Στο νέο του άρθρο, ο Ανδρέας Μουσκάλλης, αναλύει το Ρεάλ Μαδρίτης Παρί, παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ στο οποίο οι Μαδριλένοι επικράτησαν με 3-0 και πήραν την πρόκριση. 
Αναλυτικά
Παρακολούθησα από την τηλεόραση τον επαναληπτικό αγώνα για το Champions League  μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Παρί Σε Ζερμέν. Στο πρώτο παιγνίδι στο Παρίσι κέρδισε η Παρίς 1 – 0 . Θεωρώ ότι το παιγνίδι, αυτό όπως εξελίχτηκε και τέλειωσε  πρέπει να μας διδάξει πάρα πολλά. Ήταν ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό – προπονητικό Σεμινάριο υψηλού επιπέδου.
Η Ρεάλ Μαδρίτης μετά το πρώτο επιθετικό της ξέσπασμα, κόπασε μετά  από την αργή κουραστική  και υπομονετική κυκλοφορία και οργάνωση της Pari. O αργός ρυθμός των Παριζιάνων ματαίωσε κάθε επιθυμία της Ρεάλ να ανταποκριθεί δυναμικά, γρήγορα και  αποφασιστικά. Τους αποσυντόνισε και τους βραχυκύκλωσε. Η Paris μετά την αργή κυκλοφορία κυνήγησε τις γρήγορες αντεπιθέσεις  με κυρίαρχο άξονα και εκτελεστή τον Μπαπέ. Ετσι τέλειωσε το ημίχρονο με 0-1 στην ουσία η διαφορά ήταν δύο τέρματα υπέρ της Paris και σκόρερ τον Empape.
Το Α’ ημίχρονο ανήκε αποκλειστικά στην Paris. Στο Β’ ημίχρονο, παρακολουθήσαμε ένα αγώνα τελείως διαφορετικό από το Α’ ημίχρονο.
Το Β’ ημίχρονο άρχισε με υπομονή και ισορροπία από την Pari, για να διαφυλάξει τα υπέρ της δύο τέρματα και μαζί την πρόκριση.
Μια απαράδεκτη όμως συμπεριφορά του τερματοφύλακα της, ο οποίος καθυστέρησε να μεταβιβάσει την μπάλα με ασφάλεια άλλαξε τα πάντα. Πιέστηκε από αντίπαλο και την έδιωξε την μπάλα σε αντίπαλο και έτσι έγινε το  πρώτο γκολ από τον Μπενζεμά και για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης. Από εκείνη την στιγμή άλλαξε όλη η ροή και η διάσταση του παιγνιδιού. Η Παρίς έπαθε καθίζηση και  η Ρεάλ  με τον γρήγορο ρυθμό και την ένταση της στο παιγνίδι καθήλωσε την Paris. Η Ρεάλ  σημείωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα ακόμα δύο γκολ και στο σκορ πρόκρισης και συνέχισε αμείωτα μέχρι το τέλος του αγώνα να είναι κυρίαρχη χωρίς καμιά αντίσταση από  την πλευρά της Paris.
Η πρόκριση της Ρεάλ ήταν πλέον γεγονός  και αφήνει σπαρακτικά ερωτήματα και παραστάσεις μέσα από τον αγώνα αυτό και διδάσκει ότι στο ποδοσφαιρικό παιγνίδι σπαταλούνται και χρειάζονται  τόνοι  ψυχολογίας για να επιτύχεις.
Το ποδοσφαιρικό κομμάτι  είναι περίπου ισοδύναμο μεταξύ των ομάδων. Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά, ότι οι  ποδοσφαιρικοί αστέρες, Messi και Νειμάρ , αγωνίζονται με σβηστά φώτα. Σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ομάδας τους, για αντεπίθεση και αντίδραση μέσα στο  συγκεκριμένο παιγνίδι. Παραδόθηκαν αμαχητί. Ο προπονητής της Paris έμεινε αποσβολωμένος, τρομαγμένος και ανίκανος να ηγηθεί και να διαχειρισθεί επάξια το παιγνίδι.
Η ομάδα στο Β’ ημίχρονο έριξε λευκή πετσέτα και ντρόπιαζε τον εαυτό της και την ιστορία της. Τέτοια καθίζηση ομάδας, τέτοιας εμβέλειας , είναι γεγονός ότι ήταν σοκαριστική.
Τα ποδοσφαιρικά διδάγματα από τον αγώνα αυτό ήταν πάρα πολλά και από άποψης προπονητικής, ποδοσφαιρικής τακτικής αλλά κυρίως από ψυχολογικής. Δεν είναι δυνατό τέτοιας ποιότητας και αξίας ποδοσφαιριστές, να κάνουν τόσο  τραγικά λάθη κυρίως αμυντικά.
