Κανείς στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Γάλλος πιτσιρικάς που αφέθηκε ελεύθερος το 2012 θα επέστρεφε μετά από μια τετραετία, για το ποσό-ρεκόρ των 105 εκατομμυρίων ευρώ. Η πορεία του Πολ Πογκμπά στη Γιουβέντους τον είχε αναδείξει σε έναν εκ των κορυφαίων μέσων του κόσμου, με τους «κόκκινους διαβόλους» να αποφασίζουν να διορθώσουν το παλαιότερο λάθος τους, έστω κι αν χρειαζόταν να βάλουν το χέρι –πολύ- βαθιά στην τσέπη.
Διορθώθηκε όμως ή έγινε ουσιαστικά χειρότερο; Αν συνυπολογιστεί το ποσό που δόθηκε στη Γιούβε, συν τις απολαβές που είχε ο Γάλλος χαφ τα χρόνια αυτά, φτάνουμε πιθανότατα σε ένα ποσό που αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ! Όσες φανέλες και να πουλήθηκαν, απόσβεση δεν έγινε.
Και δεν έγινε γιατί ο 29χρονος σήμερα ποδοσφαιριστής προσέφερε πολύ λιγότερα από εκείνα που θα μπορούσε και θα περίμεναν στο Μάντσεστερ.
Κάπως έτσι, μπαίνει και το… κερασάκι στην κακοφτιαγμένη, κόκκινη τούρτα, καθώς ο ποδοσφαιριστής θα φύγει το καλοκαίρι ως ελεύθερος. Πάλι, δίχως να μπει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της Γιουνάιτεντ και με τη Γιούβε να φέρεται να είναι ξανά στη γωνία για να εκμεταλλευτεί τη νέα αποτυχία του κλαμπ να αξιοποιήσει έναν τέτοιο παίκτη.
Δύο τίτλους κατέκτησε στο “Old Trafford” σε αυτήν την εξετία, αμφότερους στην πρώτη του σεζόν με την κόκκινη φανέλα. Ήταν το League Cup και το Europa League το 2017, υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο.
Ελπιδοφόρα αρχή αλλά… μέχρι εκεί. Άγγιξε και ακόμη ένα Europa το 2021, ωστόσο η Βιγιαρεάλ είχε στερήσει το τρόπαιο από την ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.
Σε επίπεδο συμμετοχών, ο Πογκμπά μέτρησε 233, σκοράροντας 39 φορές και δίνοντας 51 ασίστ, με την πιο παραγωγική του σεζόν να είναι η 2018/19 – 16 γκολ και έντεκα ασίστ είχε μετρήσει τότε.

Πολ Πογκμπά: Το δεύτερο τέλος είναι χειρότερο

Μπορεί λοιπόν τα νούμερα να… τρώγονται, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί να εκτιμήσει ως επιτυχημένη τη συνολική παρουσία του Γάλλου στο “Old Trafford”. Φταίει βέβαια και το γεγονός ότι οι προσδοκίες ήταν απίστευτα ψηλά από την πρώτη μέρα, λόγω του τεραστίου ποσού που είχε δαπανηθεί για χάρη του.
Λίγο καιρό πριν υπογράψει με τη Γιουνάιτεντ, είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Euro με την εθνική ομάδα της Γαλλίας, με την οποία μέχρι και σήμερα συνεχίζει να διαπρέπει. Μαζί της, κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018 και το Nations League το 2021, με άπαντες –και κυρίως τους φίλους της Γιουνάιτεντ- να αναρωτιούνται το ίδιο: Πώς γίνεται να παίζει έτσι με την εθνική αλλά στο Μάντσεστερ να κινείται στη μετριότητα;

Πολ Πογκμπά: Το δεύτερο τέλος είναι χειρότερο

Είναι σαφές πως δεν πέτυχε την αγγλική ομάδα στα καλύτερά της. Άλλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άφησε το 2012, όταν πήγε στη Γιουβέντους, και άλλη βρήκε όταν επέστρεψε.

Η πορεία του Μουρίνιο στον σύλλογο είχε τερματιστεί εν μέσω κάκιστων σχέσεων του Πορτογάλου με τους παίκτες – με τον Πογκμπά να είναι ένας εκ των κυριότερων… αντιπάλων του.
Τον διαδέχτηκε ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, που στηρίχθηκε όσο κανείς άλλος αλλά απέτυχε να φέρει αποτελέσματα, αν και έφτασε σε έναν ευρωπαϊκό τελικό.

Τέλος, πριν τη συμφωνία με τον Έρικ Τεν Χαγκ, ανέλαβε να σουλουπώσει κάπως την κατάσταση ο Ραλφ Ράνγκνικ, ωστόσο και αυτός δεν τα κατάφερε.
Εν μέσω αυτής της άσχημης περιόδου για το κλαμπ, ο Πογκμπά έδειχνε να μην μπορεί να ξεχωρίσει, παρότι πολλοί το περίμεναν. Πειθαρχικά, δεν υπήρξε ποτέ υπόδειγμα, ενώ οι συνεχείς… έξαλλες κομμώσεις προκαλούσαν τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ όσο οι εμφανίσεις του μέσα στα γήπεδα παρέμεναν ασταθείς.
«Η πορεία του Πογκμπά στη Γιουνάιτεντ θα μείνουν στην ιστορία ως μία περίοδος απραγματοποίητων προσδοκιών και δυσλειτουργίας» ανέφερε ο Καρλ Άνκα του Athletic, τα λόγια του οποίου συνοψίζουν σε μεγάλο βαθμό τα όσα συνέβησαν κατά την εξαετία του ποδοσφαιριστή στο “Old Trafford”.
Συνεχίζοντας, σχολίασε ότι «ο Γάλλος είναι ένας από τους πιο δυναμικούς πλέι-μέικερ και ντριμπλέρ στον κόσμο, αλλά στη Γιουνάιτεντ ποτέ δεν έπαιξε στην αγαπημένη του θέση, αριστερό χαφ σε σύστημα 4-3-3. Ούτε αγόρασε ποτέ η ομάδα έναν αμυντικό χαφ ούτως ώστε να του επιτρέψει να παίζει πιο μπροστά και πιο άνετα.

Η καλύτερή του περίοδος στο κλαμπ ήταν μεταξύ Δεκεμβρίου 2018 και Μαρτίου 2019, όταν είχε πρωτοαναλάβει ο Σόλσκιερ. Τα ζητήματα που προέκυπταν μεταξύ του παίκτη, της ομάδας και του ατζέντη του (σ.σ. ο Μίνο Ραϊόλα) χάλασαν και την σχέση του με το ευρύ κοινό των οπαδών της Γιουνάιτεντ».

Συνοψίζοντας, φαίνεται πως το δεύτερο… τέλος του Πολ Πογκμπά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ακόμη χειρότερο από το πρώτο, μία δεκαετία πριν. Τότε, έφυγε ένας νεαρός ποδοσφαιριστής που δεν είχε φτάσει ακόμα στο επίπεδο των επόμενων χρόνων. Κάκιστη εκτίμηση, αλλά συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.
Τώρα, φεύγει μετά από μία εξαετία κατά την οποία είχε ασφαλώς και ο ίδιος μεγάλο μερίδιο ευθύνης, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έγινε σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των ικανοτήτων του από την ομάδα.
Αποχωρεί ξανά λοιπόν, με την στάμπα του αποτυχημένου -όσον αφορά την αξία του και τα χρήματα που στοίχισε- και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί αλλαγμένος στην επόμενή του ομάδα.