Με τον Σάσα Βεζένκοβ να γράφει απίθανο statline και να κάνει ρεκόρ καριέρας στα ριμπάουντ, ο Ολυμπιακός νίκησε τη Ζάλγκιρις Κάουνας (90-80) στο άδειο λόγω τιμωρίας ΣΕΦ και έκανε το 2/2 στη EuroLeague της σεζόν 2022/23.
Ο θρίαμβος στη Βαρκελώνη έβαλε φτερά στα πόδια των παικτών του Ολυμπιακού, που το βράδυ της Παρασκευής (14/10) νίκησαν τη Ζάλγκιρις (90-80) στο άδειο λόγω τιμωρίας Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τη 2η αγωνιστική της EuroLeague. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν είχε τον τραυματία στο γόνατο Κώστα Παπανικολάου, ένιωσε αντίσταση από εκείνη του Κάουνας, όμως ήταν σε άλλο επίπεδο και δικαίωσε τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις.
Οι Πειραιώτες έκαναν τη δουλειά μπροστά σε άδειες εξέδρες, χωρίς να ζοριστούν υπερβολικά, χωρίς να πιεστούν στα όριά τους και πλέον ελπίζουν ότι το απόγευμα της Κυριακής (16/10 στις 19:15) ο κόσμος θα γεμίσει το ΣΕΦ για την αναμέτρηση με το Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη, πριν από την πρώτη διαβολοβδομάδα της σεζόν και τους εκτός έδρας αγώνες με Ρεάλ Μαδρίτης και Μπασκόνια. Χρειάζονται το χειροκρότημα, την υποστήριξη, την αγκαλιά μετά από αυτό το “καυτό” ξεκίνημα στη χρονιά.
Απίθανα πράγματα, για ακόμα μία φορά, από τον Σάσα Βεζένκοβ (23 πόντοι, 14 ριμπάουντ) που έχει βαλθεί να διεκδικήσει και το βραβείο του MVP αλλά και του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης, εντυπωσιακή “επαναφορά” του Μουσταφά Φαλ μετά από το κακό βράδυ στη Βαρκελώνη, σαρωτικός στο πρώτο μέρος ο Τόμας Γουόκαπ, το ίδιο και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης που δικαιώνει τις προσδοκίες.

Ο αγώνας
Με τους Γουόκαπ, Κάναν, Βεζένκοβ, Πίτερς, Φαλ άνοιξε το ματς ο Μπαρτζώκας, που είδε τον Σμιτς να σκοράρει επτά γρήγορους πόντους για το 2-9 στο τρίτο λεπτό, αλλά τον Γάλλο σέντερ του Ολυμπιακού να απαντάει με εννέα δικούς του για το 14-11 στα μέσα της πρώτης περιόδου. Ο Γουόκαπ έκανε ασύλληπτη δουλειά σε άμυνα κι επίθεση, όμως οι Λιθουανοί άντεχαν χάρη στα μακρινά τους σουτ για το 18-21 του δεκαλέπτου.
Με τον Λαρεντζάκη να δίνει πνοή στο σκοράρισμα, με φλότερ και τρίποντο από τη γωνία, οι Πειραιώτες πέρασαν μπροστά (24-23 στο 12′) στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Ο Βεζένκοβ πήρε φάσεις, όμως το ίδιο έκανε και ο Μπραζντέικις που με τη δύναμή του έφτασε τους 11 πόντους για να μειώσει στον έναν (31-30). Το ματς δεν ήταν πολύ ποιοτικό, με άδειες εξέδρες δεν ήταν εύκολο να βρουν ρυθμό οι παίκτες του Ολυμπιακού, ακόμη κι έτσι όμως για τον Βεζένκοβ όλα έμοιαζαν εύκολα καθώς με δικές του προσπάθειες και με γκολ-φάουλ έφτασε η διαφορά στους οκτώ (41-33) πριν ο Λαρεντζάκης γράψει το 44-35 του ημιχρόνου.
Βεζένκοβ και Γουόκαπ έκαναν θραύση και στο ξεκίνημα του β’ μέρους, πριν ο Φαλ βάλει γκολ-φάουλ για το 52-45 στο 24′, όταν η Ζάλγκιρις προσπάθησε να ανεβάσει την ένταση στην άμυνά της. Ο Γουόκαπ με τρίποντο (57-48) συνέχισε να κάνει μαγικά πράγματα, ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε, μάτσαρε την ένταση των Λιθουανών όποτε εκείνοι προσπαθούσαν να ισορροπήσουν τον αγώνα και έκλεισε την τρίτη περίοδο στο +9 (67-58) για να παραμείνει το αφεντικό του αγώνα.
Ένα “νεκρό” τρίλεπτο στο ξεκίνημα της τέταρτης βοήθησε τη Ζάλγκιρις να μείνει κοντά, όμως ο Σλούκας έβαλε γκολ-φάουλ για το 70-61 και στη συνέχεια οι Βεζένκοβ (γκολ-φάουλ) – ΜακΚίσικ έτρεξαν ένα σερί 5-0 για το 81-70 που έκρινε το ματς σχετικά νωρίς.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-21, 44-35, 67-58, 90-80