος για πρώτη φορά μετά την απόσυρσή του. Τον Σεπτέμβριο του 2023 αναμένεται να γίνει το φιλικό για να τιμηθεί η προσφορά του. Ο σημερινός αγώνας όμως είναι η καλύτερη αφορμή για να πουν οι φίλοι του Ολυμπιακού το δικό τους “ευχαριστώ” στον άνθρωπου που άλλαξε την ιστορία της ομάδας. Που άλλαξε την ροή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.