Το βιβλίο του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει αρκετούς… σελιδοδείκτες. Φάσεις, στιγμές και διακρίσεις που δύσκολα αφαιρεί ο νους των οπαδών και παράλληλα, κολλούν σαν αυτοκόλλητο πάνω στους πρωταγωνιστές αυτών. Ο Θαλής Τσιριμώκος δεν είναι πια ανάμεσά μας, αφήνοντας το άθλημα της χώρας ακόμα πιο φτωχό αλλά και με το δικό του λιθαράκι στην εξέλιξή του.

Το BN Sports μπαίνει στο χρονοντούλαπο και πάει πίσω, σε εκείνο το αβίαστο και γεμάτο ειλικρίνεια φιλί του παλαίμαχου άσου προς τον Σαργκάνη. Ήταν αυτό που του χάρισε μία θέση στην ιστορία ως ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που παίρνει το βραβείο του Fair-play και επισκιάζοντας όλα τα υπόλοιπα κατορθώματα.

εικόνα_Viber_2022-06-20_16-11-09-725.jpg

Ένα τόσο αυθόρμητο φιλί καλύφθηκε από… χρυσό!

Το ημερολόγιο έδειχνε 1984. Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τον ΟΦΗ για το ελληνικό πρωτάθλημα της σεζόν 1983/84 και ο Τσιριμώκος βρίσκεται στο βασικό σχήμα των Κρητικών. Ήταν από τα παιχνίδια όπου ο Νίκος Σαργκάνης επιβεβαίωσε το πόσο μεγάλος τερματοφύλακας ήταν, κάνοντας τον ΟΦΗ να μην μπορεί να πιστέψει τι απέκρουε ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Ωστόσο, το αποκορύφωμα, ήρθε στο 52ο λεπτό.

TA_NEA2.jpg

Ο Βλαστός πιάνει μία κεφαλιά και είναι έτοιμος να εκμεταλλευτεί την κάπως ασταθής έξοδο του Σαργκάνη από την εστία του Ολυμπιακού. Ωστόσο, ο «φάντομ» δείχνει πως ήταν απλά… παντού και αποκρούει με μοναδικό τρόπο σε κόρνερ. Μπροστά στη φάση είναι ο Τσιριμώκος, που δεν πιστεύει στα μάτια του αυτό που πέτυχε ο συμπατριώτης του.

ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ.jpg

TA_NEA.jpg
Τα δευτερόλεπτα για να το καταλάβει ήταν αρκετά για να του βγει ένας «τέλειος» αυθορμητισμός. Μόλις σηκώθηκε ο Σαργκάνης, του δίνει ένα φιλί στο μάγουλο για αυτή την απίστευτη επέμβαση. Ήδη, το όνομά του είχε περάσει στο πάνθεον της ιστορίας. Ο επιθετικός του ΟΦΗ γίνεται ο πρώτος Έλληνας παίκτης που λαμβάνει στο τέλος της σεζόν το βραβείο Fair-Play για αυτή τη κίνηση. Μία διάκριση που δεν μπορούσε να συγκριθεί με καμία από τις προηγούμενες.

Δεινός εκτελεστής και η τρελή ανατροπή στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ

Μπορεί το όνομά του να μην λέει πολλά λόγω της πορείας του σε μεσαίες ομάδες της κατηγορίες αλλά ο Τσιριμώκος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα… πολυβόλα του ελληνικού πρωταθλήματος τη δεκαετία του ’80. Συγκεκριμένα, είχε καταφέρει να αναδειχθεί δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Μπάγεβιτς, τη σεζόν 1979/80 με τα χρώματα του ΠΑΣ Γιάννενα αλλά και τρίτος, το 1982/83 με τον ΟΦΗ.

Με τη φανέλα του δεύτερου, πρωταγωνίστησε σε μία από τις πιο επικές ανατροπές στην ιστορία της ομάδας. Συγκεκριμένα, ο κρητικός σύλλογος φιλοξενήθηκε από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και τα πρώτα 30 λεπτά, ήταν ονειρικά για την Ένωση. Ο Θωμάς Μαύρος άνοιξε το σκορ και ο Μανωλάς διπλασίασε τα τέρματα των γηπεδούχων, δείχνοντας πως η Ένωση θα πάει σε μία εύκολη νίκη.

Μέχρι, να πάρει το… όπλο του ο Τσιριμώκος. Το ημίωρο, ο Έλληνας φορ μείωσε σε 2-1, παίρνοντας το ριμπάουντ από την ασταθή απόκρουση του Οικονομόπουλου και κάπως έτσι, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για μία επική ανατροπή. Στο 54ο λεπτό, ο Γεωργιάδης έφερε το ματς στα ίσια και ο Τσιριμώκος ολοκλήρωσε μία επική ανατροπή, όταν νίκησε από κοντά τον πορτιέρο της ΑΕΚ στο 67’. Το τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρησης, έφερε τον ΟΦΗ να ξεσπάει σε πανηγυρισμούς με κεντρικό πρόσωπο τον Άγγλο Λες Σάνον, ο οποίος είχε δημιουργήσει την υπερομάδα του ΠΑΟΚ και οδήγησε τον Ηρακλή στην κατάκτηση του κυπέλλου το 1976.

Το (παραλίγο) «θαύμα» κόντρα στην Ίπσουιτς…

Η ανατροπή κόντρα στην ΑΕΚ δεν θα ήταν η μόνη για τον Τσιριμώκο, όμως το… θαύμα που θα έκανε με τον Άρη, σταμάτησε μπροστά στον Γκέιτς. Οι «κίτρινοι» έχουν μπει κληρωτίδα του UEFA Cup για τη σεζόν 1980/81 και ο αντίπαλος για την πρώτη φάση ήταν η αγγλική Ίπσουιτς. Ο δείκτης δυσκολίας υψηλός και η επιβεβαίωση ήρθε από το πρώτο ματς στο Νησί, όπου η ομάδα της Θεσσαλονίκης γνώρισε την βαριά ήττα με 5-1.

Με τις ελπίδες να είναι παραπάνω από… λιγοστές, ο Άρης έπαιξε με τη ψυχή του στη Θεσσαλονίκη και ο Τσιριμώκος έδωσε το… σύνθημα για να κυνηγήσει η ομάδα μία επική ανατροπή. Μόλις στο 4ο λεπτό έβαλε φωτιά στο γήπεδο και μέχρι το 64ο λεπτό, ο Δράμπης είχε ανεβάσει τον δείκτη του σκορ στο 3-0 (!). Δηλαδή με ένα γκολ ακόμα, οι «κίτρινοι» θα είχαν πετύχει κάτι το επικό. Το μοναδικό για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Όμως, εκεί εμφανίστηκε ο Έρικ Γκέιτς, μειώνοντας σε 3-1 στο 75ο λεπτό και βάζοντας ταφόπλακα στα όνειρα του Άρη. Ωστόσο, και μόνο η προσπάθεια ήταν άξια θαυμασμού προς την παρέα του Θαλή Τσιριμώκου. Όσο θαυμασμό άξιζε και ο ίδιος σαν παίκτης, σαν προπονητής και σαν άνθρωπος

Νότης Χάλαρης