Τι σχέση μπορεί να έχει ο «γίγαντας» του Τορίνο με τον πλέον ερασιτεχνικό σύλλογο από το Νότιγχαμ; Το BN Sports «ξεθάβει» την ιστορία πίσω από την ασπρόμαυρη φανέλα της Γιουβέντους, η οποία κρατάει καταβολές από το μακρινό 1903 και τα αγγλικά- Ανατολικά Μίντλαντς!
Έχει αναφερθεί κατά καιρούς ότι η «γηραιά κυρία» αγωνίζεται με την ροζ εμφάνιση για καθαρά αισθητικούς λόγους, ωστόσο οι ρίζες της ιταλικής ομάδας αποδεικνύουν το αντίθετο. Η σημερινή φανέλα της ζέβρας εμφανίσθηκε έξι χρόνια μετά από την ίδρυση του συλλόγου, για λόγους καθαρά πρακτικούς, ενώ η άσημη για την νέα γενιά Νοτς Κάουντι συνέβαλε τα μέγιστα για αυτό.
Στις 9 Απριλίου το 1905, η Γιουβέντους κατακτά το πρώτο της «σκουντέτο» φορώντας τα ασπρόμαυρα, δύο έτη αφότου άλλαξε την παραδοσιακή της ροζ εμφάνιση. Χρειάστηκε μία εικοσαετία για να γευτεί και πάλι την χαρά του τίτλου, ώστε να γίνει μετέπειτα μία από τις κορυφαίες ομάδες που πέρασαν από τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Σε αντίθεση με την ιστορική Κάουντι, η οποία ακολούθησε αντίθετη πορεία, αφήνοντας όμως μεγάλη παρακαταθήκη στο βρετανικό ποδόσφαιρο.

Ξέβαφε η ροζ φανέλα
Ιστορική αναδρομή σε μία άλλη εποχή, 119 χρόνια πίσω, όταν τα οικονομικά μεγέθη γύρω από το ποδόσφαιρο ήταν εντελώς διαφορετικά. Και μπορεί η οικογένεια Ανιέλι να «ζει» την αγαπημένη της Γιουβέντους πλουσιοπάροχα, ωστόσο τότε υπήρχαν βασικά ζητήματα προς επίλυση. Ένα εξ αυτών αποτελούσε η εμφάνιση των επίσημων αναμετρήσεων, η οποία ξέβαφε μονίμως από τις πλύσεις.
Το ροζ χρώμα εξαφανιζόταν όλο και περισσότερο και οι ποδοσφαιριστές της γηραιάς κυρίας φορούσαν ξεθωριασμένες εμφανίσεις. Έτσι, σε μία απέλπιδα προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος, οι Ιταλοί ιθύνοντες απευθύνθηκαν στην Νοτς Κάουντι. Μεσάζων ο Τομ Γκόρντον Σάβατζ, Άγγλος ποδοσφαιριστής ο οποίος αγωνιζόταν εκείνη την περίοδο στο Τορίνο.
Ζήτησε λοιπόν από γνωστούς του στην πατρίδα να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας και οι «κίσσες» του Νότιγχαμ ανταποκρίθηκαν αμέσως. Έτσι στάλθηκαν οι αυθεντικές, ασπρόμαυρες μπλούζες από το «Νησί», για να καθιερωθούν αργότερα ως οι εντός έδρας εμφανίσεις της Γιούβε.

Η «γηραιά κυρία» δεν ξεχνάει ποτέ
Μπορεί οι αξίες να διαβρώνονται με το πέρας του χρόνου, ωστόσο οι Ιταλοί δεν ξέχασαν ποτέ την συνεισφορά της Κάουντι. Γι’ αυτό και στα εγκαίνια του Allianz Stadium την προσκάλεσαν, σε ένα επετειακό φιλικό προς τιμήν των δεσμών που ενώνει τους δύο συλλόγους.
Αναμέτρηση η οποία έληξε με τελικό σκορ 1-1, παρουσία 41.000 φίλων της Γιουβέντους. Μία στιγμή λάμψης αλλά και αναγνώρισης της αγγλικής ομάδας, η οποία αγωνιζόταν τότε στην τέταρτη της τάξεως επαγγελματική κατηγορία.
Με την έλευση του 2019, τα οικονομικά προβλήματα του αγγλικού συλλόγου αντέστρεψαν την ιστορία, θέτοντας τους ανήμπορους να αγωνιστούν με καινούριες εμφανίσεις. Χρησιμοποιούσαν την φανέλα της προηγούμενης σεζόν, με αποτέλεσμα να ευαισθητοποιήσουν τους παράγοντες της Γιούβε, οι οποίοι προσέφεραν με την δική τους αρωγή συμφωνία με την Adidas για την ένδυση τους.
Παρ’ όλα αυτά η Κάουντι διατηρούσε συμβόλαιο με την Puma, η οποία δεν δέχθηκε ποτέ να αποσυρθεί από τα κεκτημένα της και δεν άφησε την ανταγωνιστική εταιρεία να συμβάλλει στην προσπάθεια των δύο συλλόγων…
Δύο ομάδες οι οποίες διαθέτουν ιστορικά βίους παράλληλους, σε αντίθεση με το αγωνιστικό κομμάτι. Από την μία υπάρχουν οι «κίσσες», οι οποίες αποτελούν έναν εκ των αρχαιότερων ποδοσφαιρικών συλλόγων, αλλά και ιδρυτικό μέλος του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος της Αγγλίας.
Στην αντίπερα όχθη υπάρχει η Γιουβέντους, η οποία άνθισε αργότερα, μαζί με το ιταλικό ποδόσφαιρο, έχοντας πλέον εξέχουσα θέση στο πάνθεον της Ευρώπης. Μπορεί το πρεστίζ των δύο ομάδων να διαφέρει κατά πολύ, ωστόσο αμφότερες αναγνωρίζουν και εκτιμούν την ιστορία που τις «δένει»!