Δίνουν €1 εκατ. σε γεωργούς για φωτοβολταϊκά
Πρωταγωνιστές

Δίνουν €1 εκατ. σε γεωργούς για φωτοβολταϊκά

Fonbet Powers you up! Πάρε το Powerbank σου τώρα!

Ποσό ύψους €1 εκ. θα διατεθεί σε γεωργούς, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με στόχο την άντληση νερού από μεγάλα βάθη, στο πλαίσιο της Γ’ προκήρυξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής σε χαιρετισμό στο Φεστιβάλ Καρπουζιού του Αναγνωστηρίου «Ελληνισμός» Ακακίου, εξηγώντας ότι θα διατεθεί €1 εκατ. αποκλειστικά για αιτήσεις που αφορούν άντληση νερού από μεγάλα βάθη, με στόχο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με ή χωρίς συνδυασμό αντλητικών συγκροτημάτων, ή την αντικατάσταση ενεργοβόρας αντλίας με ενεργειακά αποδοτικότερη.
Ο κ. Καδής τόνισε ότι η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, που επέφερε σημαντικές επιπτώσεις και στον αγροτικό τομέα, ενώ επιπρόσθετα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε ενεργειακό και επισιτιστικό πρόβλημα, με τις τιμές της ενέργειας και των ζωοτροφών, και συνεπώς και των παραγόμενων προϊόντων, να αυξάνονται ραγδαία.
«Ως κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα και τις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν, στηρίξαμε, κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, την αγροτική δραστηριότητα και τους αγρότες μας, με ποσά που πλησιάζουν τα €50 εκατ.», πρόσθεσε.
Ιδιαίτερα για την περιοχή της Δυτικής Λευκωσίας, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την καταβολή οικονομικής βοήθειας ύψους €500 χιλ. στους γεωργούς, αναγνωρίζοντας τη σημαντική αύξηση στο κόστος άντλησης νερού άρδευσης.
Ο κ. Καδής υπογράμμισε επίσης ότι χαρακτηριστική της σημασίας που δίνει η Κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, είναι η συμπερίληψη στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο» σημαντικού αριθμού έργων και μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να έχουν άμεσο ή έμμεσο θετικό αντίκτυπο στην αγροτική δραστηριότητα του τόπου μας.
Αναλυτικά οι επενδύσεις
Ενδεικτικά ανέφερε τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων και ζωικών υποπροϊόντων στην Ορούντα αξίας €30 εκατ., το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης των αιγοπροβάτων της Κύπρου αξίας €5 εκατ. και το σχέδιο παρακολούθησης και μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον γεωργικό τομέα αξίας €4 εκατ.
Επίσης δήλωσε ότι για την ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας βελτίωσης των διαδικασιών στην αλυσίδα εφοδιασμού φρέσκων αγροδιατροφικών προϊόντων διατέθηκε κονδύλι ύψους €1 εκατ. και για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας για βελτίωση των γεωργικών πρακτικών μέσω της τεχνολογίας, καθώς και έργα μεταρρύθμισης του γενικότερου συστήματος διαχείρισης υδάτων κονδύλι αξίας άνω των €35 εκατ., που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στον αγροτικό μας τομέα.
Ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε περαιτέρω ότι ταυτόχρονα, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, έχοντας θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Από το 2014 που έχει αρχίσει η τρέχουσα περίοδος υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέχρι και φέτος που τελειώνει η μεταβατική της περίοδος, έχουν παραχωρηθεί στοχευμένα στον αγροτικό μας κόσμο συνολικά πέραν των €850 εκατ., από ευρωπαϊκά και από εθνικά κονδύλια», όπως δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι για την περαιτέρω στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μέχρι το 2027, στο σχεδιασμό της οποίας συμμετείχαμε ενεργά ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντας σε αυτήν πρόνοιες ευνοϊκές για τη χώρα μας.

Related posts