Οι δύο πλευρές του Μέρσεϊσαϊντ σε πολύ διαφορετικές κατευθύνσεις. Η Λίβερπουλ να διεκδικεί τον τίτλο και η Έβερτον ν’ αγχώνεται για την επιβίωση. Κι όμως, στην εποχή του Κλοπ στο «Άνφιλντ», όσο εκείνος έχτιζε, τα «ζαχαρωτά» σκορπούσαν ανεξέλεγκτα τα χρήματά τους και το αποτέλεσμα ήταν… μηδενικό.
Η Έβερτον μετά και την ήττα (2-0) στο ντέρμπι του «Άνφιλντ» έμεινε στο -2 από τις θέσεις της σωτηρίας, ωστόσο, έχει ένα ματς λιγότερο από την Μπέρνλι στο προσεχές πρόγραμμα που μόνο εύκολο δεν είναι μέχρι και το φινάλε του πρωταθλήματος.
Η ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ έχει φτάσει σε αυτό το σημείο έπειτα από τεράστιες αποτυχίες στο κομμάτι των μεταγραφών, συνεχόμενο ξόδεμα εκατομμυρίων για παίκτες που δεν πρόσφεραν τ’ αναμενόμενα, αλλά και αλλαγές προπονητών που δεν μπορούσαν να προσφέρουν σταθερότητα και επένδυση στο χτίσιμο μιας ανταγωνιστικής ομάδας.
Στον αντίποδα, η Λίβερπουλ με τον Κλοπ στον πάγκο από το 2016 και μετά φρόντισε ν’ ακολουθήσει μια κατεύθυνση με σύνεση και προσοχή. Βέβαια, ο Γερμανός «κούμπωσε» τρομερά στο DNA του συλλόγου, έφτασε σε τεράστιες επιτυχίες, παρ’ όλα αυτά, η μεταγραφική πολιτική της ομάδας είναι αξιοζήλευτη. Κάθε επιλογή που γίνεται αποδίδει τρομερά στον αγωνιστικό χώρο, ταιριάζει απόλυτα στο αγωνιστικό προφίλ της ομάδας και κάπως έτσι οι «κόκκινοι» τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούν.
Οι Πρωταθλητές του 2020 διεκδικούν και φέτος την κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ έχοντας διαθέσει επί Κλοπ 569 εκατομμύρια λίρες για μεταγραφές και η Έβερτον παλεύει να σωθεί, έχοντας δαπανήσει 639 εκατομμύρια για προσθήκες στο ρόστερ! Τεράστια είναι η διαφορά και στα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία των δύο κλαμπ, με αυτό των «κόκκινων» να λαμβάνει 439 εκατομμύρια και αυτό των «μπλε» του λιμανιού να δέχεται 322 εκατομμύρια.
Κι όμως, η Έβερτον πούλησε δυο παίκτες με 40 εκατ.λίρες έκαστος, όμως, πήρε 20 παίκτες με 20+ εκατομμύρια, έναντι των 12 ποδοσφαιριστών που απέκτησε η Λίβερπουλ με το αντίστοιχης κλίμακας ποσό.