Ο Ματίας Αλμέιδα παρουσιάστηκε στους φίλους της ΑΕΚ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Σπάτα και δήλωσε ενθουσιασμένος για το ότι θα είναι ο πρώτος προπονητής που θα μπει στην OPAP Arena.
Παράλληλα υποστήριξε πως θέλει να δημιουργήσει μία ομάδα που θα είναι πρωταγωνίστρια την επόμενη σεζόν στη Super League Interwetten, που θα έχει ταυτότητα, ενώ αναφέρθηκε και στον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας, υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση δουλεύει σκληρά για την ενίσχυσή της.
Το καλύτερο φυσικά το άφησε για το τέλος, καθώς εξέφρασε την ελπίδα του ότι με τη δουλειά που θα κάνει να είναι επιτυχημένη για να πείσει τον Δημήτρη Μελισσανίδη να του κάνει δεκαετές συμβόλαιο, έχοντας αρκετή διάθεση.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ματίας Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου:
«Πρώτα πρώτα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Μακάρι να μπορούμε να βρεθούμε πολλές φορές έτσι. Μακάρι να είναι μια καλή αφετηρία επικοινωνίας ανάμεσά μας».
Ο λόγος που δέχθηκε να έρθει στην ΑΕΚ: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Μου αρέσουν οι προκλήσεις. Στα 15 έφυγα από το σπίτι μου, ακολουθούσα το όνειρό μου ως ποδοσφαιριστής. Είχα μια καριέρα ως ποδοσφαιριστής και όταν αποφάσισε να γίνω προπονητής ήθελα να κάνω το ίδιο.
Από την πρώτη κλήση που δέχθηκα από την ομάδα, μου άρεσε η ιδέα. Ενσωματώθηκα στην ιστορία του κλαμπ, τον τρόπο που ιδρύθηκε, το πάθος του κόσμου. Ως ποδοσφαιριστής έπαιξα σε ομάδες με μεγάλη ιστορία, όπως η ΑΕΚ. Οπότε όλα αυτά μου δημιούργησαν το κατάλληλο αίσθημα, όμως η απόφασή μου έχει να κάνει καθαρά με το αγωνιστικό κομμάτι».
Για την αγωνιστική του φιλοσοφία: «Προσπάθησα να δείξω λίγο σεβασμό και νομίζω έχω απαντήσει μόνο σε ένα μήνυμα από όλους εσάς. Ήθελα να είμαι ίσος προς όλους. Η φιλοσοφία μου έχει να κάνει με τον σεβασμό. Κάνω προπόνηση με τον τρόπο που ζω, που έπαιξα. Δείχνω σεβασμό σε όλους, μου αρέσει να με σέβονται και προσπαθώ να είμαι ειλικρινής. Πρώτον με τον εαυτό μου ύστερα με τους άλλους. Έχω μεγάλο πάθος με τη δουλειά μου.
Ο χρόνος θα δείξει τη φιλοσοφία μου με έργα και όχι λόγια. Δεν μου ταιριάζει να μιλάω απόλυτα. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ομάδα ανταγωνιστική, χαρούμενη που φοράει αυτή τη φανέλα και θα είναι πρωταγωνίστρια. Για να είσαι πρωταγωνιστής πρέπει να είσαι επαγγελματίας. Το στιλ μας θα είναι εφάμιλλο της ένωσης και της χαράς για το ποδόσφαιρο. Να διεκδικούμε κάθε μπάλα όλοι μαζί. Τα αποτελέσματα κρίνουν τους ανθρώπους, θα προσπαθήσουμε να τα κυνηγήσουμε και να γράψουμε ιστορία».
Για την περσινή ΑΕΚ και τις πρώτες λέξεις που είπε στους παίκτες: «Είδα κάποια πράγματα στα παιχνίδια που παρακολούθησα. Εξέτασα ξεχωριστά τους παίκτες με τους συνεργάτες μου. Αυτό που κάνω πάντα είναι να μιλάω για το παρελθόν. Δεν ήμουν εδώ δεν προπονούσα την ομάδα, θα ήθελα να δείξω σεβασμό στους προηγούμενους».

 

Θέλω να αρχίσω τη δική μου δουλειά. Στους παίκτες κάναμε παρουσίαση του προσωπικού, όλους τους υπαλλήλους με τους οποίους θα δουλεύουμε όλοι μαζί. Από σήμερα θα προσπαθήσουμε να δουλεύουμε ως μια ομάδα. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και θα προσπαθήσουμε ομαδικά να παίξουμε εντός και εκτός γηπέδου».
