Μόλις την πρώτη νίκη της σε επίσημο παιχνίδι μετά από δέκα μήνες πέτυχε η Γαλλία κόντρα στην Αυστρία, απέφυγε στο… τσακ τον υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία του Nations League και δείχνει να έχει πολλά προβλήματα εν όψει του Μουντιάλ-Μπορεί η παγκόσμια πρωταθλήτρια να ανακάμψει και να διεκδικήσει ξανά το τρόπαιο στο Κατάρ;

Η αλήθεια είναι πως στον δρόμο των προκριματικών για το Κατάρ, οι Γάλλοι δεν τα πήγαν διόλου άσχημα. κάθε άλλο. Στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, πήραν την πρόκριση και έδειξαν επίσης το καλό αγωνιστικό πρόσωπό τους σε φιλικά που ακολούθησαν. Τα προβλήματα και οι προβληματισμοί άρχισαν με τις εμφανίσεις τους σε αυτό το Nations League, στο οποίο ηττήθηκαν από τη Δανία (και στα δύο παιχνίδια) και από την Κροατία και τελικά μια νίκη με αντίπαλο την Αυστρία τους διατήρησε στην πρώτη κατηγορία της διοργάνωσης. Μια νίκη, δυο ισοπαλίες και τρεις ήττες κάθε άλλο παρά καλός απολογισμός είναι για τους παγκόσμιους πρωταθλητές.
Η ποιότητα των παικτών των «τρικολόρ» εννοείται πως δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί. Βλέποντας στο ρόστερ έναν προς έναν τους ποδοσφαιριστές δύσκολα θα βρεθεί εθνική ομάδα που θα έχει καλύτερους στο Κατάρ. Για τον Ντεσάμπ «υπάρχουν ομάδες που νικούν και άλλες που χάνουν, αλλά υπάρχουν επίσης και μεγάλες ομάδες που χάνουν. Δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, αλλά οφείλουμε να παλέψουμε».
Ο Γάλλος ομοσπονδιακός τεχνικός στάθηκε ιδιαίτερα στην απόδοση του Κιλιάν Μπαπέ, από τους λίγους παίκτες που έπαιξαν και στα δύο ενενηντάλεπτα αυτής της διακοπής. «Ο Κίλιαν έκανε πολλά καλά πράγματα. Είναι ένας από τους λίγους παίκτες που έχει παίξει δύο ενενηντάλεπτα σε τρεις μέρες.Δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Ήταν πιο αποφασιστικός, όπως όλη η ομάδα, πριν από τρεις μέρες, δεν με ανησυχεί. Δεν πρόκειται να ανησυχώ για τον Κίλιαν. Χρειάζεται και τους άλλους» είπε ο Ντεσάμπ, την ώρα που ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν στάθηκε στο γεγονός ότι παίζει πιο απελευθερωμένος στην εθνική ομάδα:
«Παίζω διαφορετικά. Μου ζητούνται άλλα πράγματα εδώ σε σχέση με την ομάδα μου. Έχω πολύ περισσότερη ελευθερία εδώ. Ο προπονητής ξέρει ότι υπάρχει ένα ‘εννιάρι’ όπως ο Όλιβ (Ζιρού) που καταλαμβάνει τις άμυνες και μπορώ να κινούμαι ελεύθερα στους χώρους. Στο Παρίσι, είναι διαφορετικά. Μου ζητείται να παίζω ως πίβοτ. Είναι διαφορετικό».
Στο παιχνίδι με αντίπαλο την Αυστρία, όπου η Γαλλία πέτυχε την πρώτη νίκη της σε επίσημο παιχνίδι μετά από δέκα μήνες, η τριπλέτα των Γκριεζμάν-Μπαπέ-Ζιρού έδειξε να λειτουργεί, κόντρα στη Δανία, στον τελευταίο αγώνα με αντίπαλο την Δανία ήταν φανερή η απουσία του Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος έμεινε εκτός λόγω τραυματισμού. Αν και, βέβαια, η απουσία του επιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα για τους «τρικολόρ».
«Βιώσαμε την πραγματικότητα που μας περιμένει σε δύο μήνες. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, ξέρουμε ότι θα είμαστε καλύτερα όταν θα έχουμε όλους τους παίκτες στη διάθεσή μας και όλοι έχουν μεγάλη εμπειρία» είπε ο Ντεσάμπ ίσως σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Γάλλους φιλάθλους εν όψει της διοργάνωσης του Κατάρ.
Ο Ουγκό Γιορίς, ο Ενγκολό Καντέ, ο Τεό Ερναντές, ο Πρεσνέλ Κιμπεμπέ, ο Αντριάν Ραμπιό, ο Κίνγκσλεί Κομάν, ο Λούκας Ντιν έμειναν εκτός αποστολής για τους αγώνες αυτής της φάσης του Nations League. Ο Ζιλ Κουντέ και ο Μάικ Μενιάν τραυματίστηκαν στα παιχνίδια του Σαββατοκύριακου.
Οι σημαντικές απουσίες του Καντέ, αλλά και του Πολ Πογκμπά (ο οποίος κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο) υποχρέωσαν τη Γαλλία να αγωνιστεί έχοντας στη μεσαία γραμμή τους Ορελιέν Τσουαμένι και Εντουαρντό Καμαβινγκά, οι οποίοι δεν τα πήγαν άσχημα κόντρα στην Αυστρία, αλλά έδειξαν αδυναμίες στο παιχνίδι του «Πάρκεν» με τους Δανούς. «Έκανε κάποια πράγματα τα οποία δεν θέλω να ξαναδώ. Τα γνωρίζει» είπε ο Ντεσάμπ για την απόδοση του Καμαβινγκά στη Δανία. Τον αντικατέστησε στο δεύτερο ημίχρονο βάζοντας στη θέση του τον Γιουσιούφ Φοφανά.
Σε ό,τι αφορά τα μετόπισθεν, για διάφορους λόγους, ο Ντεσάμπ έχει χρησιμοποιήσει οκτώ διαφορετικούς ποδοσφαιριστές στο κέντρο της άμυνας το 2022: Βαράν, Σαλιμπά, Κουντέ, Κιμπεμπέ, Κονατέ, Ερνταντές, Μπαντιασίλ, Ουπαμεκανό. Θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει στη… μάχη του Κατάρ.
Μετά την αναμέτρηση με τους Δανούς, η γαλλική εφημερίδα «LEquipe», που έδωσε τους περισσότερους διεθνείς βαθμολογία κάτω της βάσης με άριστα το 10, έγραψε ότι ουδείς από τους παίκτες του Ντεσάμπ κατάφερε να νικήσει τον προσωπικό αντίπαλό του και έχασαν άπαντες τις μάχες στη διεκδίκηση της μπάλας.
Στο Κατάρ οι «τρικολόρ» θα αντιμετωπίσουν στη φάση των ομίλων τη Δανία, την Τυνησία και την Αυστραλία και αν παίξουν το ποδόσφαιρο που ξέρουν δεν θα έχουν πρόβλημα να πάρουν την πρόκριση στην επόμενη φάση. Εκεί, βέβαια, θα αρχίσουν τα (πιο) δύσκολα και ο Ντεσάμπ το γνωρίζει καλά. Εξάλλου και για τον ίδιο αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το… κύκνειο άσμα του στον πάγκο της εθνικής ομάδας της πατρίδας του. Θα ήθελε και ο ίδιος σίγουρα να κλείσει τον κύκλο της παρουσίας του εκεί αποχωρώντας με το κεφάλι ψηλά.