«Ναι με είχε απορρίψει η Μίλαν όταν ήμουν οκτώ ετών», ήταν η ατάκα του Σάντρο Τονάλι όταν ρωτήθηκε το 2019 αν έχει ξαναδοκιμάσει να παίξει στους «ροσονέρι». 13 χρόνια μετά, ο Ιταλός χαφ δεν βρίσκεται απλώς στον ιταλικό σύλλογο αλλά έχει εξελιχθεί και στον απόλυτο ηγέτη του. Μία μορφή που οι «ροσονέρι» έψαχναν χρόνια για να επιστρέψουν στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Η επιβεβαίωση ήρθε απέναντι στη Λάτσιο με το γκολ του στην εκπνοή αλλά ο ίδιος δεν αρκέστηκε σε αυτό. Πήρε από το χεράκι την ομάδα του και την οδήγησε σε μεγάλο διπλό στην έδρα της Ελλάς Βερόνα, χάρη σε δύο δικά του γκολ. Θεωρείται ο «νέος» Πίρλο, αγαπάει τον Γκατούζο και χρωστάει όλη την καριέρα του σε έναν… ιερέα.
Αδυναμία στη γιαγιά και η σχέση με τη θρησκεία…
Γεννήθηκε στις 8 Μαΐου του 2000 στο Λόντι της Ιταλίας και ήταν το μικρότερο από τα τρία αδέρφια. Το όνομά του τού το έδωσε η γιαγιά του, λόγω του παππού του. Αυτή ήταν η αρχή μίας δυνατής αγάπης. Αξιοζήλευτης σε όλα τα επίπεδα. Εκείνη ήταν που τον έγραψε στο καθολικό σχολείο, καθώς η οικογένεια του είχε στενή επαφή με την θρησκεία.
Γράφτηκε στο «Sant’ Angelo Lodigiano», εκεί όπου έκανε και τα πρώτα του βήματα στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Σε ένα γήπεδο δίπλα από το σχολείο, ο μικρός Σάντρο έπιασε για πρώτη φορά μπάλα στα πόδια του και ξεδίπλωσε το ταλέντο του. Ένας τοπικός ιερέας του Σαν Ρόκο έμεινε έκπληκτος μαζί του και για αυτό ζήτησε να τον δουν κάποιοι άνθρωποι του χώρου.
oTzIaCV.jpg
Η πρώτη απόρριψη από τη Μίλαν και η αρχική αναφορά στο «νέος Πίρλο»!
Σε ηλικία οκτώ ετών, ο Τονάλι γίνεται δεκτός στα δοκιμαστικά της Μίλαν και ψάχνει την καθιέρωση σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ιταλίας. Ο σύλλογος ένα χρόνο πριν είχε κατακτήσει το Champions League στον τελικό της Αθήνας, οπότε ο νεαρός ήθελε πολύ να ενταχθεί. Η απάντηση από την πλευρά του ιταλικού συλλόγου ήταν… όχι. Ο λόγος που του είπαν, ήταν η τεχνική του κατάρτιση που δεν σύναδε με τη Μίλαν.
Ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω. Πήγε στη Πιατσέντσα, η οποία τον δέχθηκε με μεγάλη χαρά και έμεινε για τουλάχιστον μία τριετία. Η εξέλιξή του ήταν απίστευτη και δεν πέρασε απαρατήρητος από τους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας. Κάπου εκεί, εμφανίζεται η Μπρέσια. Η δημιουργός μεγάλων ποδοσφαιριστών, η οποία κατάλαβε αμέσως για τι είδους ποδοσφαιριστή μιλάμε.
Οι επιδόσεις του, δεν του επέτρεπαν να μείνει σταθερός στα μικρά κλιμάκια. Γρήγορα βρέθηκε στην ανδρική ομάδα, καθώς πριν καν κλείσει τα 18 του χρόνια, είχε βασική θέση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Παράλληλα, η μορφή του αλλά και ο τρόπος παιχνιδιού του, θύμιζαν κατά πολύ τον Αντρέα Πίρλο. Ο παλαίμαχος αστέρας είχε ξεκινήσει εξίσου την καριέρα του από τη Μπρέσια και είχε ακριβώς το ίδιο λουκ. Έτσι, του μπήκε η ταμπέλα του «νέου Πίρλο».
