Αποτελεί, αναμφισβήτητα, έναν από τους καλύτερους ξένους προπονητές που ήρθαν στα μέρη μας τα τελευταία χρόνια. Ο Ιμανόλ Ιδιάκεθ δεν είναι πια εδώ, αλλά ποτέ δεν έπαψε να απασχολεί, πόσο μάλλον τώρα με την μαγική πορεία της Βιγιαρεάλ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ, ως βοηθός του Ουνάι Έμερι στην ομάδα-έκπληξη της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας μετά χαράς, όπως πάντοτε, μιλώντας γι’ αυτήν την εντυπωσιακή ομολογουμένως παρουσία της Βιγιαρεάλ, την επική πρόκριση επί της Μπάγερν, την επικείμενη κόντρα με τη Λίβερπουλ στα ημιτελικά και φυσικά… την ΑΕΚ. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να απουσιάσει από την συζήτησή μας και θα καταλάβετε το λόγο διαβάζοντας τη συνέντευξή του στο balla…

-Κόουτς, πώς βιώνετε όλη αυτή την εκπληκτική πορεία;
«Ζούμε το όνειρό μας. Ο όμιλος ήταν δύσκολος, απέναντι σε Γιουνάιτεντ, Αταλάντα και Γιανγκ Μπόις. Τα τελευταία χρόνια η Αταλάντα είναι από τις καλύτερες ομάδες στην Ιταλία, ήταν πολύ δύσκολο. Θυμάμαι χάσαμε στο Ολντ Τράφορντ με γκολ του Κριστιάνο στο τελευταίο λεπτό. Είχαμε το συναίσθημα όμως ότι μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, το πιστέψαμε.
Μετά κληρωθήκαμε με τη Γιουβέντους, μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολο. Θυμάμαι πώς άρχισε το πρώτο ματς, δεχθήκαμε γκολ στο πρώτο λεπτό! Όταν συνέβη αυτό σκέφτεσαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο. Αλλά παίξαμε πολύ καλά, μετά πήγαμε στο Τορίνο και δείξαμε πόσο πιστεύαμε στην πρόκριση. Μας πίεσαν στην αρχή, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν εξαιρετικοί και φτάσαμε στα προημιτελικά».

-Όπου αποκλείσατε την Μπάγερν! Αυτή κι αν ήταν έκπληξη. Πώς το πετύχατε;
«Αναλύσαμε την Μπάγερν, ξέραμε πόσο δύσκολο θα ήταν, αλλά οι παίκτες ένιωθαν ξανά ότι μπορούν να πετύχουν. Στο πρώτο παιχνίδι ήμασταν καλύτεροι από την αντίπαλό μας. Νικήσαμε 1-0 αλλά μπορούσαμε για μεγαλύτερο σκορ. Μας έδωσε ελπίδα ενόψει της ρεβάνς. Μας πίεσαν σίγουρα, είχαμε δύσκολες στιγμές στο Μόναχο, αλλά στις δύσκολες στιγμές οι ποδοσφαιριστές έβγαλαν χαρακτήρα, δεν τους πήρε από κάτω και σκοράραμε στα τελευταία λεπτά και ήταν κάτι εκπληκτικό. Το να είσαι στους τέσσερεις καλύτερους της Ευρώπης, ξυπνάς το πρωί και πας στην προπόνηση νιώθοντας σαν παιδί! Να σου πω κάτι; Θυμήθηκα το ματς με την Σπάρτακ Μόσχας με την ΑΕΚ, όταν ο Τρισκόφσκι είχε σκοράρει στο τέλος. Ήταν παρόμοιο! Αυτό μου ήρθε στο μυαλό όταν πήγαμε για δείπνο μετά στο ξενοδοχείο»!

-Και τώρα η Λίβερπουλ…!
«Βήμα βήμα, όπως πάντα στο ποδόσφαιρο. Σίγουρα υπάρχει το ξεκάθαρο φαβορί και είναι η Λίβερπουλ. Είναι πολύ δυνατή, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε το όνειρό μας. Θα το παλέψουμε. Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να περάσουμε στον τελικό. Είναι το μεγαλύτερο μας όνειρο».

-Τι χρειάζεστε για να φτάσετε στον τελικό;
«Χρειάζεσαι τα πάντα! Πρέπει να δουλέψεις στην εντέλεια. Να βρίσκεσαι στην καλύτερη σου μέρα και στα δύο ματς. Είναι πολύ επιθετικοί, έχουν δύναμη, τρομερή ποιότητα και πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Να έχουμε και την τύχη μας το μέρος μας, σίγουρα χρειάζεται κι αυτή».

