Για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της διαιτησίας μίλησε στον ΣΠΟΡ ΦΜ 95.0 ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου, Χρήστος Σπανός.

-ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΠΑΣΗ: «Να κάνω μια εισαγωγή για να ενώσουμε σιγά σιγά τα κομμάτια του παζλ. Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε την τακτική εκλογική συνέλευση του Συνδέσμου, που γίνεται κάθε τρία χρόνια. Δεν θεωρούμε ότι υπήρχε διάσπαση. Όταν τελειώσουν οι εκλογές δεν θεωρούμε πως υπάρχει διάσπαση, όλοι οι διαιτητές μπαίνουν κάτω από την ίδια στέγη για να διεκπεραιώνουν την αποστολή τους. Υπάρχουν 400 τακτικά μέλη, έχουμε κοντά στις 30 παραιτήσεις. Δεν μπορώ να παραβλέψω τους 370».

-ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ: «Γίνονται για 3-4 λόγους. Κάποιος θέλει να έχει την ηρεμία του. Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα που δεν ήταν αρεστό σε κάποιους. Η ανακοίνωση δεν φωτογραφίζει όλα τα μέλη της επιτροπής διαιτησίας. Δεν μπορώ να απαντήσω για τον κ. Τράττο. Δεν θίξαμε το οποιοδήποτε μέλος που μπήκε τώρα στην επιτροπή διαιτησίας. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με μια δήλωση που είδε το φως της δημοσιότητας, για μια καλόπιστη κριτική προς τον κ. Μάζιτς. Να πούμε ότι το καλοκαίρι ο Σύνδεσμος στήριξε τις θέσεις του. Ανέλιξε νέους διαιτητές, έφερε κάποιες καινοτομίες. Ήταν κάποιες ενθαρρυντικές προϋποθέσεις. Μετά τον Απρίλη όμως βλέπω ένα διαφορετικό πλάνο από τον Μάζιτς. Ένα παράπονο που έχουμε από την ΚΟΠ, πάντα ο αρχιδιαιτητής έβλεπε το Σύνδεσμο κάτι που δεν έχει γίνει με τον Μάζιτς. Θεωρώ βαρίδι την κάθοδο ξένων διαιτητών. Σήμερα ο Σύνδεσμος Διαιτητών εξήγγειλε ένα πλάνο διαιτησίας. Από τότε που έχει σταλεί, έχουν σταματήσει να έρχονται παραιτήσεις».

-ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ-ΣΩΤΗΡΙΟΥ: «Αυτό πρέπει να μας το πει το τμήμα διαιτησίας. Δεν έχω ενημέρωση, δεν γνωρίζω».

-Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Μας έχει ξενίσει η παραίτηση αυτού του στελέχους. Η ανακοίνωση δεν τον άγγιξε. Απεναντίας, του ευχήθηκα καλό έργο και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

-ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ: «Το πλάνο έχει να κάνει με τη συμπλήρωση και στελέχωση καταλόγου διαιτητών, αλλά και για τους διεθνείς. Η λίστα θα ανακοινωθεί τέλος Σεπτεμβρίου. Πρέπει να είναι μέχρι 16, παλαιότερα ήταν μέχρι 22. Δεν δουλέψαμε τα τελευταία χρόνια για να έχουμε νέους διαιτητές. Υπήρχε έλλειψη πλάνου. Απ’ εκεί και πέρα, ο διορισμός της επιτροπής διαιτησίας, η κατοχύρωση του λειτουργήματος με σύμβαση. Αν πάει κάτι λάθος, να είναι κατοχυρωμένος. Σημαντικό κομμάτι είναι η ασφάλεια και η υγεία των διαιτητών. Ένα άλλο κομμάτι είναι και τα οδοιπορικά. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τους διαιτητές στο κομμάτι των αποζημιώσεων. Αυτά θα πρέπει να τα συζητήσουμε με την ΚΟΠ. Ο εκσυγχρονισμός της αξιολόγησης και του διορισμού των παρατηρητών είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι».

-ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ: «Το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο βελτιώνεται συνεχώς, το ίδιο πρέπει και οι διαιτητές. Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά θεωρώ ότι χρειαζόμαστε βελτίωση. Χρειάζεται πολλή δουλειά. Θα καταθέσουμε τις εισηγήσεις μας στην ομοσπονδία και πιστεύουμε ότι θα εισακουστούμε».

-ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: «Το έχω μελετήσει. Οι κανονισμοί διαιτησίας προβλέπουν ότι αυτός που τελειώνει μια θητεία κάνει τις εισηγήσεις του στον πρόεδρο της επιτροπής διαιτησίας και προάγονται οι διαιτητές μας βάσει κριτηρίων. Υπήρχε ένα χάσμα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, ακόμη δεν έγιναν προαγωγές. Δεν μπορώ να πω πολλά διότι δεν είμαι η επιτροπή διαιτησίας. Πρέπει όμως να ανέβουν διαιτητές, υπάρχει βοηθός που είναι στην Γ’ Κατηγορία εδώ και εφτά χρόνια. Γιατί να μην τον ανεβάσω; Αυτά είναι στο πλάνο μας».