HISBC7A.jpg
Η αδυναμία του Μαντσίνι και η τιτανομαχία του Μιλάνου…
Το ταλέντο του ήταν ανεκτίμητο και αυτά που πέτυχε με τη Μπρέσια τον έκαναν αμέσως ξεχωριστό. Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ και Λίβερπουλ τον ήθελαν πως και πως, όμως η μεγαλύτερη επιβράβευση ήρθε από τον Ρομπέρτο Μαντσίνι. Ο Ιταλός προπονητής είχε παραδεχθεί πολλές φορές τον σεβασμό του προς τον νεαρό χαφ, όμως του το έδειξε και με πράξεις.

Συγκεκριμένα, παρότι ήταν στη Serie B, ο έμπειρος κόουτς τον κάλεσε κανονικά στην αποστολή με την ανδρική ομάδα και δεν άργησε να του χαρίσει και την πρώτη επίσημη συμμετοχή. Η ανταπόδοση ήρθε στο EURO του 2020, όταν η Ιταλία κατέκτησε το ευρωπαϊκό και ο ίδιος έγραψε ιστορία με τη χώρα του. Πριν από αυτά, όμως είχε κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα της καριέρας του.
Το καλοκαίρι του 2020, ο Τονάλι έγινε το «μήλον της έριδος» για τις δύο ομάδες του Μιλάνου. Μίλαν και Ίντερ πάλεψαν μέχρι τελικής πτώσεως για την απόκτηση του 19χρονου χαφ, με τους «νερατζούρι» να κερδίζουν, αρχικά, το προβάδισμα αλλά η Μίλαν να είναι εκείνη που εν τέλει τον έκανε δικό της. Η συμφωνία; Δανεισμός για ένα χρόνο με 10 εκατ. ευρώ ενοίκιο και άλλα 20 εκατ. ευρώ ως οψιόν αγοράς για το επόμενο καλοκαίρι.

Ο ρόλος του Μαλντίνι μέσω… Γκατούζο και η ηγετική φυσιογνωμία της μεσαίας γραμμής!
Φυσικά, για να πειστεί ο νεαρός άσος να επιλέξει τη Μίλαν, χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση του Πάολο Μαλντίνι. Ο παλαίμαχος άσος ήξερε ακριβώς που να πατήσει για να «τουμπάρει» τον Ιταλό μέσο, καθώς το είδωλο του νεαρού χαφ, ήταν ο Τζενάρο Γκατούζο. Ο «θρύλος» του ιταλικού συλλόγου έγινε το απόλυτο παράδειγμα για να κάνει τον «νέο Πίρλο» να μην ακολουθήσει τον δρόμο του… κανονικού.
Οι «ροσονέρι» κερδίζουν την κούρσα και ο Τονάλι τους το ανταποδίδει με έναν τίτλο. Μπορεί πέρσι η Ίντερ να τα κατάφερε όμως φέτος, η Μίλαν δείχνει να μην τον χάνει. Ειδικά, με τον Τονάλι στη μεσαία γραμμή. Ο 22χρονος χαφ χάρισε τη νίκη με buzzer beater επί της Λάτσιο αλλά πήρε και στις πλάτες του την ομάδα απέναντι στην Ελλάς Βερόνα, χάρη στα δύο γκολ που πέτυχε. Γενικά, η φυσιογνωμία του στον άξονα είναι μοναδική. Σπάνια για την ηλικία του και για τον τρόπο παιχνιδιού του.
Για αυτό και η Μίλαν νιώθει ευλογημένη που τον «κέρδισε» και εκείνος, βάζει πλώρη για να χτίσει τον δικό του «μύθο».