Ο Παναθηναικός νίκησε και πέρσι στο “Απόστολος Νικολαΐδης”, με 2-1 στις 14 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου, αλλά αυτή τα νίκη μοιάζει σαν να μην τη… θυμάται κανείς, διότι περίπου τρεις μήνες μετά (16 Μαΐου), ακολούθησε η εντός έδρας συντριβή με 4-1 από τον Ολυμπιακό στο τελευταίο ματς των playoffs, που έμεινε σαν “κηλίδα” πάνω στην “πράσινη” φανέλα. Κι ας ήταν τότε ο Παναθηναϊκός σε καθεστώς αγωνιστικής… ημιδιάλυσης ελέω Μπόλονι (κι όχι μόνο). Σ’ αυτά τα ματς, σ’ αυτά τα ντέρμπι δεν χωρούν “δικαιολογίες”. Ποτέ δεν χωρούσαν, σ’ όποια αγωνιστική κατάσταση κι αν βρισκόταν ο ένας απ’ τους δύο “αιώνιους”.

Γι’ αυτό και το αποψινό clasico (17/4, 21:30), για την 5η αγωνιστική των playoffs της εφετινής Super League Interwetten, δεν μπορεί παρά να είναι ξεχωριστό… Όπως ήταν πάντα τα ντέρμπι “αιωνίων”, από εκείνο το απόγευμα του Ιούνη του 1930 και το ιστορικό 8-2 του “τριφυλλιού”, μέχρι και το άχρωμο, άγευστο και “βουβό” 0-0 της 16ης Ιανουαρίου, στο τελευταίο αντάμωμα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, μέχρι το επόμενο.

Μέχρι το αποψινό ντέρμπι, το 209ο ιστορικά σε επίπεδο πρωταθλήματος (απ’ το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1929/30 ως την εφετινή Super League) και 58ο με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό στο “Απόστολος Νικολαΐδης”.

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει απόψε υψηλότερο (βαθμολογικό) κίνητρο, προκειμένου να παραμείνει στην τετράδα των ευρωπαϊκών εισιτηρίων, την οποία έχει πιάσει εδώ και δύο αγωνιστικές (και δεν θέλει να αφήσει), καλύπτοντας ήδη το χάντικαπ από την ΑΕΚ και μειώνοντας κατά έναν βαθμό την απόστασή του απ’ τον Άρη. Μα πάνω απ’ όλα γνωρίζει πως με ένα ενδεχόμενο τρίποντο επί του “αιώνιου” αντιπάλου του, θα κάνει πιθανότατα το πιο αποφασιστικό βήμα της σειράς των αγώνων κατάταξης, προκειμένου στις 15 Ιουνίου να ξαναδεί έπειτα από μία πενταετία το όνομά του σε κλήρωση ευρωπαϊκών Κυπέλλων και δη σ’ αυτή του β’ γύρου του Europa Conference League…

Για να το πετύχει, όμως, αυτό το “τριφύλλι” θα πρέπει να κάνει απόψε την πρώτη (πραγματικά) μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού, έπειτα από 4,5 χρόνια. Κι από εκείνο το 1-0 της 28ης Οκτωβρίου 2017 στη Λεωφόρο, με το γκολ του Βιγιαφάνιες, όταν ο Παναθηναϊκός φώναξε το δικό του “όχι” στη… διάλυση που έμοιαζε να πλησιάζει επικίνδυνα, ελέω των οικονομικών προβλημάτων που προκάλεσε τότε σε όλο το οικοδόμημα, η οκτάμηνη παύση της οικονομικής χρηματοδότησης απ’ την πλευρά του Αλαφούζου.

Να φανεί αντάξιος των προσδοκιών

Απόψε είναι πια μια άλλη “ιστορία”. Κι ο Παναθηναϊκός καλείται να φανεί αντάξιος των προσδοκιών της (ασφυκτικά) γεμάτης -και κατά πάσα πιθανότητα… βροχερής- Λεωφόρου, προκειμένου να πάρει μία μεγάλη νίκη (και) επί του Ολυμπιακού.

Όπως τη σημείωσε προ δύο εβδομάδων κόντρα στον ΠΑΟΚ, όπως την πέτυχε επί της ΑΕΚ στα τέλη Φεβρουαρίου κι όπως την κατέγραψε κι επί του Άρη στις αρχές του 2022, σε μία πολύ “δύσκολη” περίοδο και συγκυρία, ελέω των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η επιστροφή του “Κίκο” Μακέντα

Στο αγωνιστικό σκέλος, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ολοκλήρωσε χωρίς προβλήματα χθες το μεσημέρι την προετοιμασία των “πράσινων”, μετρώντας ως μοναδική απώλεια τον (αδίκως) τιμωρημένο ελέω της κόκκινης κάρτας στους “Ζωσιμάδες”, Χουάνκαρ.

