Ακόμα μια αγωνιστική περίοδος έφτασε στο τέλος της, με ποδοσφαιριστές και συλλόγους να στρέφονται πλέον στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού. Κάποια «αστέρια» έλαμψαν μέσα στην σεζόν, αναγκάζοντας όποια ομάδα τους επιθυμεί να βάλει το χέρι… βαθιά στην τσέπη για να τους αποκτήσει. Ας δούμε τους ποδοσφαιριστές που εντυπωσίασαν και κατ’ επέκταση είδαν την αξία τους να «εκτοξεύεται» σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021.

*στοιχεία από το transfermarkt

1. Βινίσιους Τζούνιορ

Πρωταθλητής Ευρώπης. Πρωταθλητής Ισπανίας0,8 συμμετοχές σε γκολ ανά παιχνίδι. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Ο Βινίσιους ήδη από πέρσι είχε καθιερώσει το όνομά του στην ευρωπαϊκή σκηνή ως ένα από τα «αστέρια» του μέλλοντος. Φέτος έδειξε πως θα πρέπει να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως στο… παρόν. Τα 40 εκατομμύρια ευρώ που κόστιζε το καλοκαίρι του 2021 έγιναν πλέον 100, κάνοντάς τον τον παίκτη με την μεγαλύτερη αύξηση αξίας στην σεζόν που μας πέρασε.


2. Ντούσαν Βλάχοβιτς

Ο κύριος δεν χρειάζεται συστάσεις, μιας και αποτέλεσε μάλλον την μεγαλύτερη μεταγραφή της περιόδου του Ιανουαρίου. Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς αποχώρησε από την ομάδα με την οποία μεγαλούργησε, την Φιορεντίνα και «μετακόμισε» στην Γιουβέντους έναντι 70 εκατομμυρίων ευρώ, συνεχίζοντας να «πληγώνει» τα αντίπαλα δίχτυα με χαρακτηριστική ευκολία. 29 γκολ την φετινή αγωνιστική περίοδο δικαιολογούν την αύξηση της αξίας του κατά 45 εκατομμύρια ευρώ, με το transfermarkt να τον κοστολογεί πλέον στα 85 εκατομμύρια.

3. Ντάργουιν Νούνιες

Ακόμα ένας ποδοσφαιριστής που συστήθηκε στο ευρύ κοινό φέτος και απέδειξε πως το μέλλον του ανήκει. Ο Ντάργουιν Νούνιες με την φανέλα της Μπενφίκα πέτυχε… μόνο 34 γκολ, έξι εκ των οποίων στο Champions League. Τα κατορθώματα του «εκτόξευσαν» την αξία του από 20 σε 55 εκατομμύρια ευρώ, με τελική νικήτρια του μεταγραφικού παζαριού για τον Ουρουγουανό άσο τη Λίβερπουλ, με το κοντέρ να γράφει εν τέλει 100 εκατομμύρια ευρώ!

4. Αρνό Ντανζούμα

Από την Championship με την Μπόρνμουθ στα ημιτελικά του Champions League με την Βιγιαρεάλ. Η ξέφρενη πορεία του Αρνό Ντανζούμα την σεζόν 2021/22, με τις… ευλογίες του Ουνάι Έμερι, ξεπέρασε κάθε προσοκία και αναμενόμενα εκτίναξε την αξία του. Από τα 15 εκατομμύρια ευρώ του 2021, ο Ολλανδός επιθετικός κοστολογείται πλέον στα 50, με τα 16 γκολ του (έξι στο Champions League) να αποτελούν επαρκή απόδειξη της αύξησης.

5. Ορελιέν Τσουαμενί 

Όταν σε κάνει δικό της η Ρεάλ Μαδρίτης, κάτι έχεις κάνει σωστά. Ο Ορελιέν Τσουαμενί διένυσε μια εξαιρετικά παραγωγική χρονιά με την φανέλα της Μονακό και όντας μόλις στα 22 του, δείχνει πως αποτελεί το μέλλον του κέντρου της Γαλλίας. Η αξία του ήταν ήδη υψηλή το περσινό καλοκαίρι, κατά την διάρκεια της σεζόν όμως διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 60 εκατομμύρια ευρώ, αναγκάζοντας την Βασίλισσα να ξοδέψει τελικά 80!

6. Ματέους Νούνες

Ίσως το όνομα δεν είναι τόσο γνωστό όσο τα υπόλοιπα, ήρθε όμως η ώρα να τον μάθουμε. Ο Ματέους Νούνες, ο 23χρονος μέσος της Σπόρτινγκ Λισαβόνας αποτέλεσε «βαρόμετρο» για την ομάδα του σε μια γεμάτη σεζόν και είδε την αξία του να αυξάνεται κατά 600%! Σύμφωνα πάντα με το transfermakt, κοστολογείται πλέον στα 35 εκατομμύρια ευρώ, διαφορά τεράστια σε σχέση με τα μόλις 5 εκατομμύρια που έφτανε η αξία του το περασμένο καλοκαίρι.

7. Ουγκό Εκιτικέ

Πέρσι ένας επιθετικός της σειράς, σήμερα στο… πάνω ράφι. Ο Ουγκό Εκιτικέ ξεκίνησε την σεζόν 2021/22 με την αξία του να πλησιάζει τις 600 χιλιάδες ευρώ11 γκολ και τέσσερις ασίστ αργότερα, το wonderkid της Ρεμς και της Γαλλίας αξίζει πλέον 28 εκατομμύρια ευρώ! Μόλις στα 19 του χρόνια βρίσκεται μια «ανάσα» από την Νιούκαστλ και αποδεικνύει πως το μέλλον του είναι λαμπρό.