Αν η αφετηρία της τρέχουσας σεζόν ήταν με την έναρξη της χρονιάς τότε η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε ασφαλώς να μιλάει για κατάκτηση της La Liga.
Τον Νοέμβριο του 2021 η Μπαρτσελόνα και ειδικά η διοίκηση Λαπόρτα πήρε την καλύτερη απόφαση των τελευταίων τριών, ίσως και περισσότερων ετών. Αποδεσμεύτηκε από τον Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος «βύθιζε» τον σύλλογο αγωνιστικά και ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Τσάβι. Ο 42χρονος τεχνικός χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στην προπονητική ανέλαβε την ομάδα της καρδιάς του.
Τους πρώτους δύο μήνες ο Καταλανός χρειάστηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Με την αρχή του νέου έτους όμως έδειξε έτοιμος την αγωνιστική αναγέννηση της ομάδας του. Η Μπαρτσελόνα άλλαξε πρόσωπο και ξεκίνησε να καταγράφει συνεχόμενες νίκες. Η ψυχολογία των «μπλαουγκράνα» εβδομάδα με την εβδομάδα άλλαζε και φθάνουμε στο σήμερα. Οι Καταλανοί έχουν καταφέρει να χτίσουν ένα μεγάλο αήττητο σερί στο ισπανικό πρωτάθλημα.
Η ομάδα του Τσάβι μαθηματικά έχει ακόμη ελπίδες για την κατάκτηση της La Liga. Πρακτικά όμως η Ρεάλ Μαδρίτης όντας 12 βαθμούς μπροστά και με επτά παιχνίδια να απομένουν – η Μπαρτσελόνα έχει οκτώ – θα πρέπει να αυτοκτονήσει για να χαρίσει τον τίτλο. Παρόλα αυτά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την πρόοδο που έχει επιδείξει η Μπαρτσελόνα από τις αρχές του νέου έτους μέχρι και σήμερα.

Το αήττητο σερί που τρέχει η Μπαρτσελόνα
Οι «μπλαουγκράνα» μετρούν αισίως ένα αήττητο σερί 15 αγώνων, το μεγαλύτερο που έχει γίνει το 2022 σε όλη την Ευρώπη. Η Λίβερπουλ ακολουθεί με 12 παιχνίδια αήττητη, η Ρόμα με έντεκα και η Μίλαν με 10. Η Μπαρτσελόνα έχει καταφέρει να ξεχάσει τι θα πει ήττα. Οι Καταλανοί προσπαθούν να βάλουν τις βάσεις ενόψει της επόμενης σεζόν. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος. Να χτιστεί ένα σύνολο που με το ξεκίνημα της χρονιάς θα θέσει στόχους για κορυφές και τίτλους. Μαζί με τις απαραίτητες προσθήκες αυτή η Μπαρτσελόνα έχει κάθε λόγο να ονειρεύεται για κάτι καλό την επόμενη χρονιά. Βέβαια αν έρθει και η αυτοκτονία της Ρεάλ Μαδρίτης κανένας φίλος του καταλανικού συλλόγου δεν θα πει όχι.