Η σύγχρονη αντίληψη για δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας μιας χρήσης , είναι και λανθασμένη  και επιζήμια και αναποτελεσματική.

Παρακολουθώ με αρκετό ενδιαφέρον και συνάμα με αγωνία το Κυπριακό Ποδόσφαιρο και την εξέλιξη του. Είναι γεγονός ότι Παγκόσμια αλλά και στην Κύπρο ασφαλώς, το Ποδόσφαιρο μπήκε σε νέες φάσεις ανάπτυξης και προοπτικής.
Στην Κύπρο το Ποδόσφαιρο λόγω και της θετικής βαθμολογίας της χώρας μας στην γενική κατάταξη και λόγω του γεγονότος ότι συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της UEFA πέντε κυπριακές ομάδες, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου επενδυτική υστερία από όλες σχεδόν τις ποδοσφαιρικές ομάδες , ιδιαίτερα από τις πιο εύπορες.
Φέτος παρακολουθήσαμε ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με μέτρια ομολογουμένως ποιότητα. Οφείλουμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα από τον δείκτη ανταγωνισμού.
Θεωρώ ότι οι λόγοι είναι πολλοί, γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη ποιότητα, όταν οι ομάδες μας διαθέτουν τεράστια ποσά για την Κύπρο στην εξασφάλιση ποδοσφαιριστών. Ενας βασικός λόγος ο οποίος πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως, είναι οι συνεχείς απώλειες ποιοτικών ποδοσφαιριστών από τους αγώνες των ομάδων και η έλλειψη της απαιτούμενης ομοιογένειας των ομάδων.
Είναι τρομερό τι συμβαίνει στην Κύπρο. Σ’ όλες τις ομάδες θα βρεις   μεγάλης διάρκειας απουσίες ακριβών ποδοσφαιριστών λόγω κυρίως τραυματισμών ή και για άλλους λόγους.
Το Ποδόσφαιρο μας περνά ένα μεταβατικό στάδιο, από τον ερασιτεχνισμό πηγαίνει στον επαγγελματισμό. Υπάρχουν πάρα πολλές παγίδες και μεγάλη απειρία, στην πρόσληψη του κατάλληλου έμψυχου δυναμικού, ενώ σπαταλούνται τεράστια ποσά, για αμφιβόλου αξίας ποδοσφαιριστές.
Δεν θα αναφερθώ σε ομάδες, ονόματα ποδοσφαιριστών και πόσο πρόσφεραν στις ομάδες τους, παίρνοντας μάλιστα τεράστια ποσά. Είναι δυνατό να υπογράφονται ποδοσφαιριστές αμφιβόλου χαρακτήρα και ποιότητας για τρία χρόνια , ή δύο χρόνια;
Θλίβομαι πραγματικά όταν ψηλαφώ τις ενέργειες των ποδοσφαιρικών μας σωματείων στην σύναψη των συμφωνιών με τους ποδοσφαιριστές ιδιαίτερα τους ξένους . Γνωρίζω ότι τα συμβόλαια των Κυπρίων Ποδοσφαιριστών είναι πολύ μικρότερου οικονομικού κόστους. Δεν ανέχομαι το ποδόσφαιρο μας, να πληρώνει αρκετούς ποδοσφαιριστές περισσότερα χρήματα και  ωφελήματα από όσα αξίζουν.  Και για του λόγου το αληθές, παρακαλώ όπως μετρήσετε , πόσοι ποδοσφαιριστές  σε κάθε ομάδα μας, ήταν κατώτεροι των περιστάσεων και στην ουσία ζήμιωσαν τα σωματεία τους, την ομάδα τους και πόσοι ποδοσφαιριστές, ελάχιστοι διέπρεψαν , βοήθησαν τις ομάδες τους και  τίμησαν με το καλύτερο τρόπο , αυτά που εισέπραξαν από τις ομάδες τους.
Εχω την γνώμη ότι στην  φετινή   χρονιά  πρέπει να είμαστε πιο σοφοί στις επιλογές μας. Οι προπονητές και οι Τεχνικοί Διευθυντές έχουν τεράστια ευθύνη, επαγγελματική και ηθική, στην εξεύρεση των  καλύτερων ποδοσφαιριστών με την λιγότερη δυνατή τιμή και κόστος. Η  διαχείρηση του προϋπολογισμού του σωματείου από αυτούς πρέπει να διέπεται από τεχνογνωσία, εμπειρία , υπευθυνότητα , σοβαρότητα και πολλή  ανάλυση και σκεπτικισμό και, αναζήτηση  πολλών πληροφοριών, χωρίς βιαστικές κινήσεις και ενέργειες.
Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες ή τα προσόντα των ποδοσφαιριστών που προορίζονται για μεταγραφές. Όμως θεωρώ αναγκαίο να αναφέρω ότι το κυρίαρχο στοιχείο του ποδοσφαιριστή που πιθανόν θα έλθει στις ομάδες μας, πρέπει να είναι ο χαρακτήρας του και η παιδεία που κουβαλάει.
Χρειαζόμαστε σαν λαός και ποδόσφαιρο ποδοσφαιριστές με έντονο, δυναμικό και ποιοτικό χαρακτήρα και συνήθειες. Χρειαζόμαστε  ποδοσφαιριστές πρότυπα , ποδοσφαιριστές νικητές, ποδοσφαιριστές που τιμούν το FAIR PLAY, ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν θεωρούν την Κύπρο ως μόνο ένα τουριστικό , όμορφο και ήρεμο χώρο , για αυτούς και τις οικογένειες τους και  που θέτουν  σε δεύτερη μοίρα την επιτυχία των ομάδων τους.
Εάν συνεχισθεί η παρατηρούμενη άσχημη κατάσταση στον τομέα που έχω καταγράψει τα επόμενα μου άρθρα θα είναι ακόμα πιο αναλυτικά και για τις ομάδες  και για τους ποδοσφαιριστές για να μην χρειάζεται κάθε χρόνο λόγω κακών επιλογών να αναγκάζονται  οι ομάδες μας να δημιουργούνται από την αρχή και να σπαταλούνται άδικα  οικονομικοί πόροι , οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά και πιο αποτελεσματικά. Οι αποτυχίες στην προσπάθεια ενίσχυσης των ποδοσφαιριστών μιας ομάδας μεγαλώνουν ανησυχητικά.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου

31.5.2022