Η πώληση της Τσέλσι δεν μπήκε στην τελική ευθεία, όπως υποστηρίζει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Times». Η προσφορά με επικεφαλής τον Τοντ Μπόλι έμοιαζε να έχει προβάδισμα και να απομένει η τυπική διαδικασία για την εξαγορά των μετοχών, όμως η πλευρά του Ρομάν Αμπράμοβιτς ενεργοποίησε… βόμβα.
Σύμφωνα με το αγγλικό δημοσίευμα, ο αγοραστής των «μπλε» θα πρέπει να καταβάλλει ποσό περίπου 1.600.000.000 λιρών στην εταιρία Camberley International Investments, μία offshore που εδρεύει στο Τζέρσεϊ και η οποία φέρεται να συνδέεται με τον Αμπράμοβιτς και να είναι πιστωτής της Fordstam Ltd, μητρικής της Τσέλσι.

Ο εσωτερικός δανεισμός που όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει ο Ρωσος μεγιστάνας στους Λονδρέζους έχουν μεταφερθεί στην offshore εταιρία που καταχωρήθηκε στα μητρώα του Τζέρσεϊ το 2020 και το πραγματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς της είναι ασαφές.
Όπως αναφέρουν οι Times, η Τσέλσι ενημέρωσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τους υποψηφίους αγοραστές την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να αλλάξει ο τρόπος με βάση τον οποίο θα γινόταν η αγοραπωλησία της ομάδας και μεταξύ άλλων να γίνει κι η αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανεισμού. Όλα αυτά τη στιγμή που ο Αμπράμοβιτς είχε δηλώσει ότι δεν θα ζητήσει αυτά τα χρήματα και πως όσα χρήματα προκύψουν από την αγοραπωλησία, θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα με στόχο την ενίσχυση όσων έχουν πληγεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η πλευρά του Αμπράμοβιτς φέρεται να ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο τον αποτρέπουν σε διαδικαστικό επίπεδο από το να χαρίσει αυτά τα χρήματα και για να προχωρήσει η αγοραπωλησία, θα πρέπει να «κλείσει» το κεφάλαιο με τον εσωτερικό δανεισμό που με βάση τον πιο πρόσφατο ισολογισμό ανέρχεται σε 1.514.000.000 λίρες, ωστόσο εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί.
«Πρέπει να ακολουθήσουμε τα λεφτά και να δούμε αν η αποπληρωμή του δανεισμού από την Clearlake (σ.σ. η επενδυτική φίρμα που θα δανείσει το ποσό εξαγοράς στον Μπόλι) θα πάρει την έγκριση της κυβέρνησης. Ζητήσαμε τη βοήθεια μεγάλων ομίλων στον τραπεζικό κόσμο και δεν κατάφεραν να διαπιστώσουν πώς τα 1,6 δισ. δεν θα καταλήξουν είτε στον Αμπράμοβιτς είτε στους ανθρώπους του», δήλωσε στους Times πηγή από έναν από τους υπόλοιπους υποψήφιους αγοραστές.