Για το στιλ παιχνιδιού που προσανατολίζεται να παίξει: «Υπάρχει ένα στιλ παιχνιδιού στο οποίο δίνω σημασία. Έχουμε ιδέες για το πώς θα κάνουμε την ομάδα να καταφέρει αυτά που θέλουμε. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μόνο ένα σύστημα. Θέλω να δω τους παίκτες ζωντανά από κοντά, για να δουλέψουμε και να φτάσουμε στο πρώτο ματς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πιστεύω ότι έχουμε τον χρόνο για να ψάξουμε και να βρούμε το καλύτερο σύστημα. Πολλές φορές μπορεί να έχεις κάτι στο μυαλό σου, όμως μπορεί να μη γίνει στην πράξη».
Για το ότι θα είναι ο πρώτος προπονητής που θα μπει στην OPAP Arena: «Έχω μεγάλο ενθουσιασμό για το μέλλον. Έχω έρθει στην Αθήνα εδώ και ένα μήνα. Ήρθα για να δω την κουλτούρα σας. Πηγαίνω σε διάφορα μέρη που ακούω διαφορετικά πράγματα για τη ζωή και το ποδόσφαιρο. Σε κάθε μέρος που πηγαίνω με συνοδεύει η οικογένειά μου. Μπορεί να μην έχει σημασία για εσάς, αλλά για μένα είναι σημαντικό.
Αυτό που αισθάνομαι είναι μεγάλος ενθουσιασμός. Η λέξη πίεση σε σχέση με το ποδόσφαιρο έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα. Σε σχέση με αυτό έχω μοιραστεί με έναν φίλο μου, που ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Και ίσως το έχετε ακούσει. Πίεση έχει ο πατέρας που θέλει να δώσει ένα πιάτο φαγητό στο παιδί του. Εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο, έχουμε πάθος γι’ αυτό και μας αρέσει να δουλεύουμε. Κίνητρό μου δεν είναι τα λεφτά αλλά η δόξα.
Μιλάω εκ μέρους όλης της ομάδας. Για παράδειγμα, πριν τρεις μέρες πέθανε η μητέρα του Κάρλος Ρόα και εμείς είμαστε εδώ. Μας κάνει να αισθανόμαστε πόνο, αλλά και χαρά. Δουλεύουμε ως οικογένεια και είναι πολύ σημαντικό. Όσον αφορά το γήπεδο έχω μεγάλο ενθουσιασμό. Την πίεση με το ποδόσφαιρο, θα τη μεταφέρουμε στον αντίπαλο που έρχεται στο γήπεδό μας. Η ιδέα μας είναι ο κόσμος να είναι ο έξτρα παίκτης για να του δίνουμε χαρά».
Για τους στόχους που έχει για την ομάδα: «Αν είχα οποιαδήποτε αμφιβολία δεν θα είχα κάνει δεκτή την πρόταση. Πιστεύω στην ομάδα και τη δουλειά μου και τη δουλειά που θα κάνουμε. Η ιστορία της ΑΕΚ σημαίνει ότι πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να αποκτήσουμε ταυτότητα. Θέλουμε να παλέψουμε για να είμαστε πρωταθλητές. Εγώ σέβομαι την ιστορία όλων των ομάδων, αλλά είναι όμορφο το να παλεύεις και να βγαίνεις πρώτος. Αυτό θα κυνηγήσουμε”.
Για τις μεταγραφές που θα ήθελε να έρθουν: «Πιστεύω ότι η ομάδα κάνει μια αυτοθυσία. Δουλεύουμε ως ομάδα σε αυτές τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Πιστεύω ότι η ομάδα είναι αρκετά καλά, αλλά πρέπει να βελτιωθούμε. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να έχουμε τους παίκτες στην αρχή της προετοιμασίας, για να προσαρμοστούν γρήγορα στη φιλοσοφία μας. Τώρα αρχίζει να κινείται η αγορά, παντού είναι δύσκολα τα πράγματα. Η διοίκηση δουλεύει δυνατά και θα βρούμε τις λύσεις που ψάχνουμε».
Για τους Γκατσίνοβιτς και Γιόνσον: «Δεν εξαρτώμαι από έναν ή δύο ποδοσφαιριστές. Κάθε παίκτης που έρχεται θα βάλει το λιθαράκι του, ωστόσο να φτιάξουμε μια ομάδα που θα παίζει ως ομάδα. Νομίζω ότι τα χαρακτηριστικά των παικτών είναι κατάλληλα για έναν τρόπο παιχνιδιού που σκέφτομαι να εφαρμόσω. Δεν θέλω να τους μεταδώσω πίεση. Ο κάθε παίκτης θα είναι σημαντικός».
