Είναι πλέον οριστικό ότι ο πρωταθλητής μας θα αρχίσει την ευρωπαϊκή του προσπάθεια το ερχόμενο καλοκαίρι από τον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας εξασφαλισμένη τη συμμετοχή του στους ομίλους το Κόνφερενς.
Αυτό σημαίνει πως θα έχει ήδη στη τσέπη το ποσό των 2.940.000 ευρώ που προσφέρει η παρουσία στους ομίλους της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αν αποκλειστεί και… μεταφερθεί στα πλέι οφ του Γιουρόπα, παίρνοντας την πρόκριση για τους ομίλους της διοργάνωσης, τότε το μπόνους θα φτάσει στα 3.630.000 ευρώ.
Πρόκειται φυσικά για το πρώτο και το δεύτερο… χειρότερο σενάριο! Το καλύτερο βεβαίως αφορά την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Εξαιρετικά δύσκολο, αλλά στο ποδόσφαιρο ποτέ μην πεις ποτέ…
Σε περίπτωση λοιπόν πρόκρισης στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ο πρωταθλητής (αλλά και ο δευτεραθλητής μας) θα λάβει το ποσό των 15.640.000 ευρώ.
Το δεύτερο καλύτερο σενάριο είναι το εξής: η πρόκριση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακόμη και σε περίπτωση αποκλεισμού, εξασφαλίζει το μπόνους της παρουσίας στο Γιουρόπα Λιγκ που αναφέραμε πιο πάνω, συν επιπλέον 5.000.000, σύνολο δηλαδή 8.630.000 ευρώ!
Σε όλα τα παραπάνω ποσά δεν συγκαταλέγουμε το market pool, το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή σε κάθε γύρο (εάν αποκλειστεί), αλλά ούτε και το μπόνους  που προσφέρει η ΟΥΕΦΑ βάσει του ranking κάθε συλλόγου. Ούτε βεβαίως τα κέρδη από τα εισιτήρια, τους βαθμούς στον όμιλο και πάει λέγοντας…

Ανδρέας Βεντούρης