Η κατάκτηση του 13ου τίτλου της Ρεάλ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς… πώς ήρθε. Σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός ξόδευε «τρελά» ποσά για μεταγραφές, η «βασίλισσα» κατάφερε να φορέσει ξανά το στέμμα, αλλά με τον δικό της τρόπο. Έναν τρόπο που απείχε παρασάγγας από την εποχή των «γκαλάκτικος».

Ακολουθώντας ένα πλάνο εξυγίανσης και εξορθολογισμού του μπάτζετ μετά από αρκετά χρόνια αλόγιστων δαπανών, η Ρεάλ κατέκτησε το Champions League έχοντας δαπανήσει τις δύο τελευταίες σεζόν για μεταγραφές μόλις 31 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για το ποσό που δόθηκε το καλοκαίρι του 2021 για την αγορά του αναπληρωματικού Εντουάρντο Καμαβινγκά από τη Ρεν. Όλες οι υπόλοιπες προσθήκες αφορούσαν σε ελεύθερους (π.χ. Αλάμπα) ή δανεικούς που επέστρεψαν (π.χ. Θεμπάγιος), ενώ την ίδια ώρα στα ταμεία του κλαμπ μπήκαν συνολικά 182 εκατ. ευρώ από πωλήσεις παικτών όπως Χακίμι, Ρεγκιλόν, Βαράν και Έντεγκαρντ.

Για να γίνουν και οι απαραίτητες συγκρίσεις, η φιναλίστ Λίβερπουλ ξόδεψε την τελευταία διετία 152 εκατ. ευρώ για παίκτες όπως οι Λουίς Ντίας, Κονατέ, Ζότα, Τιάγκο ή και για τον δικό μας Κώστα Τσιμίκα. Αντίστοιχα, η Μάντσεστερ Σίτι την οποία η Ρεάλ απέκλεισε στα ημιτελικά δαπάνησε τις δύο τελευταίες σεζόν 306 εκατ. ευρώ για ακριβές αγορές όπως των Γκρίλις, Ρούμπεν Ντίας, Ακέ και Φεράν Τόρες, ενώ η Τσέλσι, που η «βασίλισσα» πέταξε έξω στα προημιτελικά, πλήρωσε αντίστοιχα 365 εκατ. ευρώ για αστέρες όπως Λουκάκου, Χάβερτς, Βέρνερ και Ζίγες.

Πέρα όμως από το Top 3 της ζάπλουτης Premier League, η Ρεάλ «ξεπάστρεψε» στο δρόμο προς την κορυφή, από τη φάση των «16», και την Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία ξόδεψε τα δύο τελευταία καλοκαίρια 151 εκατ. ευρώ για την ενίσχυσή της.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, για πολλοστή φορά πως οι ακριβές μεταγραφές αυξάνουν μεν τις πιθανότητες επιτυχίας μιας ομάδας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν την εγγυώνται ή εξασφαλίζουν. Και η Ρεάλ, που πολλάκις στο παρελθόν είχε μείνει με… άδεια χέρια σε εποχές που άδειαζε τα ταμεία της πυροδοτώντας μεταγραφικές «βόμβες», έμελλε να είναι η τελευταία που απέδειξε πως υπάρχει κι άλλος δρόμος προς την επιτυχία.