Τόσα χρόνια, κάθε καλοκαίρι, οι φίλοι της Άρσεναλ είχαν ένα μεγάλο παράπονο. Το ότι η ομάδα τους δεν ξόδευε όσο οι ίδιοι θα ήθελαν ή τέλος πάντων, ακόμη και αν το έκανε, το αποτέλεσμα δεν ήταν επιτυχημένο. Ο Νικολάς Πεπέ είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα πως το… παράπονο δεν ήταν απλή «γκρίνια», αλλά μία πραγματικότητα!
Σε περίπτωση που θεωρεί κάποιος πως η κριτική στον Νικολάς Πεπέ είναι υπερβολική, αρκεί να αναλογιστεί τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες έλαβε χώρα η μεταγραφή. Τι εννοούμε με αυτό; Πως ο παίκτης από την Ακτή Ελεφαντοστού κόστισε στην Άρσεναλ 80 εκατομμύρια.
Έγινε η πιο ακριβή προσθήκη στην ιστορία της. Αποτέλεσε μία υπέρβαση δηλαδή, την ώρα που άπαντες κατέκριναν την διοίκηση των «κανονιέρηδων» για το γεγονός πως δεν ξέρει να ξοδεύει σωστά. Ή τέλος πάντων, για το ότι αρνούνταν να δώσει περισσότερα από όσα ζητούσαν οι ομάδες που διαπραγματευόταν, χάνοντας έτσι ευκαιρίες, που θα μπορούσαν να την έχουν ανεβάσει επίπεδο νωρίτερα.
Όλα αυτά άλλαξαν με την έλευση του Μικέλ Αρτέτα στην ομάδα. Αυτός ήταν που έπεισε την διοίκηση να σταματά να αγοράζει απλά για να ικανοποιήσει το αίτημα των φίλων της, αλλά για να βελτιώσει ρεαλιστικά το υπάρχον υλικό.
Κάπως έτσι, ήρθαν στο Βόρειο Λονδίνο ο Τακεχίρο Τομιγιάσου, ο Μπεν Γουάιτ, ο Λοκόνγκα, ο Ταβάρες, ο Μαρτίν Έντεγκααρντ και ο Άαρον Ράμσντεϊλ, με όλους πλην του αμυντικού μέσου και του αριστερού οπισθοφύλακα να καταλαμβάνουν θέση βασικών.
Αυτή την φορά η Άρσεναλ είχε πλάνο, είχε σχέδιο και είχε βάλει ως προϋπόθεση να μην αποκτήσει ποδοσφαιριστή που ξεπερνά το 23ο έτος της ηλικίας του. Αυτό την έκανε να αποτελεί τη νεότερη ομάδα σε μέσο όρο ηλικίας στην Premier League, με αποτέλεσμα να «σκάσει» στο τέλος, αλλά να μην παύει να θεωρείται απόλυτα αποτυχημένη.
Η νοοτροπία στις μεταγραφές και στους στόχους διαφοροποιήθηκε στο «Έμιρεϊτς», αλλά κάποια πράγματα έμειναν ίδια. Όπως η απόδοση του Νικολάς Πεπέ, ο οποίος δεν απέδειξε ποτέ τον λόγο που κόστισε τόσα εκατομμύρια στην διοίκηση της ομάδας. Ακόμη και αν αυτή την στιγμή, είναι ο πρώτος σκόρερ από το υπάρχον ρόστερ, μετά την αποχώρηση και το κλείσιμο του κύκλου του διδύμου «Όμπα – Λάκα»!
Μετρά 27 γκολ με την φανέλα της Άρσεναλ, αλλά ακόμη και αν παραμείνει στην ομάδα, πράγμα σχεδόν αδύνατο, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα πάψει να αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό ποδοσφαιριστή της. Ο Σάκα έχει τέσσερα λιγότερα, ο Σμιθ Ρόου 18 γκολ και αν ένας από τους δύο φτάσει τους αριθμούς του Πεπέ, τότε αυτός θα χάσει και το τελευταίο επιχείρημά του, αναφορικά με την προσφορά του στους Λονδρέζους.
Ο Νικολάς Πεπέ είναι η τέλεια απόδειξη πως τα χρήματα δεν εγγυώνται κάτι. Ούτε την ευτυχία, ούτε την επιτυχία. Η σκληρή δουλειά όμως… ναι! Και αν αποχωρήσει από το καλοκαίρι από την Άρσεναλ, τι πραγματικά θα μείνει ως ανάμνηση στους φίλους του αγγλικού ποδοσφαίρου; Το γκολ κόντρα στην Μπέρνλι, ορισμένες υπέροχες ατομικές ενέργειες, η ικανότητά του στο «ένας με έναν» και η ασίστ στον Ενκέτια στο γκολ με την Γουλβς.
Μάλλον όλα αυτά, δεν κοστολογούνται με 20 και 30 εκατομμύρια λιγότερα τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία της Premier League…