Η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα για τα έκτροπα του τελικού του Champions League έξω από τις θύρες του «Σταντ Ντε Φρανς», ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες.
Σε ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα που στιγμάτισαν τον τελικό του φετινού Champions League προχωρά κι επίσημα η ΟΥΕΦΑ, μετά και την κατακραυγή από την αγγλική κυβέρνηση και τον Μπόρις Τζόνσον.
Λίγες ώρες αφότου η Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας επιβεβαίωσε πως 2.700 φίλαθλοι της Λίβερπουλ έμειναν εκτός γηπέδου παρά το ότι διέθεταν εισιτήριο, η ευρωπαϊκή Αρχή ανακοίνωσε πως ανέθεσε έρευνα στον Πορτογάλο εμπειρογνώμονα, δόκτωρ Τιάγκο Μπραντάο Ροντρίγκες, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της σύγχυσης που προκλήθηκε και να αποδοθούν οι ευθύνες στους αρμόδιους.
Η εκτενής έρευνα θα εξετάσει όλους τους παράγοντες γύρω από τα πρωτοφανή περιστατικά που έλαβαν χώρα έξω από το «Σταντ Ντε Φρανς», όπως το ποιοι πήραν τις αποφάσεις για την οργάνωση και την προετοιμασία των διοργανωτών και φυσικά για τη συμπεριφορά της αστυνομίας, η οποία κατέφυγε σε αλόγιστη και απρόκλητη χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού.
Για να εξασφαλιστεί, μάλιστα, η αμεροληψία και η νομιμότητα της διαδικασίας, αποφασίστηκε ο Ροντρίγκες να λάβει την πληρωμή μετά τη λήξη της έρευνας.
«Αποδεικτικό υλικό θα συγκεντρωθεί από όλες τις σχετιζόμενες πλευρές και τα ευρήματα της ανεξάρτητης έρευνας θα γίνουν δημόσια μόλις ολοκληρωθεί. Από τη στιγμή που θα έχουν προκύψει όλα τα ευρύματα, η UEFA θα αξιολογήσει τα επόμενα βήματά της»