Η φετινή σεζόν δεν βρήκε την Εσπανιόλ να σπέρνει θύελλα ενθουσιασμού στο κοινό της και το φινάλε την βρήκε να αρκείται στην 14η θέση της La Liga, τέσσερις πόντους πάνω από τη γραμμή του υποβιβασμού. Το γεγονός αυτό έχει κάνει τους ανθρώπους των «πέρικος» να επιθυμούν να ξεκαθαρίσει όσο πιο γρήγορα γίνεται το τοπίο αναφορικά με τον προπονητή της νέας σεζόν, ώστε να αρχίσει τάχιστα ο προγραμματισμός, με το όνομα του Ερνέστο Βαλβέρδε να πέφτει στο τραπέζι.
Αυτό αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα η καταλανική «Sport» μέσω της ιστοσελίδας της, τονίζοντας ωστόσο πως μετά από την πρώτη επαφή που είχαν οι δύο πλευρές, διαπιστώθηκε πως υπήρχε μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει.
Ναι μεν υπάρχει μεγάλη εκτίμηση προς τον «Τσινγκούρι», που έχει εργαστεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν στην Εσπανιόλ, όμως το πρόβλημα -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- είναι τόσο το υψηλό κασέ του (έπειτα από το πέρασμά του για μία διετία από την Μπαρτσελόνα) όσο και το ότι ακούγεται για τον πάγκο της εθνικής Ισπανίας σε περίπτωση που ο Λουίς Ενρίκε αποφασίσει να αποχωρήσει από την φούρια ρόχα μετά το Μουντιάλ στο Κατάρ.
Με αυτά τα δεδομένα ο άλλοτε προπονητής των Ολυμπιακού και Μπαρτσελόνα δεν είναι ο βασικός υποψήφιος για να πάρει τη θέση, με το ρεπορτάζ να τονίζει πως φαβορί για να πάρει το χρίσμα είναι ο πρώην προπονητής της Γρανάδα, Ντιέγκο Μαρτίνεθ.