Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα έψαχνε να βρει τον άνθρωπο που θα την οδηγούσε στη μετά Μέσι εποχή και για αυτό το ρόλο επέλεξε ένα δικό της παιδί.

Ο Τσάβι επέστρεψε στη Βαρκελώνη ως προπονητής πια και στα 42 του ανέλαβε ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Να φτιάξει μία ομάδα η οποία δεν θα στηρίζεται πια πάνω στις εμπνεύσεις και στην τεράστια ποιότητα του Αργεντινού έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει και τις οικονομικές δυσκολίες που περνά ο σύλλογος.

Στο ντέρμπι με την Ρεάλ Μαδρίτης ο Τσάβι συμπλήρωσε 25 παιχνίδια στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και το έκανε με εμφατικό τρόπο μετά το 4-0 στο Μπερναμπέου. Ο Πικέ έγραψε στο twitter ότι οι μπλαουγκράνα επέστρεψαν και το μόνο σίγουρο είναι ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Ο 42χρονος κόουτς μετρά 14 νίκες, 7 ισοπαλίες και 4 ήττες με την τελευταία από αυτές να είναι 20 Ιανουαρίου από την Μπιλμπάο. Έκτοτε μετρά 9 νίκες και 3 ισοπαλίες σε όλες τις διοργανώσεις.

Η εννιάδα της εμπιστοσύνης

Ένα πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι πως ο Τσάβι προσπαθεί να πάρει ό,τι μπορεί απ’ όλους τους παίκτες του αφού μέσα σε 25 ματς έχει χρησιμοποιήσει 32 ποδοσφαιριστές.

Από αυτούς υπάρχει μια εννιάδα η οποία έχει αγωνιστεί σε περισσότερα από 20 ματς και απαρτίζεται από τους Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν, Σέρτζιο Μπουσκέτς, Ζεράρ Πικέ, Φράνκι ντε Γιονγκ, Νίκο Γκονζάλες, Ζόρντι Άλμπα, Ρόναλντ Αραούχο, Γκάβι και Ουσμάν Ντεμπελέ.

Παίρνει λύσεις από τις μεταγραφές

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Ουσιαστικά οι Καταλανοί έκαναν τέσσερις κινήσεις φέρνοντας στην Βαρκελώνη τους Ομπαμεγιάνγκ, Τόρες, Τραορέ και Άλβες.

Ο Τσάβι έχει καταφέρει να πάρει κάτι και από τους τέσσερις, ακόμα και από τον 38χρονο Βραζιλιάνο. Όπως θα δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί παρακάτω ο Ομπαμεγιάνγκ σε 11 συμμετοχές έχει προσφέρει 9 γκολ και μία ασίστ, ο Τόρες σε 14 παιχνίδια έχει 6 γκολ και πέντε ασίστ, ο Τραορέ σε δέκα ματς τέσσερις ασίστ, ενώ ο Ντάνι Άλβες σε 9 ματς έχει 1 γκολ και τρεις ασίστ.

Barcelona's Pierre-Emerick Aubameyang, left, celebrates with Ferran Torres after scoring his side's fourth goal during a Spanish La Liga soccer match between Rial Madrid and FC Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Sunday, March 20, 2022. (AP Photo/Manu Fernandez)
Barcelona’s Pierre-Emerick Aubameyang, left, celebrates with Ferran Torres after scoring his side’s fourth goal during a Spanish La Liga soccer match between Rial Madrid and FC Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Sunday, March 20, 2022. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος της συνεισφοράς τους αρκεί να αναφέρουμε πως η Μπαρτσελόνα σε όλες τις διοργανώσεις στην εποχή του Τσάβι έχει σκοράρει 50 τέρματα. Από τα μεταγραφικά αποκτήματα ο πρώτος που αγωνίστηκε ήταν ο Ντάνι Άλβες στο ματς με την Γρανάδα.

Μέχρι τότε η Μπαρτσελόνα είχε σκοράρει 13 γκολ σε δέκα αναμετρήσεις. Έκτοτε έχει βρει το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα 37 φορές σε δεκαπέντε αναμετρήσεις με τα τέσσερα μεταγραφικά αποκτήματα του Ιανουαρίου να έχουν συμμετοχή σε 29 από αυτά τα τέρματα!

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις ποδοσφαιριστές μετρούν 16 γκολ και 13 ασίστ. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια εξαιρετική βοήθεια που άλλαξε τους μπλαουγκράνα προς το καλύτερο.