Ο Πέιτον Σίβα, ένα παιδί του Ρικ Πιτίνο, είναι κοντά στον Παναθηναϊκό. Η διαδρομή και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του.
Προ των πυλών του Παναθηναϊκού βρίσκεται ο Πέιτον Σίβα. Ο 31χρονος πλέι μέικερ αποτελεί παιδί του Ρικ Πιτίνο, ο οποίος τον ανέδειξε μέσα από το Λούιβιλ, ενώ είχε επιχειρήσει να τον φέρει στον Παναθηναϊκό στην πρώτη του θητεία στην ομάδα. Ας δούμε τη διαδρομή του και τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά.

Έσωσε τον πατέρα του από την αυτοκτονία
Γεννημένος στις 24 Οκτωβρίου του 1991 στο Σιάτλ, ο Πέιτον Σίβα είδε το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Μεγαλωμένος σε μια κακόφημη γειτονιά, με τον πατέρα του εξαρτημένο από αλκοόλ και ουσίες και μονίμως απόντα, βασίστηκε στη μητέρα του που έκανε τρεις δουλειές για να τα φέρει βόλτα. Ο ίδιος είχε περιγράψει πώς είχε αποτρέψει τον πατέρα του, άλλοτε αθλητή του kick boxing, να αυτοκτονήσει, καθώς τον βρήκε, αρκετά μακριά από το σπίτι τους κι αφού είχε εξαφανιστεί για μέρες, έτοιμο να πατήσει τη σκανδάλη. «Θέλω να πετύχω κάτι σημαντικό στη ζωή μου και σε θέλω μέσα σε αυτή. Είσαι μέσα;», τον είχε ρωτήσει για να εισπράξει καταφατική απάντηση.
Ο Σίβα βρήκε διέξοδο μακριά από τις κακές παρέες μέσω του αθλητισμού, μια τύχη που δεν είχαν ούτε ο αδερφός του που έγινε έμπορος ναρκωτικών ούτε η αδερφή του που έκανε μικροκλοπές. Ο Πέιτον προσπάθησε να ξεφύγει δοκιμάζοντας την τύχη του αρχικά στο football και εν συνεχεία στο μπάσκετ. Το ταλέντο του με την πορτοκαλί μπάλα στα χέρια φάνηκε από νωρίς, ξεχωρίζοντας στο λύκειο Franklin, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί καλύτερος παίκτης στην ηλικία του σε όλη την πολιτεία της Γουάσινγκτον.
Το κολέγιο Λούιβιλ του Ρικ Πιτίνο δεν έχασε την ευκαιρία να τον πάρει κοντά του και η πρόοδός του ήταν ραγδαία. Μετά την ρούκι σεζόν του στο NCAA, όπου αποτελούσε τη ρεζέρβα του Έντγκαρ Σόσα, ο Σίβα πήρε τη φανέλα του βασικού σπίτι του και το 2013 συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάκτηση του τίτλου. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 10 πόντους, 5,7 ασίστ, 2,4 ριμπάουντ, 2,3 κλεψίματα και 2,7 λάθη σε 31,2 λεπτά κατά μέσο όρο. Στη νίκη με 82-76 επί του Μίσιγκαν στον τελικό ήταν καθοριστικός με 18 πόντους, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 4 κλεψίματα.

Εμπόδιο το σώμα του για ΝΒΑ
Η κατάκτηση του τίτλου με το Λούιβιλ και οι μεγάλες εμφανίσεις του στη March Madness έδωσαν στον Πέιτον Σίβα μια ευκαιρία στο ΝΒΑ. Οι Πίστονς τον επέλεξαν στο νούμερο 56 του ντραφτ το 2013, κέρδισε συμβόλαιο με την παρουσία του στο Summer League, ωστόσο το κορμί του, με ύψος 1,83μ. αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για να σταθεί στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Έπαιξε σε μόλις 24 ματς στο Ντιτρόιτ παίρνοντας κυρίως garbage time (όταν τα ματς είχαν κριθεί και οι βασικοί ξεκουράζοντας) μετρώντας 2,3 πόντους και 1,4 ασίστ σε 9,3 λεπτά κατά μέσο όρο. Προσπάθησε να κερδίσει μια δεύτερη ευκαιρία μέσω της G League, αλλά σύντομα διαπίστωσε πως το επαγγελματικό του μέλλον ήταν στην Ευρώπη.

