Στην τελική ευθεία μπαίνει σιγά σιγά το Ευρωμπάσκετ, με ορίζοντα τη 18η Σεπτεμβρίου.
Ήδη οι Ισπανία και Γερμανία έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στα ημιτελικά και θα μονομαχήσουν για μία θέση στον τελικό, περιμένοντας πλέον τις άλλες δύο. Αμφότερες πήραν την πρόκριση με εντυπωσιακές εμφανίσεις, με τη μεν «φούρια ρόχα» να νικά 100-90 τη Φινλανδία και την οικοδέσποινα να επικρατεί 107-96 της Ελλάδας.
Τα εναπομείναντα δύο εισιτήρια θα διεκδικήσουν Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία και Πολωνία, με τους αγώνες να είναι προγραμματισμένοι για την Τετάρτη (14/9).
Το ζευγάρι που ανοίγει το πρόγραμμα της ημέρας είναι αυτό ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία (18:15). Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν περίμεναν να σχηματιστεί η συγκεκριμένη δυάδα στους «8». Εντούτοις, η «σκουάντρα ατζούρα» είχε άλλα σχέδια. Με την… τρέλα του Τζανμάρκο Ποτσέκο και το πάθος των διεθνών της, η εθνική ομάδα της Ιταλίας έκανε το «κόλπο γκρόσο», ανέτρεψε τα προγνωστικά και νίκησε 94-86 τη Σερβία για να πάρει την πρόκριση για τα προημιτελικά.
Από την άλλη, η Γαλλία παραλίγο να «πληρώσει» τον ρόλο του φαβορί. Στους «16» βρήκε μπροστά της την Τουρκία και λίγο έλειψε να την… πατήσει. Όμως, έπειτα από ένα πολύ δυνατό «θρίλερ», οι παίκτες του Βενσάν Κολέ έπεσαν από τον… πύργο του Άιφελ και βρήκαν πορτοφόλι, αφού οι εκείνοι του Εργκίν Αταμάν έκαναν μαζεμένα λάθη τόσο στο τέλος της κανονικής διάρκειας του ματς, όσο και στην παράταση. Βέβαια, καθοριστικός παράγοντας για τους Γάλλους και τη μεγάλη νίκη με σκορ 87-86 ήταν ο Ρούντι Γκομπέρ, ο οποίος κρατούσε σχεδόν μόνος του τους «τρικολόρ».
Το τελευταίο χρονικά εισιτήριο για τα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ θα προκύψει από το ζευγάρι ανάμεσα στη Σλοβενία και την Πολωνία. Η αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για τις 21:30. Η ομάδα του Αλεξάνταρ Σέκουλιτς θέλει να διατηρήσει τα σκήπτρα της και στη διοργάνωση αυτή δεν την καθοδηγεί κάποιο… άστρο, αλλά το αστέρι της που δεν είναι άλλο από τον Λούκα Ντόντσιτς. Το παιδί-θαύμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ηγέτης των Μάβερικς κάνει εξαιρετικό τουρνουά και για χάρη του το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του θεωρείται από τα φαβορί για μετάλλιο και ακόμη και κατάκτηση. Στη φάση των «16» η Σλοβενία αντιμετώπισε το Βέλγιο. Για τρία δεκάλεπτα τα βρήκε… σκούρα, αλλά στο τέταρτο πάτησε το… γκάζι και επικράτησε 88-72. Από ‘κει και πέρα, οι Σλοβένοι θα πορευτούν για το υπόλοιπο τουρνουά δίχως τον Ζόραν Ντράγκιτς, ο οποίος τραυματίστηκε. Από έναν μικρό-τραυματισμό ταλαιπωρείται και ο Ντόντσιτς, ωστόσο αναμένεται να αγωνιστεί κανονικά.
Αναφορικά με την Πολωνία αντιμετώπισε στους «16» την Ουκρανία. Η ομάδα του Ιγκόρ Μίλιτσιτς είχε μία γενικά καλή πορεία στη φάση των ομίλων και στην επόμενη κοντραρίστηκε με έναν ισοδύναμο αντίπαλο. Έπειτα από ένα μεγάλο ντέρμπι με αρκετές διακυμάνσεις στο σκορ, οι Πολωνοί κατάφεραν να πάρουν τη νίκη 94-86 και να προκριθούν στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ για πρώτη φορά μετά το 1997. Μεγάλοι πρωταγωνιστές στο επίτευγμα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είναι φυσικά ο αρχηγός Ματέους Πονίτκα και ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού, Έι Τζέι Σλότερ.