Κάποια πράγματα στη ζωή όπως είναι φυσιολογικό αλλάζουν ξαφνικά. Όλοι οι Βρετανοί περίμεναν, αλλά δεν πίστευαν ότι θα ερχόταν η ημέρα που η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ, θα έφευγε από τη ζωή. Η μονάρχης μετά από 96 χρόνια ζωής, 70 βασιλείας και 15 πρωθυπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας, απεβίωσε φέρνοντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλους τους τομείς της ζωής στη χώρα.
Η μπάλα δε θα κυλήσει αυτό το Σαββατοκύριακο στα γήπεδα της Premier League, ωστόσο ο αντίστοιχος… «βασιλιάς» των σπορ έχει κάνει αρκετές φορές την παρουσία του στο παλάτι του Μπάκιγχαμ είτε εντός είτε εκτός.
Οι στιγμές που η Βασίλισσα Ελισάβετ και η οικογένεια της έδωσαν το παρόν ή έστω «αναμείχθηκαν» σε μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα.

Οι ομάδες των «γαλαζοαίματων»
Ποιος είπε ότι οι βασιλείς δεν έχουν το δικαίωμα να ασχολούνται με τον αθλητισμό και κατ’ επέκτασιν με το ποδόσφαιρο; Mπορεί το κύριο ενδιαφέρον και η μεγάλη αγάπη της εκλιπούσας να ήταν τα άλογα, οι ιπποδρομίες και η ιππασία, όμως το ποδόσφαιρο βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο παλάτι του Μπάκινγχαμ.
Και φτάνουμε στα… βασικά ερωτήματα. Τι ομάδα ήταν η Ελισάβετ και τα υπόλοιπα μέλη της επονομαζόμενης Royal Family;
Για χρόνια αυτή η ερώτηση δεν είχε απάντηση, όμως ο κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψε την αλήθεια. Η Βασίλισσα ήταν οπαδός της Άρσεναλ.
Ο εκλιπών σύζυγος της Ελισάβετ, Φίλιππος πέρα από ανώτατος αξιωματικός του Βασιλικού ναυτικού της Αγγλίας, αγαπούσε το ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα την Άστον Βίλα, όπως και ο πρωτότοκος εγγονός του Πρίγκηπας Ουίλιαμ ο οποίος μάλιστα επισκεπτόταν τακτικά κατά το παρελθόν και το «Βίλα Παρκ». Μάλιστα ο 40χρονος γιός του Κάρολου έγινε και μέλος της αγγλικής ομοσπονδίας το 2006. Την ίδια ομάδα υποστηρίζει επίσης και η σύζυγος του Κέιτ Μίντλετον.
Ο αδελφός του Ουίλιαμ, πρίγκηπας Χάρι, είναι φίλος της Άρσεναλ ακολουθώντας πιστά το… ανεπίσημο «πρωτόκολλο» της γιαγιάς του.
Αναφορικά με τον νέο Βασιλιά της Αγγλίας, Κάρολο; Δεν είναι κρυφό ότι ο διάδοχος και πλέον… κάτοχος του θρόνου είναι ένθερμος υποστηρικτής της Μπέρνλι κάνοντας το «Τερφ Μουρ» δεύτερο σπίτι ή καλύτερα… παλάτι.

Το τσάι στο Μπάκινγχαμ με τους «κανονιέρηδες»
Toν θάνατο της Βασίλισσας ακολούθησε και η αναμέτρηση της Άρσεναλ με τη Ζυρίχη για το Europa League, όπου οι οπαδοί της ελβετικής ομάδας δεν έδειξαν και τον καλύτερο τους εαυτό αποδοκιμάζοντας, τους «κανονιέρηδες» τη στιγμή που τηρούνταν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της.
Όμως η Άρσεναλ σαν σύλλογος και οργανισμός δεν έχει μόνο αυτό να θυμάται από την εκλιπούσα ηγέτη.
Aνατρέχοντας στο μακρινό, πλέον, 2007 η Άρσεναλ έγινε η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ομάδα που πάτησε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ μετά από πρόσκληση της Ελισάβετ, με αρκετές ιστορίες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την ημέρα εκείνη.
Κατά την κινηματογράφηση της ιστορικής εκείνης ημέρας για τους «κανονιέρηδες» ο τότε προπονητής τους, Αρσέν Βενγκέρ, απαθανατίζεται από την κάμερα να λέει κατά την άφιξη της αποστολής στο παλάτι: «Είναι πραγματικά τεράστιο» με τη φράση να συνοδεύεται από ένα βλέμμα θαυμασμού για το σύμβολο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το «παρών» έδωσαν όλοι οι παίκτες που βρίσκονταν στο ρόστερ της Άρσεναλ την εποχή εκείνη με επικεφαλής τους Τιερί Ανρί, Ζιλμπέρτο Σίλβα και Θίο Ουόκλοτ, αλλά και με τους Ισπανούς Μάνουελ Αλμούνια και Σεσκ Φάμπρεγας. Μάλιστα, ο Ίβηρας πορτιέρε είχε παραδεχτεί πως δεν του άρεσε το τσάι, όμως δε μπορούσε να προσβάλει τη Βασίλισσα.
Η επίσκεψη εκείνη «έκλεισε» όταν ο Βενγκέρ παρέδωσε στην Ελισάβετ ένα αγαλματίδιο με το έμβλημα του συλλόγου, το κανόνι, λέγοντας της με χιούμορ: «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε πόλεμο».

Η «στέψη» της Εθνικής Αγγλίας
Μπορεί η Ελισάβετ να ήταν η επικεφαλής του βασιλικού θρόνου για 70 χρόνια, όμως μια από τις πιο χαρακτηριστικές της στιγμές διαδραματίστηκε μετά από 14 χρόνια Βασιλείας.
Το 1966 και με το Παγκόσμιο Κύπελλο να «φιλοξενείται» στην Αγγλία, τα «τρία λιοντάρια» κατάφεραν να ανέβουν και εκείνα στον αντίστοιχο ποδοσφαιρικό θώκο με την κατάκτηση του τροπαίου στον αμφιλεγόμενο τελικό με τη Δυτική Γερμανία.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη διοργάνωση λίγο έλειψε να «τιναχθεί» στον αέρα λίγο πριν την έναρξη του εξαιτίας της κλοπής του μυθικού τροπαίου, Ζιλ Ριμέ το οποίο βρέθηκε από έναν σκύλο.
Ανάμεσα στις 16 ομάδες η τυπικά γηπεδούχος Αγγλία αλλά και η μετέπειτα φιναλίστ Γερμανία ξεχώριζαν εξ’΄αρχής και έτσι βρέθηκαν στον τελικό του Γουέμπλεϊ, στις 30 Ιουλίου του 1966. Παρούσα φυσικά και η «κεφαλή» του Έθνους, η 40χρονη Βασίλισσα Ελισάβετ συνοδεία του συζύγου της Φιλίππου.
Το τελικό 4-2 οδήγησε τον αρχηγό Μπόμπι Μουρ στην εξέδρα των επισήμων, όπου και του παραδόθηκε το τρόπαιο, το οποίο και εν συνεχεία σήκωσε στον ουρανό του Λονδίνου.