Ένοιωσα λύπη παρακολουθώντας τον  αγώνα να βλέπω ποδοσφαιριστές, όπως τον Μέσι , τον Νεϊμάρ, τον Εμπαπέ να μην μπορούν να  διαχειρισθούν ένα τέτοιο παιγνίδι , παρουσιάζοντας μια εικόνα παράδοσης και  αιφνιδιασμού. Οι μεγάλοι αστέρες  πρέπει το μεγάλο τους ταλέντο να συνδυάζεται με την ηγετική τους προσωπικότητα και τον δυνατό τους χαρακτήρα. Πρέπει η δύναμη της ψυχής τους , να είναι  καταλύτης για οποιανδήποτε αρνητική εξέλιξη σε ένα αγώνα. Οι αστέρες αυτοί πρέπει  να είναι ηγέτες και καθοδηγητές για τους υπόλοιπους ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές. Αντί τούτου παρακολουθήσαμε μια ομάδα και τους φημισμένους αστέρες της, φοβισμένους, πανικοβλημένους και ανήμπορους, έρμαιο  στις ορέξεις των αντιπάλων τους.
Ο προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν, παρέμεινε και αυτός ανήμπορος και φοβερά πανικοβλημένος από την εξέλιξη του παιγνιδιού. Ο προπονητής είναι ο αρχηγός, ο εμπνευστής, ο καθοδηγητής μιας οποιασδήποτε ομάδας. Προετοιμάζει την ομάδα του με επάρκεια, ψυχολογικά, πνευματικά, αγωνιστικά , τακτικά και στρατηγικά. Μέσα από τους υπολογισμούς του και την προετοιμασία του, για τον αγώνα, οφείλει να προβλέπει τα πάντα και την καλή εξέλιξη αλλά κυρίως για τυχόν κακή εξέλιξη του αγώνα και ανάλογα, επεμβαίνει και κατά την διάρκεια του παιγνιδιού. Με τις αποφάσεις του, τις παραινέσεις του, με τις φωνές και υποδείξεις του, οφείλει να προσπαθήσει με εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές με αλλαγή  τακτικής και στρατηγικής και γενικά με έξυπνες κινήσεις να αλλάξει και την ατμόσφαιρα στην ομάδα του αλλά και την απόδοση της. Στην προκείμενη  περίσταση πρώτος ηττήθηκε ο προπονητής της και μετά η ομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν και αυτό είναι κατά άποψη μου , τραγικό. Ο προπονητής , ο  αρχηγός, ο εμπνευστής σε κάθε αγώνα πεθαίνει τελευταίος και όχι πρώτος. Διαφυλάσσει με σθένος , δυναμισμό και  αποφασιστικότητα την ομάδα και τους ποδοσφαιριστές του δια πυρός και σιδήρου.
Δυστυχώς αυτό που εισέπραξα παρακολουθώντας τον  παιγνίδι αυτό, ήταν μια ολική λανθασμένη αντιμετώπιση στο Β’ ημίχρονο του αγώνα και από τακτικής αλλά κυρίως από ψυχολογικής άποψης, και από τον προπονητή αλλά και από τους ποδοσφαιριστές  κυρίως από τους ποδοσφαιριστές κυρίως  από τους μεγάλους αστέρες της ομάδας Μέσι,  Νεϊμάρ. Ο Εμπαπέ λόγω ηλικίας δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στους  προαναφερθέντες και αυτός ένοιωσε μόνος.
Οι δικοί μας Κύριοι προπονητές οφείλουν να διαβάζουν και να αναλύουν προσεκτικά τους διάφορους Ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς αγώνες καθώς και τις ενέργειες και τις  συμπεριφορές των συναδέλφων τους. Να εισέρχονται στο μυαλό και στην ψυχή τους. Να αναλύουν τις αλλαγές και την τακτική τους , τις συμπεριφορές και την προσωπικότητα τους. Μέσα από τις αναλύσεις αυτές θα δυναμώσουν περισσότερο και θα αποκτήσουν  σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Τα μεγάλα ονόματα προπονητών ποδοσφαίρου πρέπει σίγουρα να τα σεβόμαστε, όχι όμως να τα φοβόμαστε. Με την συνεχή παρακολούθηση της δουλειάς τους, να είσαστε σίγουροι ότι δεν θα νοιώσετε σε καμιά στιγμή αδύνατοι , αλλά θα αποκτήσετε και γνώσεις και εμπειρίες διαρκή αυτοπεποίθηση και ισχυρή προσωπικότητα. Στο  Ποδόσφαιρο, ο προπονητής δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα στο γήπεδο, μπορεί  όμως να τα αλλάξει . Τουλάχιστον οφείλει να προσπαθήσει…..
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου»