Ώρα για τις τελευταίες μεταγραφικές πινελιές. Πότε ολοκληρώνεται η διορία; Τι θα γίνει με τους ελεύθερους; Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μεταγραφές στην Ευρώπη!
Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος των καλοκαιρινών μεταγραφών άρχισε! Όχι, η διορία δεν κλείνει σήμερα, μιας και οι ομάδες των μεγάλων πρωταθλημάτων έχουν και την 1η Σεπτέμβρη σύμμαχο για τις τελευταίες κινήσεις ενίσχυσης. Η Σίτι, η Λίβερπουλ, η Παρί, αλλά και άλλα μεγάλα club της Ευρώπης αναζητούν τις τελευταίες πινελιές και «τρέχουν» για να τις ολοκληρώσουν. Πάμε να δούμε τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για το καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι
Η τελευταία μέρα του Αυγούστου από φέτος παύει να αποτελεί το deadline στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Όπως έγινε γνωστό μέσω της FIFA, αυτό το καλοκαίρι οι κορυφαίοι σύλλογοι στην Ευρώπη θα πάρουν παράταση μερικών ακόμα ωρών προκειμένου να ολοκληρώσουν και τις τελευταίες προσθήκες στο ρόστερ , καθώς το μεταγραφικό «παράθυρο» αυτή τη φορά θα κλείσει οριστικά την 1η Σεπτεμβρίου.
Αυτό που περιπλέκει βέβαια κάπως τα πράγματα είναι το γεγονός πως οι ώρες διαφέρουν ανά πρωτάθλημα. Για παράδειγμα η διορία σε Bundesliga και Serie A είναι μέχρι τις 6 το απόγευμα, στη La Liga έως τις 12 το βράδυ, ενώ στην Premier League και στη Ligue 1 το «ρολόι» των μεταγραφών σταματάει οριστικά στη 1 το ξημέρωμα (ώρα Ελλάδος).
Αν μιλάμε για κάποια μεταγραφή που αφορά δυο συλλόγους οι οποίοι αγωνίζονται στο ίδιο πρωτάθλημα, τότε ναι! Οι εμπλεκόμενες ομάδες μπορούν να καταθέσουν ένα προσύμφωνο για την ολοκλήρωση του deal, γεγονός που θα τις επιτρέψει ακόμα δυο ώρες περιθώριο προκειμένου να υπογράψουν τα συμβόλαια και να επισημοποιήσουν τη μεταγραφή.
Το συγκεκριμένο έγγραφο πάντως μπορεί να παραδοθεί στην αρμόδια αρχή ΜΟΝΟ μετά τις 11 μ.μ (τοπική ώρα) κι όχι νωρίτερα. Σε περίπτωση ωστόσο που το deal αφορά ομάδες από διαφορετικές χώρες, τότε αμφότερες πρέπει να συμμορφωθούν με την διορία του Transfer Matching System της FIFA (μέχρις τις 12 τα μεσάνυχτα).
Η 1η Σεπτεμβρίου μπορεί να αποτελεί την τελευταία μέρα για μεταγραφές στις Top-5 λίγκες της Ευρώπης, όμως άλλα πρωταθλήματα έχουν αποφασίσει να δώσουν μεγαλύτερη παράταση. Ένα εξ αυτών είναι φυσικά και η ελληνική Super League, με το deadline στη χώρα μας να έχει οριστικοποιηθεί για τις 15 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική που δεν ακολουθεί τα πρότυπα των… μεγάλων.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η η Ρωσία και η Πορτογαλία, αλλά και μέρη… μακρινά όπως το Μεξικό και η Αυστραλία κρατούν για αρκετές ακόμα μέρες ανοικτή την αγορά τους, προσφέροντας την ευκαιρία σε πολλούς ποδοσφαιριστές να πάρουν μεταγραφή ακόμα και στα τέλη Σεπτεμβρίου!
Να σημειωθεί πάντως πως οι εν λόγω ημερομηνίες αφορούν τις αφίξεις κι όχι τις πωλήσεις! Για παράδειγμα στην Ελλάδα το deadline των μεταγραφών μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί για τις 15 Σεπτεμβρίου, όμως αυτό δεν σημαίνει πως έκτοτε δεν θα υπάρξουν αποχωρήσεις από ελληνικές ομάδες.
Αυτό εξαρτάται από το πότε «κλείνει» η μεταγραφική «αγορά» σε κάθε χώρα, όπως για παράδειγμα στην Ελβετία όπου μέχρι τις 31 του μηνός οι ομάδες της θα είναι ελεύθερες να «αρπάξουν» αν θελήσουν κάποιον παίκτη από άλλα πρωταθλήματα.

Ενδεικτικά ορισμένες προθεσμίες για τα μεταγραφικά «παράθυρα»
Αυστρία 31/8
Δανία 31/8
Ελβετία 31/8
Ινδία 31/8
Κίνα 31/8
Κροατία 31/8
Κύπρος 31/8
Νορβηγία 31/8
Ολλανδία 31/8
Ουγγαρία 31/8
Σλοβενία 31/8
Αγγλία 1/9
Γαλλία 1/9
Γερμανία 1/9
Ιταλία 1/9
Ισπανία 1/9
Κουβέιτ 1/9
Πολωνία 1/9
Πορτογαλία 1/9
Σκωτία 1/9
Μεξικό 5/9
Βέλγιο 6/9
Βουλγαρία 6/9
Σλοβακία 6/9
Τουρκία 8/9
Αυστραλία 13/9
Σερβία 15/9
Κατάρ 15/9
Σαουδική Αραβία 17/9
Ισραήλ 28/9
Υπάρχει διορία για τους ελεύθερους;
Οι free agents έχουν απόλυτη ελευθερία! Ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να βρουν ομάδα εντός των χρονικών πλαισίων που ορίζει το κάθε πρωτάθλημα, οι προθεσμίες για μεταγραφές ουσιαστικά δεν τους αφορούν. Με απλά λόγια, μπορούν να υπογράψουν στον σύλλογο της αρεσκείας τους όποτε το θελήσουν. Και με ονόματα όπως εκείνα των Μαρσέλο, Οριέ και Μάτα να παραμένουν ακόμα χωρίς ομάδα, το παζάρι των ελεύθερων μπορεί να μας απασχολήσει σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες.
Οι τραυματισμοί και το «παραθυράκι» για έξτρα μεταγραφές
Σε συνθήκες επείγουσας ανάγκης (όπως για παράδειγμα ένας σοβαρός τραυματισμός), μια ομάδα μπορεί να πάρει απαλλαγή από τη λίγκα και να προσχωρήσει σε μεταγραφή, ακόμα και μετά τη λήξη του μεταγραφικού παζαριού. Πιο συνηθισμένες περιπτώσεις είναι εκείνες που αφορούν τραυματισμό τερματοφύλακα, με τις ομάδες κατόπιν να παίρνουν την απαραίτητη άδεια και να κινούνται εκτός της διορίας προκειμένου να επουλώσουν άμεσα την «πληγή» στο ρόστερ τους.
Το πιο διάσημο παράδειγμα πάντως των τελευταίων χρόνων είναι εκείνο της μεταγραφής του Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ στη Μπαρτσελόνα. Με τους Ντεμπελέ και Σουάρες να τίθενται εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν τον χειμώνα του 2020 λόγω σοβαρών τραυματισμών, οι Μπλαουγκράνα πήραν απαλλαγή και ανακοίνωσαν τον Δανό από τη Λεγανές στα μέσα Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

https://balla.com.cy/2022/08/31/teleytaia-kayti-metagrafiki-mera/