Είναι τόσο περίπλοκα, αλλά και τόσο απλά τα δεδομένα με τον Βραζιλιάνο. Από την στιγμή που εκδικάστηκε σε βάρος του η υπόθεση με την παλιά του ομάδα στην Κίνα, δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να ανταποκριθεί στους κανονισμούς και να πληρώσει τις 190 χιλιάδες ευρώ.
Οι αποφάσεις της ΦΙΦΑ δεν είναι «παιχνίδι» για κανένα και ούτε αλλάζουν. Άντε να κάνει έφεση για να καθυστερήσεις λίγους μήνες την εκτέλεση της.
Από εκεί και πέρα όμως, η επιλογή του Σόουζα, είναι μία και μοναδική. Να βρει τα χρήματα και να ανταποκριθεί ενώ θυμίζουμε ότι το ίδιο πρόβλημα, είχε και όταν έφυγε από την ΑΕΛ για να πάει στο ΑΠΟΕΛ και πλήρωσε ξανά τα χρήματα προς την ομάδα της Λεμεσού.
Στο μεταξύ, το επίσημο ΑΠΟΕΛ, παρακολουθεί το θέμα και δεν θέλει να έχει περιπέτειες που φτάνουν μέχρι το μεταγραφικό εμπάργκο.
Αναμένεται να θέσει τον ποδοσφαιριστή προ της ευθύνης του να…καθαρίσει την υποχρέωση αφού  δεν τίθεται θέμα να πληρώσει η διοίκηση έστω και ένα ευρώ για το θέμα.
Νεότερες πληροφορίες μας, δεν αποκλείουν την αποχώρηση του Βραζιλιάνου από το ΑΠΟΕΛ, αν μάλιστα συνεχίσει να υφίσταται η σοβαρή αυτή εκκρεμότητα.
Γενικότερα, η εξέλιξη έχει προκαλέσει αναστάτωση και γίνεται πολύ προσεχτικός χειρισμός για να αποφευχθούν τα χειρότερα.