Λουξεμβούργο, Αλβανία, Καζακστάν, Γιβραλτάρ. Τα πρωταθλήματα των συγκεκριμένων χωρών στα χαρτιά αλλά και στο μυαλό των Ελλήνων φιλάθλων φαντάζουν ως κάτι διαφορετικό και χαμηλότερης ποιότητας από το δικό μας. Το ίδιο φυσικά και οι κορυφαίες ομάδες αυτών των χωρών που τις εκπροσωπούν στην Ευρώπη. Ωστόσο η φετινή βαθμολογία της UEFA δείχνει μια άλλη εικόνα.

Οι συγκεκριμένες χώρες έχουν συγκεντρώσει 875 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία της UEFA, όσους και η Ελλάδα. Τόσους βαθμούς έχει καταφέρει να συγκεντρώσει η χώρα μας στα πρώτα εννέα παιχνίδια που έχουν δώσει οι ελληνικές ομάδες, έχοντας έναν άκρως αρνητικό απολογισμό.

Ένα ακόμα αρνητικό είναι και οι νίκες που έχουν πετύχει οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη. Οι εκπρόσωποι του Λουξεμβούργου, του Καζακστάν και του Γιβραλτάρ πέτυχαν τρεις νίκες, ενώ οι ελληνικές ομάδες μόλις δύο, αυτές του Άρη επί της Γκόμελ.

Μόλις τρεις χώρες βρίσκονται κάτω από την Ελλάδα μέχρι στιγμής

Λιγότερους βαθμούς από τη χώρα μας έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, μόλις τρεις χώρες. Το Σαν Μαρίνο (833 βαθμοί), η Ανδόρρα (666 βαθμοί) και η Λευκορωσία (που είναι και ουραγός με 625 βαθμούς). Το επίπεδο των συγκεκριμένων χωρών μαρτυρά και την κατρακύλα που βιώνει (έως τώρα) το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή τη σεζόν.

Οι δύο πρώτες χώρες είναι από τα πιο χαμηλά στρώματα στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα, ενώ η Λευκορωσία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, η οποία έχει απομονωθεί από τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Η UEFA έχει απαγορεύσει στις ομάδες που βγαίνουν στην Ευρώπη να παίζουν τα εντός έδρας στη Λευκορωσία με ό,τι κόστος συνεπάγεται για τις ομάδες. Για καλή μας τύχη, ο Άρης πέτυχε δύο νίκες κόντρα στην Γκόμελ και δεν…. είμαστε στη θέση της Λευκορωσίας.

Τελευταία κόντρα στις ομάδες που μαχόμαστε για τη 15η θέση, τελευταία στις πρώτες… 32 ομάδες

Η Ελλάδα ξεκίνησε για μια ακόμα φορά τη σεζόν στην προσπάθειά της να τερματίσει στη 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA, αν και δεν ξέρει ποια θα είναι τα “κέρδη” αυτού του επιτεύγματος. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τις βαθμολογίες και πόσες ομάδες και σε ποια διοργάνωση θα βγάζει η κάθε θέση. Δεν έχει κυκλοφορήσει μάλιστα το παραμικρό σενάριο για το τι μέλει γενέσθαι.

Μέχρι να μάθουμε όμως τι θα ισχύει από τη μεθεπόμενη σεζόν, καλό θα είναι να δούμε τα “δεδομένα” της ευρωπαϊκής μάχης στη βαθμολογία της UEFA. Η βαθμολογία μετά τα παιχνίδια της 4ης Αυγούστου από τη 10η μέχρι την 20η θέση διαμορφώθηκε ως εξής:

Η βαθμολογία της UEFA μετά τα αποτελέσματα της 4ης Αυγούστου 2022
Η βαθμολογία της UEFA μετά τα αποτελέσματα της 4ης Αυγούστου 2022 PRINT SCREEN

Από τη δέκατη θέση ως και την εικοστή, η Ελλάδα έχει τη χειρότερη συγκομιδή και είναι η μόνη που έχει λιγότερους από χίλιους βαθμούς. Μόλις 1.000 έχει μαζέψει η Σερβία, η οποία είναι στην 11η θέση και έχει “κάβα” από τις προηγούμενες χρονιές και η Κροατία 1.125.

Οι Κροάτες μετά το πέρας του δεύτερου προκριματικού γύρου έχασαν δύο ομάδες από την Ευρώπη και συνεχίζει με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ (προκριματικά Champions League) και τη Χάιντουκ Σπλιτ (προκριματικά Conference League). Ήταν η μόνη χώρα που έχασε δύο ομάδες μετά το πέρας του δεύτερου προκριματικού γύρου (από τις χώρες της 10ης έως της 20ης θέσης). Παρ’ όλα αυτά και οι Κροάτες μάς πέρασαν.

Το άλλο άκρο είναι η Νορβηγία που έχει ήδη πιάσει 2.625 βαθμούς, δίχως να χάσει ομάδα, ξεκινώντας εντυπωσιακά, ενώ με όλους τους τους εκπροσώπους συνεχίζουν το Βέλγιο, η Ελβετία, η Δανία και η Τουρκία που είτε απειλούν τη χώρα μας είτε ξεφεύγουν από αυτήν.

Η Ουκρανία τα πάει εξαιρετικά στη 14η θέση έχοντας μόλις μια ομάδα, ενώ η Τσεχία της οποίας νιώθουμε πλέον την ανάσα, έχει κάνει μια θετική εκκίνηση.

Αλλά και στην πιο μεγάλη εικόνα, για να βρει κάποιος έναν απολογισμό χειρότερο από τη χώρα μας, πρέπει να πάει στην 33η Λευκορωσία. Μέχρι και την 32η Μολδαβία η Ελλάδα έχει μαζέψει τους λιγότερους βαθμούς.

Δυσοίωνο το μέλλον μετά τα αποτελέσματα Παναθηναϊκού και Άρη

Παναθηναϊκός και Άρης έχασαν με 2-0. Αυτά τα αποτελέσματα έδωσαν βάσεις πρόκρισης στις αντιπάλους τους και πλέον φλερτάρουν με τον αποκλεισμό από την Ευρώπη.

Οι λιγότερες ομάδες συνεπάγονται και λιγότερες ευκαιρίες για βαθμούς και κατ’ επέκταση άνοδο θέσεων. Ο μόνος που δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, τουλάχιστον προσωρινά, είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την παρουσία του σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το 1-1 με τη Σλόβαν άφησε ανοικτή την πρόκριση στα playoffs, αλλά δεδομένα οι ερυθρόλευκοι πρέπει να παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα αν θέλουν να έχουν καλή πορεία, ειδικότερα στο Europa League.

Για να πετύχει τους στόχους της η Ελλάδα, όπως φάνηκε και από την περσινή σεζόν, πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο ομάδες στα νοκ- άουτ μετά τους ομίλους. Με τα τωρινά δεδομένα, αυτή η συνθήκη μοιάζει κάτι παραπάνω από mission impossible.

Κι όμως, πριν από λίγους μήνες η Ελλάδα τερμάτισε 10η στη βαθμολογία της UEFA (στη συγκομιδή της για τη σεζόν 2021/22). Παίζοντας μόλις με δυο ομάδες από το φθινόπωρο, αλλά κατάφερε να φτάσει ψηλά.