Είναι δεδομένα η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος και ο Γκρέιαμ Πότερ είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους προπονητές της σεζόν. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης όμως, δεν είναι μόνο η βαθμολογική συγκομιδή της Μπράιτον, αλλά τα απίστευτα αποτελέσματά της στο Λονδίνο, όπου είναι αήττητη!
Αρχίζει η χρονιά και η Μπράιτον πραγματοποιεί το καλύτερό της ξεκίνημα, με μία ήττα σε οκτώ αναμετρήσεις. Ο κόσμος της δεν πιστεύει στα μάτια του και στηρίζει σε τεράστιο βαθμό τον Γκρέιαμ Πότερ, που όσο περνά ο καιρός έμοιαζε να προσαρμόζεται όλο ένα και περισσότερο στο «Άμεξ».
Η Μπράιτον έχει πραγματοποιήσει την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της με τον Μαρκ Κουκουρέγια και αποδεικνύει πως αν μία «μικρομεσαία» ομάδα στην Premier League έχει πλάνο, ναι μεν δεν της εγγυάται κανείς την επιτυχία, αλλά σίγουρα οδεύει σε σωστό δρόμο.
Σε μία τόσο μεγάλη χρονιά με τόσο πολλά ματς, κάποια στιγμή θα ερχόταν και η… κατηφόρα, αλλά το θέμα είναι ο τρόπος που την διαχειρίζεσαι. Διότι η Μπράιτον είχε να κερδίσει σχεδόν 100 ημέρες, μέχρι και πριν τα Χριστούγεννα αλλά συνήλθε, ενώ το ίδιο συνέβη και από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, αλλά και πάλι βρήκε το φάρμακό της.
Ποιο είναι αυτό; Τα ταξίδια της στο Λονδίνο, όπου όσο… τρελό και αν ακούγεται, είναι αήττητη σε ολόκληρη την χρονιά, απέναντι σε έξι διαφορετικές ομάδες, μετρώντας τρεις νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες.
Η αρχή έγινε στο Brentford Community Stadium και εν συνεχεία ακολούθησαν τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες με το ίδιο σκορ, απέναντι σε Κρίσταλ Πάλας, Γουέστ Χαμ και Τσέλσι. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των αναμετρήσεων; Το γεγονός πως έμενε πίσω στο σκορ και ισοφάριζε πάντα μετά το 80’!
Τα γκολ του Μοπέ απέναντι στις δύο πρώτες ήρθαν σε «νεκρό χρόνο», ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και στο «Στάμφορντ Μπριτζ», με τον Ντάνι Γουέλμπεκ να κάνει το 1-1 και να χαρίζει έναν βαθμό στην ομάδα του.
Και φτάνουμε στην τελευταία εβδομάδα, όπου η Μπράιτον των τεσσάρων ηττών και της μίας ισοπαλίας σε πέντε ματς, θα αντιμετώπιζε Άρσεναλ και Τότεναμ στο Βόρειο Λονδίνο! Απολογισμός; Έξι βαθμοί, ένα clean sheet, κανένα γκολ σε open play, μιας και το γκολ των «κανονιέρηδων» από τον Έντεγκααρντ κόντραρε στον Γουέλμπεκ και έξι βαθμοί ως συγκομιδή!
Πρακτικά, η Μπράιτον έχει συγκεντρώσει 40 βαθμούς σε 32 ματς και οι 12 εξ’ αυτών έχουν έρθει στο Λονδίνο, ενώ αν προσθέσουμε και τα ματς απέναντί στους Λονδρέζους στο «Άμεξ», φτάνουμε στους 18 βαθμούς. Σχεδόν τους μισούς από όσους έχει μαζέψει δηλαδή συνολικά!
Τα εύσημα βεβαίως ανήκουν ξεκάθαρα στον Γκρέιαμ Πότερ, ο οποίος έχει φτιάξει μία ομάδα που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις μεγάλες. Για να το αντιληφθούμε, ας αναλογιστούμε πού θα βρισκόταν η Μπράιτον, αν δεν περνούσε και αυτές τις δύο περιόδους ανομβρίας κατά την διάρκεια της σεζόν…
Τα αποτελέσματα της Μπράιτον στο Λονδίνο:
Μπρέντφορντ – Μπράιτον 0-1
Κρίσταλ Πάλας – Μπράιτον 1-1
Γουέστ Χαμ – Μπράιτον 1-1
Τσέλσι – Μπράιτον 1-1
Άρσεναλ – Μπράιτον 1-2
Τότεναμ – Μπράιτον 0-1