Ένας αγώνας που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Φερνάντο Αλόνσο εξελίχθηκε πολύ χειρότερα από ό,τι έλπιζαν ο ίδιος και η ομάδα του η Alpine. Αφού λόγω ατυχίας και ίσως λανθασμένων στρατηγικών επιλογών έχασε αρκετές θέσεις στον αγώνα και τερμάτισε στην 7η θέση, μετά το τέλος του την έχασε κι αυτήν, καθώς δέχτηκε ποινή 5 δευτερολέπτων από τους αγωνοδίκες του GP Καναδά.
Ο λόγος που πήρε την ποινή είναι ότι στον τελευταίο γύρο του αγώνα, ενώ αμυνόταν στην επίθεση που του έκανε ο Βάλτερι Μπότας, άλλαξε τη γραμμή του περισσότερες φορές από το επιτρεπόμενο. Μετά το τέλος του αγώνα οι αγωνοδίκες εξέτασαν το βίντεο, διαπίστωσαν την παράβαση και επέβαλαν την ποινή. Τα 5 δευτερόλεπτα που προστέθηκαν στο χρόνο του Αλόνσο τον έριξα από την 7η στην 9η θέση στην τελική κατάταξη και ταυτόχρονα ανέβασαν τους Μπότας και Ζου κατά μία θέση, δηλαδή στην 7η και στην 8η αντίστοιχα.
Εκτός από τον χρόνο, ο Ισπανός της Alpine δέχτηκε και ένα βαθμό ποινής στη λισάνς του (αγωνιστική άδεια) και έχει φτάσει στους 6 στο διάστημα των 12 προηγούμενων μηνών. Αν ένας οδηγός φτάσει στους 12 βαθμούς ποινής μέσα σε διάστημα ενός χρόνου του επιβάλλεται αυτόματα αποκλεισμός από τον επόμενο αγώνα.