Μπορεί ο Ρομπ Χόλντινγκ να σημείωσε το πρώτο του γκολ με την φανέλα της Άρσεναλ σε επίπεδο Premier League, όμως για να το καταφέρει χρειάζονται… ώρες προπόνησης και κάτι πολύ περισσότερο από ένα καλό άλμα. Αυτό απέδωσε στο ματς απέναντι στη Γουέστ Χαμ και κάπως έτσι οι «κανονιέρηδες» πήραν προβάδισμα!
Η Άρσεναλ ταξιδεύει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου με μοναδικό στόχο τη νίκη. Η Τότεναμ έχει κερδίσει την Λέστερ, η διαφορά έχει πάει ξανά στο +1 από τους Λονδρέζους και ο Μικέλ Αρτέτα γνωρίζει πως αν η ομάδα του φύγει με το «διπλό», οι πιθανότητες για την τετράδα, αυξάνονται ξανά.
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως μένουν τέσσερα ματς και πως οι «spurs» έχουν να παίξουν και απέναντι στην Λίβερπουλ και απέναντι στην Άρσεναλ, πράγμα που σημαίνει πως στο τέλος της 36ης αγωνιστικής, αν οι «κόκκινοι» τους κερδίζουν και ομάδα του Αρτέτα κερδίσει τη Λιντς στο Λονδίνο, η διαφορά θα φτάσει στους πέντε βαθμούς.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και γνωρίζοντας καλά τα σενάρια που προκύπτουν, η Άρσεναλ έφυγε με ένα τεράστιο «διπλό» από το «σπίτι» της Γουέστ Χαμ. Το βασικότερο όλων όμως είναι πως η νεότερη ομάδα του πρωταθλήματος, έχει πλέον την δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει στην εκάστοτε αναμέτρηση.
Κατάλαβε από νωρίς πως πολύ δύσκολα θα έβρισκε φάση με οργανωμένη επίθεση, σε ένα ματς που έπρεπε να σκοράρει για να κερδίσει. Τι έκανε λοιπόν; Εφάρμοσε το plan b. Παιχνίδι από τα άκρα, πολλές επαφές του Σάκα και του Μαρτινέλι με την μπάλα, υπερφόρτωση των πλευρών και επιδίωξη για πολλές στατικές φάσεις.
Σε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο, η Άρσεναλ κέρδισε επτά κόρνερ. Έπαιρνε δηλαδή ένα κόρνερ ανά 12 περίπου λεπτά, την στιγμή που είχε 97 πάσες στο 3ο μισό του γηπέδου και  18 επαφές με την μπάλα στο «κουτί» που καλούνταν να υπερασπιστεί ο Φαμπιάνσκι.
Σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις, βρήκε τα πολυπόθητα γκολ. Σημείο επαφής σε αμφότερες, ήταν πως η φάση των τερμάτων ξεκίνησε από κόρνερ και ο τρόπος που λειτούργησε η Άρσεναλ ήταν υποδειγματικός.
Ειδικότερα στο γκολ του Ρομπ Χόλντινγκ, το τι έχει συμβεί, για να πηδήξει ο Άγγλος και να σημειώσει το πρώτο γκολ στην καριέρα του στην Premier League, είναι σαφέστατα δουλεμένο στην προπόνηση.
Ο Σάκα εκτελεί και πριν το κάνει, έχει σηκώσει το δεξί του χέρι. Κάτι δείχνει. Ακολουθούν αναρίθμητα σκριν στην περιοχή και φτάνουμε στο σημείο που ο Τσάκα και ο Ενκέτια βάζουν στην πλάτη τους, εκμεταλλευόμενοι το αριστερό τους χέρι, τους Ράις και Ζούμα.
Πρακτικά, τους αποτρέπουν να κάνουν κίνηση προς την μπάλα. Την ίδια ώρα, ο Ταβάρες κινείται στο πρώτο δοκάρι και κάνει δύο παίκτες, τον Νομπλ και τον Φορνάλς να τον κυνηγήσουν και ο Τομιγιάσου μπαίνει ανάμεσα σε Χόλντινγκ και Ταβάρες. Αυτόματα, μπαίνει ανάμεσα και στους παίκτες που τους επιτηρούν. Κάπως έτσι, ο Χόλντινγκ ξεμαρκάρεται και επί της ουσίας, πηδάει μόνος του.
Από εκεί και πέρα, το αν η μπάλα θα καταλήξει στα δίχτυα, εξαρτάται απλώς από το άλμα του Άγγλου, την κατεύθυνση που θα πάρει η μπάλα και τα αντανακλαστικά του Φαμπιάνσκι, τα οποία πάντως, όσο καλά και αν ήταν, δεν θα μπορούσαν να ανατρέψουν το προβάδισμα της Άρσεναλ.
Να σημειωθεί εδώ, πως ο Τσάκα με τον Ενκέτια, έχοντας βάλει στην πλάτη τους τους δύο αμυνόμενους, δεν επιτρέπουν ούτε στον Φαμπιάνσκι να κινηθεί προς την μπάλα ή τέλος πάντων να προσπαθήσει να κάνει κάποια έξοδο
Όλοι λοιπόν κοιτούν τον Χόλντινγκ να σκοράρει… Όσον αφορά το δεύτερο γκολ, από τον έτερο στόπερ της Άρσεναλ, σε αυτή την περίπτωση, έχουμε απλά την οξυδέρκεια του Μαρτινέλι να σηκώσει το κεφάλι και να δει το «μις-ματς» του Γκάμπριελ με τον Φορνάλς.
Το 2-1 είναι γεγονός και οι δύο στόπερ της Άρσεναλ, σε συνδυασμό με τους αήττητους εδώ και έξι χρόνια, Τσάκα και Ελνένι, οδηγούν την ομάδα τους στην επιστροφή στο Champions League.
Γνωρίζαμε πως η δουλειά της Άρσεναλ στις στατικές μπάλες είναι πολύωρη και ιδιαίτερα επιτυχημένη, αναλογικά με τα αποτελέσματά της, αλλά πλέον περάσαμε σε άλλο επίπεδο. Σε αυτό της ακρίβειας και σε αυτό της αποτελεσματικότητας. Το ότι δεν έχει δεχθεί επίσης γκολ από στημένα, ούσα η μοναδική ομάδα της Premier League με αυτή την επίδοση, είναι πράγματι επιτυχία.
Και κάπως έτσι, αυτές οι ιδιαίτερες «κανονιές» ηχούν ως τα… αστέρια. Και ο Μικέλ Αρτέτα θα γίνει, πιθανότατα, ο πρώτος προπονητής που θα κοουτσάρει την Άρσεναλ στo Champions League, μετά τον Αρσέν Βενγκέρ!