Εγκρίθηκε από τη FIFA η χρήση του ημιαυτόματου οφσάιντ μέσω του VAR στο Μουντιάλ του Κατάρ. Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στο ποδόσφαιρο αρχικά με το goal line technology και πλέον με το VAR.
Ωστόσο η FIFA θέλει περισσότερη τεχνολογία στα γήπεδα προκειμένου να εξαλειφθούν οι αδικίες και οι φωνές που προκαλούν οι αμφισβητούμενες αποφάσεις των διαιτητών, ακόμη και σήμερα με την εκτεταμένη χρήση του VAR. Το οφσάιντ αποτελεί ακόμη μια… γκρίζα ζώνη καθώς υπάρχουν σκιές σε αρκετές οριακές φάσεις.
Η μελέτη και έρευνα του αρμόδιου τμήματος τεχνολογίας της FIFA έχει ολοκληρωθεί και πλέον ο «ημιαυτόματος εντοπισμός οφσάιντ» θα χρησιμοποιηθεί εντός γηπέδου στην πράξη στην διοργάνωση του Κατάρ.
«Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη τόσο στην προετοιμασία των αγώνων όσο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Σε περίπτωση οφσάιντ η απόφαση λαμβάνεται μετά από ανάλυση όχι μόνο της θέσης των παικτών αλλά και της συμμετοχής τους στη δράση. Η τεχνολογία μπορεί να τραβήξει μια γραμμή, αλλά η αξιολόγηση της παρέμβασης στο παιχνίδι παραμένει στα χέρια του διαιτητή. Αυτό το νέο μέτρο, εκτός από τη μείωση του ανθρώπινου λάθους, στοχεύει επίσης στη μείωση του χρόνου μεταξύ της φάσης και της στιγμής κατά την οποία οι διαιτητές ανακοινώνουν την τελική ετυμηγορία τους σχετικά με το εν λόγω παιχνίδι» είχε εξηγήσει πρόσφατα ο Πιερλουίτζι Κολίνα, επικεφαλής της επιτροπής διαιτητών της FIFA.
Όπως έγινε γνωστό, θα υπάρχει αισθητήρας την μπάλα που θα χρησιμοποιείται στα παιχνίδια ώστε να γίνει δυνατή ανά πάσα στιγμή η ακριβής θέση της στον αγωνιστικό χώρο.