Βάλτε έναν top class επιθετικό που έχει περάσει από την Premier League στο μυαλό σας. Αναλογιστείτε ότι έχει σημειώσει πολλά γκολ. Μετά, «κλείστε τα μάτια», πατήστε… Erling Haaland στο Youtube και δείτε τα πεπραγμένα του σε οκτώ αγωνιστικές. Οι αριθμοί του είναι αδιανόητοι. Όπως και τα χατ-τρικ του!

Πριν από μερικές εβδομάδες, αν διαβάσει κανείς την στήλη του Χρήστου Σωτηρακόπουλου στο England365, θα αντιληφθεί το μεγαλείο του Έρλινγκ Χάαλαντ. Είχε φτάσει τα δύο χατ-τρικ στην Premier League, είχε ξεπεράσει τον διψήφιο αριθμό γκολ με τη Μάντσεστερ Σίτι, δεν υπήρχε ούτε ένα ματς, σε όλες τις διοργανώσεις που είχε αγωνιστεί με τους «πολίτες», που δεν είχε καταγράψει γκολ ή ασίστ.

Λίγες ημέρες μετά, οι αριθμοί του Χάαλαντ, όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά «βιώνουν» ακριβώς το αντίθετο. Αυξάνονται. Η εμφάνισή του στο ντέρμπι του Μάντσεστερ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, με τον Νορβηγό να γίνεται ο πρώτος παίκτης από το 2016 και μετά, που έχει συμμετοχή σε 5 γκολ (3 γκολ και 2 ασίστ), στο ίδιο ματς, σε επίπεδο πρωταθλήματος.

Πόσοι έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο συνολικά; Ο λόγος για 25 παίκτες στα 30 χρόνια της Premier League. Ακόμη και σε αυτό όμως, ο Χάαλαντ διαφέρει. Διότι είναι ο… νεότερος! Παράλληλα, με το χατ-τρικ που σημείωσε κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους», σηματοδότησε την 3η φορά φέτος σε 8 ματς, που σημειώνει τρία γκολ.

Πρακτικά, συμμετέχει σε γκολ ανά 39 λεπτά. Πρακτικά, χρειάζεται περίπου πέντε επαφές, για να σκοράρει μία φορά. Και ακόμη… πρακτικότερα, σκοράρει σχεδόν… 2 γκολ ανά ματς. Ούτε οι αριθμοί του Λιονέλ Μέσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, δεν «άγγιζαν» τέτοια επίπεδα, στα… πολύ καλά τους.

Ωστόσο, μένοντας Αγγλία και βάζοντας κάτω τα πεπραγμένα του Χάαλαντ, βλέπει κανείς πως για τα τρία χατ-τρικ του, χρειάστηκε οκτώ ματς, δίχως να έχει συμπληρώσει σε όλα ενενηντάλεπτο.

Ποιος είναι ο δεύτερος στην σχετική λίστα; Ο Μάικλ Όουεν με 48, για να έρθει ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ με 59 και ο Φερνάντο Τόρες με πέντε παιχνίδια περισσότερα. Την εξάδα συμπληρώνουν ο Άντι Κόουλ με 65 και ο Λουίς Σουάρες με 71, για να φτάσουμε… παρακάτω στον Κριστιάνο Ρονάλντο, που έχει πλέον όσα χατ-τρικ έχει και ο Έρλινγκ Χάαλαντ. Με την ειδοποιό διαφορά πως χρειάστηκε, 224 ματς παραπάνω για να τα φτάσει!

Με λίγα λόγια, τα ρεκόρ του Χάαλαντ, οι αριθμοί του και όσα πραγματοποιεί στο ξεκίνημά του στην Premier League, δεν μπορούν στην ίδια συζήτηση με κανέναν. Όχι επειδή είναι ο πρώτος παίκτης από το 1992 και έπειτα, με τρία σερί χατ-τρικ εντός έδρας, όχι επειδή είναι ο πρώτος με γκολ στα πρώτα 4 εκτός έδρας ματς του στην σεζόν. Επειδή απλά είναι… αυτός! Ζούμε, καλώς ή κακώς, στην εποχή του Έρλινγκ Χάαλαντ!