-Αυτή η πορεία αποτελεί μία δικαίωση για τον Ουνάι Έμερι;
«Ναι, φυσικά. Ο Ουνάι κατέκτησε τέσσερεις φορές το Γιουρόπα Λιγκ, αλλά καταλαβαίνω ότι η πιο σημαντική διοργάνωση για τον κόσμο είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του κι αποτελεί προσωπική δικαίωση για τον ίδιο η πορεία της ομάδας».

-Πώς βιώνεις προσωπικά τη συνεργασία σας;
«Νιώθω πολύ καλά. Σίγουρα είναι διαφορετική η θέση του βοηθού προπονητή. Αλλά ο Ουνάι μου έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση, είμαστε αρκετά κοντά. Η φιλοσοφία μου είναι η ίδια με της ομάδας. Αισθάνομαι μέρος της. Είμαι ενθουσιασμένος που έχουμε μπροστά μας τώρα την ανάλυση της Λίβερπουλ»!

-Θα συνεχίσετε και του χρόνου μαζί στη Βιγιαρεάλ;
«Έχουμε συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν. Φυσικά στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορείς να κάνεις πλάνα για το μέλλον»!

-Βρίσκεις χρόνο να… ρίχνεις κλεφτές ματιές στο κυπριακό ποδόσφαιρο;
«Ναι! Προσπαθώ να δω τις καλύτερες στιγμές, κυρίως παρακολουθώ την ΑΕΚ. Η Κύπρος είναι στην καρδιά μου, ένας από τα καλύτερα μέρη της ζωής μου. Ξέρω ότι άλλαξε προπονητή, παρακολουθώ τα πάντα για την ΑΕΚ. Υπάρχει πιθανότητα να πάρει το πρωτάθλημα αν και είναι δύσκολο. Ελπίζω ότι στο τέλος της σεζόν θα πετύχει κάτι καλό! Θα είναι σημαντικό να επιστρέψει στην Ευρώπη. Είμαι τυχερός που συμμετείχα μαζί της στην Ευρώπη για τρία χρόνια. Είναι καλό να έχεις όνειρα, αλλά να έχεις και τα πόδια σου στο έδαφος. Να ξέρεις ποιος είσαι και μέχρι πού είναι τα όρια σου. Καμιά φορά τα όνειρα είναι δύσκολο πράγμα, αλλά ελπίζω να πάρει το πρωτάθλημα».

-Μολονότι είχες δυο θητείες στην ομάδα, θα σε ρωτήσω: Θα επέστρεφες;
«Ξέρεις πολύ καλά ότι η ΑΕΚ είναι στην καρδιά μου. Το θέμα είναι αν θα είναι το καλύτερο για την ΑΕΚ να επιστρέψω. Δεν τελειώσαμε καλά τη δεύτερη μου θητεία, αλλά είναι πάντα στην καρδιά μου. Έχω μεγάλο σεβασμό στον πρόεδρο, στη διοίκηση και στον κόσμο της. Δεν είμαι αρνητικός, θα επέστρεφα μόνο αν θα ήταν για το καλύτερο της ΑΕΚ. Έχω υπεροχές αναμνήσεις από την ομάδα, το κύπελλο, τη Λάρνακα, από όλα. Θα την ακολουθώ πάντοτε».

-Θα ‘θελες να στείλεις ένα μήνυμα στον κόσμο της ΑΕΚ; Είναι αλήθεια ότι αρκετοί χάρηκαν για την πρόκριση της Βιγιαρεάλ λόγω της παρουσίας σου…
«Τους στέλνω την αγάπη μου. Κι αυτοί και η ΑΕΚ είναι στην καρδιά μου. Να υποστηρίζετε την ομάδα και στις καλές και στις κακές στιγμές. Να είστε πάντοτε κοντά της. Ο πρόεδρος, η διοίκηση, χρειάζονται την υποστήριξή σας. Σας ευχαριστώ για τα μηνύματα που πήρα μετά την πρόκριση της Βιγιαρεάλ, ένιωσα μεγάλη αγάπη. Η ΑΕΚ είναι κάτι το διαφορετικό και γι’ αυτό πόνεσα τότε, όταν αποχώρησα. Όμως αυτό έχει ξεπεραστεί, θα αγαπώ πάντα αυτήν την ομάδα. Πάντα θα υποστηρίζω την ΑΕΚ».

Ανδρέας Βεντούρης