Πολλές φορές ο Ντιντιέ Λαμκέλ Ζε βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα», για τις τρέλες που έχει κάνει, ωστόσο, αδικεί τον ίδιο του τον εαυτό καθώς είναι ένας πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής με το βιογραφικό του να δείχνει το γεγονός αυτό. Ο Καμερουνέζος μεσοεπιθετικός έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Κ19 της Λιλ, και το 2015 εντασσόταν στη β’ ομάδα των «Λιλουά». Εκεί παρά τις 6 συμμετοχές του κατάφερε να βρει δίκτυα 1 φορά. Επόμενος σταθμός η Νιόρ, με τον Καμερουνέζο να κάνει φοβερά πράγματα σε ηλικία 20 ετών. Στις δύο χρονιές του εκεί (2016-18) μέτρησε 61 παρουσίες, 11 γκολ και τρεις ασίστ! Αυτό ήταν και το εισιτήριο για το επόμενο μεγάλο βήμα. Η Αντβέρπ βγάζει από τα ταμεία της 1 εκ. ευρώ για ένα παιδί μόλις 22 ετών-τότε- και γρήγορα στρέφει πάνω του τα βλέμματα. Στο Βέλγιο ξεκίνησε… φουριόζος, και στην πρώτη του σεζόν (2018-19) σε 29 παρουσίες πέτυχε τέσσερα γκολ ενώ μοίρασε ισάριθμες ασίστ. Η επόμενη χρονιά (2019-20) του ήταν ακόμη καλύτερη. Το… κοντέρ σταμάτησε στις 35 εμφανίσεις, τα 7 γκολ και τις τέσσερεις ασίστ και στην κατάκτηση του κυπέλλου, ενώ όλοι μιλούσαν για την άψογη τεχνική του κατάρτιση. Η αξία του έπιασε τη μέγιστη τιμή της, τα 4.5 εκ ευρώ! Το 2020-21, ήταν η πιο παραγωγική του χρονιά στο Βέλγιο με 10 γκολ και τέσσερεις ασίστ, ενώ τον χαρακτήρισαν και σαν «βασιλιά της Αμβέρσας» όμως κάπου εκεί το πράγμα με την Αντβέρπ άρχισε να στραβώνει και ξεκίνησε το… οδοιπορικό ως δανεικός.



Πρώτος σταθμός η Σλοβακία και η Ντουνάισκα Στρένα. Ο απολογισμός του; Σε 8 ματς τρία γκολ και δύο τελικές πάσες. Καθόλου άσχημα αλλάΈνα αλλά που θα τον ακολουθούσε μέχρι και σήμερα που ήρθε στην Ομόνοια. Χίμκι (τρεις εμφανίσεις δύο γκολ) και Μετς (9 εμφανίσεις, τρία γκολ) ολοκλήρωσαν τον κύκλο του δανεισμού του. Το «αλλά» παρέμεινε ωστόσο. Παραμένει και τώρα, αλλά αυτή τη φορά είναι όλα διαφορετικά. Τρία χρόνια συμβόλαιο σε μια ομάδα που του έδειξε πόσο ήθελε να τον εντάξει στο ρόστερ της με παρουσία στην Ευρώπη και στόχο την κατάκτηση των εγχώριων τίτλων. Ο ίδιος ψάχνει να «αναγεννηθεί», ζητά να απολαμβάνει ξανά το ποδόσφαιρο που οι καταστάσεις στο Βέλγιο τον έκαναν να ασχολείται… λιγότερο με αυτό που αγαπούσε. Έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει μπροστά στους παίκτες της Αλκμάαρ όπως ο Μέσι μέσα στο «Μπερναμπέου». Τόσο πολύ… ξέφευγε.

 Παρόλα αυτά, αν «δέσει» με το τριφύλλι τότε ο Ζε θα γίνει ξανά πρώτο θέμα με θετικό τρόπο και όχι για το ότι πήγαινε στην προπόνηση με φανέλα της μισιτής αντιπάλου της Αντβέρπ κ.ο.κ.

Η αξία του φτάνει στα 3.5 εκ. ευρώ και είναι ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σχεδόν σε όλες τις θέσεις. Έπαιξε μπροστά από τους αμυντικούς, στη μεσαία γραμμή ως «κόφτης» αλλά και ως «8άρι». Χρησιμοποιήθηκε ως επιτελικός μέσος, ως δεξιός μέσος, ως αριστερός μέσος, αλλά και στα δύο άκρα της επίθεσης. Επίσης, αγωνίστηκε ως δεύτερος στράικερ αλλά και ως «καθαρόαιμος» φορ.
Ο Νιλ Λένον τον προορίζει για την «αιχμή του δόρατος», όμως έχει στα χέρια του έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να του δώσει πολλές λύσεις. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο Ντιντιέ Λαμκέλ Ζε, είναι να ξεδιπλώσει και αυτός το ταλέντο του στο γήπεδο. Εκεί πρέπει να «μιλήσει».

Θράσος Δημητρίου