Για πρώτη φορά δε, έπειτα από δυόμισι μήνες έχει ξανά διαθέσιμο στην αποστολή τον Φεντερίκο Μακέντα, ο οποίος επέστρεψε σε… χρόνο ρεκόρ (για τα δεδομένα και τη λεπτότητα της επέμβασης) μετά το χειρουργείο που έκανε στις 16 Φεβρουαρίου στον αστράγαλο του αριστερού ποδιού, έχοντας πάρει το “ΟΚ” από το ιατρικό τιμ για να παίξει 20 με 25 λεπτά, εφόσον χρειαστεί.

Το δίλημμα του Γιοβάνοβιτς

Το μεγαλύτερο δίλημμα του Σέρβου τεχνικού, όλες αυτές τις ημέρες της προετοιμασίας για το clasico, είχε να κάνει με τον άξονα της μεσαίας γραμμής και το κατά πόσο θα διατηρούσε στο βασικό σχήμα τον Μαουρίσιο Σιλβέιρα (ο οποίος ήταν εξαιρετικός για 60 λεπτά στο ματς με τον ΠΑΣ) ή αν θα επανέφερε στην ενδεκάδα τον Λούκας Βιγιαφάνιες, δοκιμάζοντας εκ νέου τον σχηματισμό με ταυτόχρονη παρουσία του Αργεντινού και του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. Αυτό ήταν το βασικό ζητούμενο στον σχεδιασμό του ντέρμπι, με τον Γιοβάνοβιτς να παίρνει τις αποφάσεις του.

Δείχνει να καταλήγει στον Μαουρίσιο

Εντέλει, ο Σέρβος τεχνικός φαίνεται πως καταλήγει στον “Μάου” για συγκεκριμένους λόγους: Πρώτον διότι έχει μεγαλύτερο ρυθμό στα πόδια του απ’ τον “Βίγια”, ο οποίος ξεπέρασε μεν γρήγορα το τράβηγμα που υπέστη στο δικέφαλο μηριαίο μυ στο ματς με τον ΠΑΟΚ, αλλά είχε μόλις τέσσερις “κανονικές” προπονήσεις στα πόδια του, έχοντας “μπει” σε φουλ ένταση μόλις την περασμένη Τετάρτη (13/4).

Και δεύτερον, διότι στον σχεδιασμό κάθε ματς προσμετρούνται κι άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. το “ύψος” που θέλει να έχει κάθε προπονητής στην ενδεκάδα του σε κάποιους αγώνες. Και στην προκειμένη περίπτωση, ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να έχει πιο ψηλά κορμιά (ειδικά) στις στατικές φάσεις, που είναι κι ένα απ’ τα πιο “δυνατά” σημεία στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Δεδομένες οι υπόλοιπες θέσεις

Από εκεί και πέρα, δεν αναμένονται “εκπλήξεις”. Ο Ρούμπεν θα είναι το “6άρι” στα χαφ, με τον Γκατσίνοβιτς να μένει πιο ψηλά στο γήπεδο και πολύ πιο κοντά στον φορ (Ιωαννίδη), ενώ οι Παλάσιος κι Αϊτόρ θα αποτελέσουν ξανά τα “φτερά” της επίθεσης του Παναθηναϊκού. Στην άμυνα, ο Σάντσες θα πάρει στα αριστερά τη θέση του τιμωρημένου Χουάνκαρ, με τον Κώτσιρα να διατηρεί τη φανέλα βασικού δεξιά και τους Σένκεφελντ-Βέλεθ να αποτελούν το βασικό αμυντικό δίδυμο μπροστά απ’ τον Μπρινιόλι.

Την 23μελή αποστολή του Παναθηναϊκού για το αποψινό clasico με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, συγκροτούν οι Διούδης, Μπρινιόλι, Χριστογεώργος, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Αλεξανδρόπουλος, Ιωαννίδης, Μακέντα, Καρλίτος, Χατζηγιοβάνης, Χατζηθεοδωρίδης, Σάντσες, Ρούμπεν, Βιγιαφάνιες, Κουρμπέλης, Αϊτόρ, Κώτσιρας, Σάρλια, Παλάσιος, Πούγγουρας, Γκατσίνοβιτς, Μαουρίσιο και Βιτάλ.