Τέτοιο καιρό πέρυσι ο Ιβάν Τρισκόφσκι ήταν ασταμάτητος, σκοράροντας το ένα γκολ πίσω από το άλλο. Φέτος συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ΑΕΚ έδωσε μέχρις στιγμής 12 παιχνίδια σε Κύπρο κι Ευρώπη, ο «Τρίσκο» αγωνίστηκε στα δέκα εξ αυτών -σε κάποια βασικός και σε άλλα ως αλλαγή, μένοντας στον πάγκο με την Παρτίζαν στο Βελιγράδι και με την Ντνίπρο στην «Αρένα».
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι μόνο στη ρεβάνς με την Μίντζιλαντ «έγραψε» 90λεπτο, ενώ δεν αγωνίστηκε στην παράταση. Η είδηση, βεβαίως, είναι πως δεν έχει καταφέρει σε δέκα ματς να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα…
Σίγουρα η εικόνα που παρουσιάζει ο 35χρονος επιθετικός φέτος, δεν έχει καμία σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Είναι θέμα… ηλικίας; Όχι βέβαια. Είναι ένας συνδυασμός. Σίγουρα πλέον δεν περνάει το παιχνίδι της ΑΕΚ σε τόσο βαθμό από τα πόδια του Ιβάν, όσο τα προηγούμενα χρόνια.
Δεύτερον, αγωνιζόμενος πιο πίσω από τον βασικό σέντερ φορ, οι… επισκέψεις του στην μεγάλη περιοχή έχουν γίνει ολοένα και λιγότερες. Ας δει ο καθένας τα παιχνίδια της ΑΕΚ και θα αντιληφθεί πόσες (λίγες) φορές «πάτησε» την αντίπαλη περιοχή.
Η άποψη πολλών, μεταξύ των οποίων και ο γράφων και δεν έχω λόγο να το κρύψω, είναι πως ενδεχομένως να έφτασε ο καιρός να δούμε ξανά τον Ιβάν στην κορυφή, από τη στιγμή που η ομάδα παρουσιάζει πρόβλημα με τους σέντερ φορ της.
Καλό είναι ο φορ να τρέχει, να μαρκάρει και να καλύπτει, αλλά πάνω απ’ όλα θες γκολ. Η ΑΕΚ, μέχρι τώρα, δεν παίρνει γκολ από τους επιθετικούς της, απ’ αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στην κορυφή.
Η ομάδα της Λάρνακας σκόραρε 16 τέρματα σε 12 αγώνες, σε Κύπρο κι Ευρώπη. Από αυτά, ο Ολατούντζι πέτυχε δύο (με Μίντζιλαντ και Ομόνοια), ο Λόπες το ένα (με Ντνίπρο εντός) και ο Ρόμο κανένα.
Επαναλαμβάνω, για να μην παρεξηγηθώ. Η καταγραφή των στατιστικών αφορά τους ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούνται στην κορυφή κι αυτό δεν σημαίνει ότι «ξεχνιούνται» τα γκολ των Γκιούρτσο, Άλτμαν ή Φαράζ. Σε ποσοστό λοιπόν, η ΑΕΚ έχει πάρει από τους κλασσικούς σέντερ φορ της μόλις το 18,75%. Είναι μικρή η συνεισφορά, όταν μιλάμε για τρεις ποδοσφαιριστές.
Είναι επίσης εμφανές, ότι ο Χοσέ Λουΐς Όλτρα δεν εμπιστεύεται πολύ τους Ράφα Λόπες και Ρόμο. Ο Βενεζουελάνος αγωνίζεται ελάχιστα, ενώ για τον Πορτογάλο σημειώνουμε το εξής: μετά το ντέρμπι με την Ομόνοια, η ΑΕΚ έδωσε τέσσερα ματς σε δυο βδομάδες: με Ρεν, Νέα Σαλαμίνα, Ντιναμό Κιέβου και Πάφος FC.
Ενώ ο προπονητής της έχει κάνει rotation και αλλαγές σε όλες τις γραμμές, από την άμυνα μέχρι την επίθεση (πλην Πίριτς), ενώ θα περίμενε κανείς ότι η διαχείριση θα αφορούσε και την κορυφή κι ότι ο Λόπες θα έπαιρνε θέση στο αρχικό σχήμα σε κάποιο ή κάποια από τα προαναφερθέντα παιχνίδια, εντούτοις φανέλα βασικού πήρε και στα τέσσερα ο Ολατούντζι.
Ο οποίος, όσα καλά (συγκεκριμένα) στοιχεία κι αν διαθέτει, θέλει πολλή δουλειά ακόμη για να μπορέσει να κουβαλήσει επιθετικά την ΑΕΚ.

Ανδρέας Βεντούρης