Ο Ανδρέας Μουσκάλλης αρθρογραφεί και τοποθετείται για τους Κύπριους φίλαθλους και τι σημαίνει η επιστροφή των οργανωμένων οπαδών:

Το Ποδόσφαιρο στην Κύπρο προσλαμβάνει δικαίως μεγάλες διαστάσεις και πιστεύω και μεγάλες προοπτικές.
Το Ποδόσφαιρο ζει και αναπνέει μια έντονη ακμή την οποία πρέπει να συντηρήσουμε και αναπτύξουμε με σοβαρές συμπεριφορές και αποφάσεις.
Οι Κύπριοι είναι μεγάλοι εραστές του Ποδοσφαίρου, με μακρόχρονη κουλτούρα παρακολούθησης των ποδοφαιρικών αγώνων των ομάδων τους και μιας καθημερινής συζήτησης γύρω ασπό το ποδόσφαιρο.
Στη Κύπρο αυτή την στιγμή υπάρχουν πάρα πολλές Ακαδημίες Ποδοσφαίρου,  μέσα στις οποίες χιλιάδες παιδιά εκπαιδεύονται στην μυσταγωγία του ποδοσφαίρου. Πραγματικά η Κύπρος είναι ένα δυναμικό και μοναδικό ποδοσφαιρικό εργαστήρι το οποίο διαχρονικά προωθεί την ιδέα του Αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου. Καλλιεργεί τον σεβασμό και  τον αλληλοσεβασμό, την υπευθυνότητα, την πειθαρχία , την κοινωνικότητα και τόσες άλλες αρετές.
Το πρωτάθλημα στην Κύπρο Α’ Κατηγορίας παρακολουθούν κάθε χρόνο περίπου 500.000 άνθρωποι. Κατέχει περίοπτη θέση στην Ευρώπη ανάλογα με τον πληθυσμό της. Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικά θετικό για την πρόοδο και ανάπτυξη του ποδοσφάιρου , διότι η ελκυστικότητα του δημιουργεί οικονομικές, θεσμικές , ποιοτικές και τεχνικές συνέργειες.
Ο κόσμος  δημιουργεί και χρηματοδοτεί το ποδόσφαιρο. Ο κόσμος δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες και την ατμόφαιρα στα γήπεδα. Χωρίς κόσμο δεν υπάρχει έμπνευση ούτε από τους προπονητές , ούτε από τους ποδοσφαιριστές στην διαδικασία ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, στην μεγιστοποίηση της απόδοσης όλων των συντελεστών: Προπονητών, Ποδοσφαιριστών, Διαιτητών. Μοναδικός και αξεπέραστος συντελεστής, συμμέτοχος σ’ ένα ποδοσφαιρικό παιγνίδι, είναι οι φίλαθλοι, οι οποίοι δημιουργούν  την κατάλληλη  θετική ατμόσφαιρα για τους προπονητές, ποδοσφαιριστές και διαιτητές.
Δεν υπάρχει , πραγματικά δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο. Και  πρέπει όλοι να τους σέβονται και να τους εκτιμούν ως ένα  μοναδικό και σημαντικό εργαλείο στην ποδοσφαιρική διαδικασία.
Πραγματικά χαίρομαι όταν ακούω και διαβάζω ότι οι φίλαθλοι των ομάδων μετά από κάποια  απουσία από τα γήπεδα, επιστρέφουν μαζικά πίσω στις αγαπημένες τους ομάδες και στα γήπεδα του τόπου μας.
Το  γεγονός  αυτό βοηθά τις ποδοσφαιρικές ομάδες μας και γενικά το Κυπριακό Ποδόσφαιρο. Το εμπλουτίζουν  και του δίνουν την διάσταση που του αξίζει.
Ακουσα την έκκληση του προπονητή της Νέας Σαλαμίνας Σάββα Πουρσαϊτιδη προς τους φιλάθλους της ομάδας μας, να προσέρχονται στους αγώνες της στο Αμμόωστος αλλά εκτός έδρας , για να βοηθήσουν την ομάδα τους και να γίνει το γήπεδο Αμμόχωστος ένα απόρθητο φρούριο, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που περνά το σωματείο λόγο και της οικονομικής στενοτητας που υπάρχει. Την περσινή χρονιά στην Β΄κατηγορία , οι φίλαθλοι της Νέας Σαλαμίνας , κυρίως οι οργανωμένοι οπαδοί της , οι Red Devils , βοήθησαν αφάνταστα την ομάδα στην άνοδο της στην Α’ κατηγορία. Η παρουσία της σ’ όλα τα γήπεδα της Κύπρου ιδιαίτερα στο γήπεδο Αμμόχωστος, κινητοποιούσε το συναίσθημα και την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών ανεβάζοντας την απόδοση τους. Μετά τον αγώνα δε, οι εκδηλώσεις τους, με την μουσική, τα συνθήματα και τα τραγούδια τους, αντηχούσαν στα πέρατα, φθάνοντας μέχρι και την σκλαβωμένη μας πόλη, την Αμμόχωστο.
Επιστροφή  από όλους τους οργανωμένους φιλάθλους της Ανόρθωσης, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ , ΑΠΟΛΛΩΝ , ΟΜΟΝΟΙΑΣ , στα αγαπημένα της γήπεδα δίπλα από τις ομάδες τους, σνιστά μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη για το Ποδόσφαιρο και τις Αξίες του μέσα στα πλαίσια του Ευ Αγωνίζεσθε, του τίμιου παιγνιδιού , του σεβασμού και του αλληλοσεβασμού και της συνείδησης ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιγνίδι χαράς και ευτυχίας. Ολοι είναι συμμέτοχοι σ’ αυτό το πανηγύρι της χαράς. Διοικήσεις , προπονητές, ποδοσφαιρικές, διαιτητές, φίλαθλοι. Εμπρος λοιπόν  να γεμίσουμε ξανά τα γήπεδα με καλή διάθεση, υπομονή, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σεβασμό, αξιοπρέπεια, με σύντροφο το αρχαίο ρητό. « Ου το νικάν αλλά το εύ αγωνίζεσθαι».
Οι ποδοσφαιριστές νοιώθουν την χαρά να παίξουν ποδόσφαιρο  και οι φίλαθλοι ανακαλύπτουν ξανά την χαρά να παρακολουθούν το ποδόσφαιρο.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου
17.7.2022