Γεννημένος στην Κομοντόρο Ριβαντάβια, μία μικρή πόλη της Αργεντινής με πληθυσμό κοντά στους 180.000 κατοίκους, ο Λούκας Βιγιαφάνιες έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ομάδα της γενέτειράς του, την Comisión de Actividades Infantiles, στην οποία μάλιστα έκανε το… επαγγελματικό του ντεμπούτο σε ηλικία μόλις 16 ετών.
Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις (12 γκολ σε 57 ματς) προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Independiente, η οποία τον απέκτησε ως δανεικό και το 2010 κάνει το ντεμπούτο του και στην Primera Division της Αργεντινής.
Το 2013 δίνεται δανεικός στην Huracan, στην οποία έμεινε για μία σεζόν αφού την επόμενη, παίρνει το αεροπλάνο για πρώτη φορά για την Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ελλάδα, φορώντας τα γαλαζοκίτρινα του Παναιτωλικού, πάλι ως υποσχετική από την Independiente. Δύο χρόνια στον Παναιτωλικό κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις, με 11 γκολ σε 38 συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα και το όνομά του… έπαιζε για όλες τις μεγάλες ελληνικές ομάδες. Τον κέρδισε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2016 αγόρασε τα δικαιώματά του από την Independiente.
Η πρώτη του θητεία στους «πράσινους» ήταν εντυπωσιακή: 10 γκολ, 13 ασίστ σε 73 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Αριθμοί που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της τουρκικής Αλάνιασπορ, η οποία κατέβαλε στο τριφύλλι το πόσο του 1,1 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της για δυόμιση χρόνια…

Τον Ιούλιο του 2019 μετακομίζει για πρώτη φορά στο Μεξικό για λογαριασμό της Monarcas Morelia, όμως η… απουσία του από την Ευρώπη διήρκησε για ένα χρόνο, επιστρέφοντας το 2020 στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό, τον οποίο χαρακτήρισε ως «σπίτι του».
Η πρώτη χρονιά δεν ήταν καλή. Με τον Μπόλονι στον πάγκο και με το επιθετικό πλάνο να είναι κάτι άγνωστο, ο Βιγιαφάνιες δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει, αλλά με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατάφερε (όπως και τόσοι άλλοι…) να βρει τον καλό του εαυτό.
Οι (αρχικές) ψηλές του απαιτήσεις όμως έφεραν το… διαζύγιο με τους «πράσινους», οι οποίοι δεν επανήλθαν ποτέ για να τον κρατήσουν στις τάξεις τους. Το ΑΠΟΕΛ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ήταν ελεύθερος, η προοπτική του προφανώς τον κέρδισε και η υπογραφή του στο διετές συμβόλαιο συνεργασίας, ήταν πια γεγονός, προσθέτοντας στο ρόστερ του έναν ποδοσφαιρικό… αρτίστα, που μπορεί όντως να τον αλλάξει επίπεδο με την ποιότητά του.
Ο Βιγιαφάνιες δεν είναι όμως μονάχα παικταράς, είναι και… χαζομπαμπάς! Λίαν συντόμως, παίρνει το μικρό του παιδάκι και την αγαπημένη του Κορέλνα Σελένκο και μετακομίζουν στην Κύπρο. Α, και το αγαπημένο του… σκυλάκι, τον Κάλβιν!


Κι ως… τέκνον της Αργεντινής, πόσο μάλλον ως επιτελικός μέσος, δεν θα μπορούσε να έχει άλλο είδωλο πέραν από τον Ντιέγκο Αρμάνο Μαραντόνα. Στο θάνατό του, ο Βιγιαφάνιες συγκίνησε με την ανάρτησή του: «Αναπαύσου εν ειρήνη ΘΕΕ μου. Σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας έδωσες και συγγνώμη γι’ αυτό που σου έκαναν…».

Ανδρέας Βεντούρης