Ιταλία, Γερμανία και Νέα Ζηλανδία
Η ιταλική Καζέρτα ήταν ο πρώτος του σταθμός στην Ευρώπη. Αναδείχθηκε πρώτος σε ασίστ στη λίγκα τη σεζόν 2015/16 με 6,5 κατά μέσο όρο και έχοντας πέντε ματς με διψήφιο αριθμό, ενώ είχε επίσης 13,3 πόντους (43,2% στα δίποντα, 30,3% στα τρίποντα και 90,9% στις βολές) μαζί με 2,7 ριμπάουντ και 14,4 στην αξιολόγηση ανά αγώνα.
Ακολούθησε μια πενταετία στη Γερμανία με την Άλμπα (2016-2021), στα τελευταία τέσσερα χρόνια της οποίας αποτελούσε την… προέκταση του σπουδαίου Αΐτο Ρενέσες στο παρκέ. Μαζί κατέκτησαν δύο πρωταθλήματα (2020, 2021), ένα Κύπελλο (2020) και έφτασαν στον τελικό του Eurocup (2019), με τον Σίβα να είναι εκείνη τη σεζόν πρώτος σκόρερ με 15,2 πόντους αφήνοντας πίσω του παίκτες όπως οι Γκιεντράιτις, ΜακΚόλουμ και Ρέινολντς.
Με την ομάδα του Βερολίνου είχε αξιοπρόσεκτη παρουσία και στην Ευρωλίγκα. Σε δύο σεζόν και συνολικά 43 ματς είχε 9,8 πόντους (87,5% βολές, 41,9% δίποντα, 31,9% τρίποντα), 5,2 ασίστ, 1,8 ριμπάουντ, 1,1 κλεψίματα, 2,3 λάθη και 11 στην αξιολόγηση σε 20:39 κατά μέσο όρο.
Τον Αύγουστο αποχώρησε από την Ευρώπη για να παίξει στη Νέα Ζηλανδία με τους Μπρέικερς. Παρότι έχασε μεγάλο κομμάτι της σεζόν με έναν σοβαρό μυϊκό τραυματισμό, από το Γενάρη είναι ξανά ενεργός, αλλά η ομάδα του δεν είχε καλή σεζόν τερματίζοντας τελευταία με ρεκόρ 5-23. Σε 26,7 λεπτά είχε 11,8 πόντους (37% στα σουτ, 82% στις βολές), 4,9 ασίστ, 2,5 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα κατά μέσο όρο.

Τα αγωνιστικά του στοιχεία
Ο Πέιτον Σίβα είναι… κανονικός πλέι μέικερ και όχι combo guard όπως αρκετοί ξένοι που πέρασαν από τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια. Η βασικότερη αρετή του είναι στη δημιουργία και δεν αφήνει αμφιβολίες πως πρώτο του μέλημα είναι η οργάνωση του παιχνιδιού, έστω κι αν δεν είναι επιπέδου… Καλάθη ή Διαμαντίδη. Στην επίθεση δεν ήταν ποτέ το πρώτο βιολί της ομάδας του. Δεν είναι σταθερός σουτέρ, αλλά δεν πρόκειται για παίκτη απέναντι στον οποίο αδιαφορεί η αντίπαλη άμυνα. Η ικανότητά του στον χειρισμό της μπάλας και το γρήγορο πρώτο βήμα τού επιτρέπει να απειλεί και με ντράιβ.
Στην άμυνα παρότι δεν έχει το μέγεθος (1,83μ.), δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Πιέζει πολύ καλά πάνω στην μπάλα και διαθέτει αρκετή έκρηξη και ταχύτητα για να είναι αποτελεσματικός στο ένας εναντίον ενός ή στην ομαδική άμυνα, γι’ αυτό και σε όλες τις ομάδες του είχε αρκετά κλεψίματα. Ασφαλώς όμως δεν έχει ούτε το μπόι, ούτε τη δύναμη για να τα βάλει με ψηλότερα γκαρντ ή για να είναι αποτελεσματικός σε άμυνα με αλλαγές.