Για το τι άνθρωπος είναι και αν δυσκολεύτηκε στην προσαρμογή: «Μου αρέσει το ποδόσφαιρο γιατί γνώρισα διαφορετικούς πολιτισμούς. Συνεχίζουμε να το παίζουμε με στρογγυλή μπάλα. Όλα τα πρωταθλήματα είναι διαφορετικά. Σέβομαι όλους τους ανθρώπους. Αναγνωρίζω ότι είμαι ένας άνθρωπος με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μου αρέσει να μαθαίνω και να σέβομαι τους άλλους. Με όποιον θέμα το θέλω».
Περιγράφοντας τη δική του ΑΕΚ με τέσσερις λέξεις: «Αγάπη, πάθος, αυτοθυσία και ένωση».
Για το πώς θέλει να λειτουργεί η ομάδα: «Πιστεύω στην ομαδική δουλειά. Την πρώτη μέρα είχε προηγηθεί συνάντηση με όλο το σταφ από τα Σπάτα. Όλοι όσοι είναι εδώ είναι σημαντικοί για το καλό της ομάδας. Αυτό που κάνω πάντα στο ποδόσφαιρο είναι να συμπεριφέρομαι το ίδιο σε όλους. Πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίζεις τα πράγματα με ειλικρίνεια. Από εκεί προκύπτει ο σεβασμός. Δεν ξεχνάω ότι υπήρξα ποδοσφαιριστής. Λέω στους παίκτες ότι σκέφτομαι. Θέλω οι παίκτες να νιώθουν σε ποια ομάδα βρίσκονται και να λειτουργούν ως σύνολο».
Για το πλάνο του με τις ακαδημίες: «Έχω συναντήσει ήδη τον κύριο Οφρυδόπουλο. Θα δουλέψουμε σαν μια ομάδα για το καλό των παιδιών. Όπου δούλεψα βοήθησα αρκετούς νεαρούς παίκτες να κάνουν το ντεμπούτο τους. Θα πάρω επτά παίκτες μαζί μου στην προετοιμασία. Ο χρόνος θα δείξει αν θα μπορούν να μείνουν στην ομάδα. Θα έχουν μια κοινή πορεία. Προκειμένου η ΑΕΚ να βγάλει ποδοσφαιριστής. Πρέπει να κερδίζω για να παραμείνω στη θέση μου και με την εμπειρία που έχω και σε προηγούμενα πρότζεκτ, αν είμαστε ενωμένοι θα καταφέρουμε αυτά που θέλουμε. Είμαστε προπονητές, όχι μάγοι. Για μένα το ποδόσφαιρο έχει ήδη ανακαλυφθεί. Δεν θα κάνω τίποτα το περίεργο που θα σας εκπλήξει. Θα ζήσω το ποδόσφαιρο με πάθος και σεβασμό στη δουλειά μου. Αλλά οι πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές. Αλλά δεν θα εφεύρω κάτι».
Για τα φιλικά προετοιμασίας και αν τον ικανοποιούν: «Είμαστε ικανοποιημένοι. Για μένα το σημαντικό είναι η καθημερινή δουλειά, όχι τα φιλικά. Για να πετύχεις κάποια πράγματα πρέπει να κάνεις προπονήσεις και αυτό θα φέρει ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή αγώνων. Το σημαντικό είναι στο πρώτο ματς να έχουμε ξεκάθαρη ιδέα σε αυτό που θέλουμε».
Για το γεγονός ότι η ΑΕΚ έμεινε εκτός Ευρώπης: «Είναι αλήθεια ότι είναι πρόβλημα που δεν παίζουμε στην Ευρώπη. Όλοι ξέρουμε τι σημασία αυτών των αγώνων. Είναι ο ενθουσιασμός και το οικονομικό κομμάτι, δυστυχώς δεν τα έχουμε. Πιστεύω ότι κάτι δεν λειτούργησε καλά πριν. Θα μου άρεσε πολύ να έρθω και να παίζει η ΑΕΚ στην Ευρώπη. Μερικές φορές οι μεγάλες ομάδες ίσως πρέπει να πέσουν χαμηλά για να ανέβουν. Ξεκινάμε από το μηδέν για να είναι η μεγάλη ομάδα, ανάμεσα σε αυτές».
Για τη συζήτησή του με τον Μελισσανίδη: «Ευχαριστώ τον Μελισσανίδη για την ευκαιρία που μου έδωσε. Ό,τι λέμε μένει πάντα μεταξύ μας. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσε. Όπως το έκανα και στα προηγούμενα κλαμπ που έκανα πριν, έτσι και τώρα θα κάνω το ίδιο. Χάρηκα και για τη σημερινή συζήτηση. Αυτό που μένει είναι η ομάδα να έχει καλή απόδοση και να πείσω τον πρόεδρο (σ.σ. Δημήτρη Μελισσανίδη) να μου κάνει δέκα χρόνια συμβόλαιο».