Τελικά γίνεται να εξακολουθεί κάποιος να αμφισβητεί τον Ζοσέ Μουρίνιο; Διότι κάθε φορά που λέμε πως το ποδόσφαιρο προχώρησε, αυτός μας διευκρινίζει πως έγινε με την… άδειά του και πως και πάλι έχει τον τρόπο να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. Ο τίτλος με την Ρόμα, απλώς αποτελεί ακόμη μία απόδειξη, την ώρα που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τότεναμ, οφείλουν να αντιληφθούν πως όταν αποχωρούσε από την Premier League, εν τέλει κάτι έκαναν οι ίδιες λάθος και όχι ο «Special One»!

Ναι, είναι γεγονός πως με τον Ζοσέ Μουρίνιο δεν έπαιζε, δεν παίζει και δεν θα παίξει ποτέ την καλύτερη μπάλα της μία ομάδα, καθώς καταφέρνει άμεσα να την βάλει στα καλούπια του. Ναι, ενδέχεται να περιορίζει τους ποδοσφαιριστές του και να τους προσαρμόζει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, το οποίο στο μάτι δεν είναι θελκτικό.

Δεν είναι όμορφο, δεν το απολαμβάνεις όταν το παρακολουθείς, αλλά δεδομένα είναι αποτελεσματικό. Η κατάκτηση του Europa Conference League με την Ρόμα, στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο των «τζιαλορόσι», αυτό αναδεικνύει άλλωστε.

Η ομάδα του βρήκε ένα γκολ, δεν απειλήθηκε μέχρι και το σφύριγμα της λήξης του πρώτου μέρους, αλλά από εκεί και πέρα, «μπλόκαρε». Έπαιξε για να κρατήσει το 1-0 και χρειάστηκε την βοήθεια των… δοκαριών και του Ρουί Πατρίτσιο, για να διατηρήσει απαραβίαστη την εστία της.

Σε κανέναν δεν άρεσε προφανώς το γεγονός πως από το 80’ και μετά, οι «Ρωμαίοι» έκαναν καθυστερήσεις στα Τίρανα, αλλά στο τέλος της βραδιάς, τι… σημασία έχει; Πήραν τον πρώτο, ευρωπαϊκό – αναγνωρισμένο – τίτλο της ιστορίας τους και ο Ζοσέ Μουρίνο έχει το απόλυτο σε τελικούς!

Πέντε έχει δώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πέντε έχει κατακτήσει με κοινό παρανομαστή όλων, πως οδηγήθηκε στην ανάπαυλα με το υπέρ του 1-0! Συνεπώς, ο τρόπος διαχείρισης του γκολ του Τζανιόλο, δεν ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία. Ήξερε, γνώριζε, έχει το know how και δικαίως συγκινήθηκε στο τέλος.

Δάκρυσε διότι κάθε φορά που τον αμφισβητούν, γίνεται πιο δυνατός. Το «εγώ» του είναι τεράστιο, αλλά ακόμη και οι πιο «δυνατοί», κάποιες φορές λυγίζουν. Αυτό συνέβη και με τον Special One, ο οποίος έχει αδικηθεί περισσότερο από κάθε άλλον τα τελευταία χρόνια στην Premier League.

Μην ξεχνάμε πως είναι ο τελευταίος προπονητής που πήρε τίτλο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μιλάμε για το Europa League. Ωστόσο, η σχέση του με τους παίκτες του, δεν ήταν η ιδανική. Αυτός τους εξέθετε, η διοίκηση θεωρούσε πως ο Μουρίνιο εκθέτει την ίδια την ομάδα και η αποχώρηση ήταν… μονόδρομος. Λίγα χρόνια μετά, μάλλον είχε δίκιο…

«Ο Πογκμπά είναι σαν… νόσος μέσα στην ομάδα, δεν είναι ομαδικός παίκτης» και τώρα ο Πογκμπά αποχωρεί!

«Ο Μαρσιάλ είναι τεμπέλης και χρειάζεται να φύγει» και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον έδωσε δανεικό στην Σεβίλλη, «γκρινιάζοντας» που επέστρεψε πίσω!

«Ο Ράσφορντ δεν γίνεται να είναι ο βασικός επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», με τον Άγγλο να προσπαθεί να κερδίσει πλέον θέση στο ρόστερ!

«Ο Λουκ Σο δεν παίζει μυαλωμένα», την ώρα που ο Άλεξ Τέγιες του έχει πάρει την θέση…

Να πούμε και άλλα; Προφανώς και είχε δίκιο. Ό,τι ακριβώς συνέβη δηλαδή και στην Τότεναμ, όπου απολύθηκε μετά από… νίκη και λίγες ημέρες πριν από τον τελικό του Λιγκ Καπ. Είναι δυνατόν να τον απολύεις πριν από… τελικό, ενώ δεν έχεις πάρει τρόπαιο στον 21ο αιώνα; Η Τότεναμ το έκανε, ο Μουρίνιο έφυγε, οι «spurs» το έχασαν και ο ίδιος κατέκτησε τρόπαιο πιο γρήγορα από αυτούς! Επικό…

Μην ξεχνάμε πως αν ένας άνθρωπος μπορούσε να οδηγήσει τους Λονδρέζους σε τίτλο, είναι δεδομένα ο Πορτογάλος. Η Πόρτο είχε να πάρει ευρωπαϊκό τρόπαιο από το 1987 και ο Μουρίνιο κατέκτησε σε μία διετία (2003-04), το UEFA και το Champions League.

Η Ίντερ δεν είχε πάρει ευρωπαϊκό τίτλο από το 1998 και το 2010, πανηγύρισε το Champions League, στην καλύτερη σεζόν του Ντιέγκο Μιλίτο στο ποδόσφαιρο! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε να πάρει ευρωπαϊκό τρόπαιο από το 2008, υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ και πήρε το Europa League με τον Μουρίνιο, πριν από έξι χρόνια!

Και τώρα η Ρόμα, που κατέκτησε το πρώτο της και το… πρώτο Europa Conference League ever! Ποιος βγήκε χαμένος; Η Τότεναμ ή ο Ζοσέ Μουρίνιο, που στο τέλος της βραδιάς έδειχνε το… πέντε και τέτοια ημέρα του χρόνου, θα θέλει να χρησιμοποιεί και το άλλο χέρι;